Vahit ŞAHİN


ADOGE´NİN GÜNÜBİRLİK KARAİSALI GEZİSİNDEN NOTLAR?


  Kısa adı ADOGE olan Adana Doğa Gezginleri grubu ile pazar sabahı 08.00´de buluşma noktamızda toplandık. Araçlarımıza bindik. Önden giden aracımız genel istek üzerine Kabasakal Mahallesinde güzergahtan ayrılarak Rüzgarlı Tepe´ye giderek yamaç paraşütçülerini izlediler. Bizler ise onları Salbaş´ta bekledik.

   DOĞANAY PARK VADİ KIR LOKANTASI´NDA SABAH KAHVALTISI

   Yeniden buluşup 10 dakika sonra Sevgili Öner Doğanay ve değerli eşi Günseli Hanımla birlikte 100 dekarlık alanda kurdukları ve adını Doğanay Park Vadi koydukları çiftliklerinde gurubumuzu karşıladılar. Yerel bir TV´de izlemiştim. Çok beğenmiştim programı. Hemen girişte sol başta mutfak bölümü var. Personeller güzel yüzlüydü.

  Mayalı ekmek, yufka ekmek, peynirli ve patatesli sıkmalar ve çok çeşitli açık büfe kahvaltı ve bol neşeli sohbetle kahvaltıya başladık. Kahvaltı bitiminde Öner Doğanay bize çiftliği gezdirdi. Hurma bahçesine girdik. Çok güzel olan hurmalar maalesef dalında kalmış. Çünkü para etmiyor. Yetiştirmesi ayrı bir maliyet. Toplanması, kasalanması ve nakliyesini de üzerine koyduğunuzda o da ayrı bir maliyet. Üst üste hesapladığınızda işçilik ve nakliyesini karşılamıyor. O nedenle dalında kalması daha karlı bir işmiş. Öner bey de bahçeyi gelen konuklarına açarak hurmaları tattırıyor. Çok da güzel ediyor. Bahçede yok yok. Elma, armut, zeytin vs. hepsi doğal ve organik. Önce ürünler için soğuk hava deposu yapmışlar betonarme olarak. Damın üzeri boş görününce önce çatı yapmışlar ahşaptan. Dostlarının tavsiyesi üzerine kır lokantasına çevirmişler. İyi de etmişler. Açık büfe, serpme, ve tabakla kahvaltılar veriyorlar. Hepsinin fiyatları ayrı ve uygun. Ayrıca kuzu şiş, biftek, pirzola, ızgara sucuk, köfte çeşitleri, kaşarlı köfte ve tatlıları da anında pişirip servis ediyorlar.

 Dere kenarında gezdik. Biri asma olmak üzere diğeri demir köprüden geçtik. Çeşitli hayvanları gördük ve sevdik.

   Teşekkür ederek ve ücretlerimizi ödeyerek vedalaşıp ayrıldık.

   NERGİZLİK BARAJI

   Nergizlik Köyü kenarında Üçürge Çayından biriken sular ile oluşturulan sulama amaçlı Nergizlik Barajı´na geldik. Eskiden çeyizler kamyonlarla taşınırken Seyhan Baraj Gölü üzerine gelinir ve inerek davul-zurna eşliğinde halay çekilirdi. Şimdi de Karaisalılılar aynısını Nergizlik Barajında yapıyorlar. Burada bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bol bol böğürtlenlerden tattık. Tabi fotoğraf makineler çalışıyordu. Herkes Baraj Gölünün güzelliğinde deklanşörlere basarak anı kaydediyorlardı.

   VARDA DAĞ KEÇİSİ FESTİVALİNE KATILDIK

   Sedna Derneği ile Karaisalı Belediyesi´nin ilk kez düzenledikleri Varda Dağ Keçi Festivali´nin yapıldığı ilçe merkezindeki cennetten bir köşe gibi olan Karapınar Parkı´na gittik. Ama festivale katılanlar az sonra uğrayacağımız Kapıkaya Kanyonu´na gitmişlerdi. Biz ise parkın içinde dinlendik. Çaylarımızı içtik. İhtiyaçları giderdik ve Adanalı ünlü fotoğrafçı Mesut Eray´ın Karaisalı Fotoğraf Sergisini gezdik.

  KAPIKAYA KANYONU MUHTEŞEMDİ

  Araçlarımıza binerek Kapıkaya Kanyonu´na vardık. 2.5 km.lik yürüyüşümüz vardı programımızda. Girdik kanyona. İlk kez görenler hayranlıklarını gizleyemiyorlardı. Gerçekten de Türkiye´de önemli kanyonlarından biriydi. Karaisalı eski Kaymakamı Hidayet Sarı ve Orman İşletmesi eski Müdürü Mustafa Turpçu´nun projeleriyle burada turizmin alt yapısı gerçekleştirilmişti. Ahşap merdivenler ve ahşap tesislerle doğa bozulmadan halkın hizmetine sunulmuştu. Çakıt Çayı´nın güzelliği ve doğanın eşsiz manzaraları ile grubumuz buluşmuştu. Ve bir genç, Çakıt Çayı yamacında darbuka ile adeta tek başına konser veriyordu. O aşağıda biz yukarıda onun ritmine alkışlarımızla eşlik ediyorduk. Konser bittiğinde ise alkış tufanı koptu. Grubumuz darbukatöre teşekkür etti. Daha sonra Bahçecik Şelalesi´ne kadar yürüdük. Çakıt Çayı kenarına inerek, ayaklarımıza suya soktuk ve yorgunluğumu giderip, stresimiz attık.

  Burada Dağ Keçisi Festivali´ne katılanlarla buluştuk. Karaisalı Belediye Başkan Yardımcısı Recep Ak´ın organizesiyle gerçekleştirilen festivalde motor ve bisiklet yarışları da yapılacaktı. Recep Bey ADOGE Grubunu da orada görmekten son derece memnun kaldığını söyledi. Evet, Karaisalı´da çok şey değişiyor. Marka şehir olma yolunda ilerliyor. Alt yapı, üst yapı yatırımlarının yanında kültür ve sanat, doğa sporu ile turist çekmeye başladı. Başkan Saadettin Aslan ve ekibine teşekkür ediyoruz.

   ÖĞLE YEMEĞİNİ SAAT 17.00´DE YEDİK

   Festivalcilerle birlikte Kanyon´dan çıktık. Onlar yarışmanın yapılacağı Karapınar Parkı´na dönerken biz de Demirçit Mahallesi (Köyü) Bolahatoğlu Lokantası´na giderek öğle yemeğini yediğimizde saat 17.00 olmuştu. Izgara balık, et tava ve piliç ızgara yenildi.

   ALMAN (VARDA) KÖPRÜSÜ GEZİSİ

   Hava kararmaya başladı. Kesiri Han ziyaretimiz iptal ederek Alman (Varda) Köprüsü´ne vardık. Osmanlı döneminde yapılan tarihi ve turistik köprü aynı zamanda filmlere, TV dizilerine de plato oluyordu. Saat 18.05´te yolcu treninin geçişine izledik hep beraber. Biri İsviçre´de olan 2 köprüden biri Alman Köprüsü ve çevresinde gezdikten sonra hava kararmıştı. Programımızda Yerköprü vardı. Oraya vardığımızda suyun battığı yere geldik ama karanlıktı, bir şey göremedik.

  GÜN YETMEDİ

  Günübirlik gezimizde o kadar güzel yerler varı ki, hepsini gezmeye fırsatımız olmadı. Zaman yetmedi. Daha Karaisalı´nın Körkün Çayı, Köpekli ve 9 Oluk gibi gezilecek çok yeri vardı. Bir başka gezimizde de oraya bir program yapacağız. Ama genel istek üzerine Kasım ayı içindeki gezimizi Hatay Harbiye´ye gerçekleştireceğiz.

  Bu gezimize iştirak eden tüm katılımcı arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00