Ata Alp And


ADANA’DA SANAT MÜZİĞİ 


Adana’da sanat müziğinin tarihinin çok eski olup olmadığı hakkında elde kesin bilgiler olduğu söylenemez. Hani belki Şafak Kahvesi dönemine kadar uzanan yüzyılı aşkın bir süre bilinebilir ama ondan daha ötesi hatta yüzyıllar ötesine uzanan bilgive belgelere sanırım rastlanmamıştır. En azından bizim ulaşabildiğimiz böyle bir bilgi yok.  Olmasa da umutsuz olduğumuz söylenemez. 
Tabii müzik derken de, halk müziğinde yer alan türkü, âşıklama vb. tarzları da düşünmeden böyle bir düşünceye varıyoruz. Karacaoğlan’dan Dadaloğlu’na nice ozanlarımız söz konusu olduğunda durum farklı olabilir. 
Bu nedenle, sanırım biz buna sanat müziği bağlamında değinmeliyiz. Böyle olunca, yüz, yüz elli yıllık süreçte görülenler üzerine değerlendirme yapabilmemiz olası. 
Daha önce de değindiğimiz gibi, uğraş verilen o Adana Devlet Klâsik Korosu çabasının, Fikri Sağlar Bey’in Kültür Bakanlığı döneminde, Adana’nın müzikal varlığının olmadığı gerekçesiyle Mersin’e kurulması gibi aslı astarı olmayan, uyduruk ve saçma bir gerekçeyi de kaldırıp çöp kutusuna atacak kadar müzikal varlığımız var bilindiği üzere. 
Şimdi oturup da bunları tek tek saymaya da gerek yok. Tıpkı edebiyat ve sinemada olduğu gibi, müziğe damgalarını vurmuş olan onlarca onlarca isim bugün ulusal sanatçı düzeyiyle anılabilmektedir.  
Ve Adana, ilerde de görüleceği üzere, özgün ve yenilikçi yapılanmalara uygun olanaklar saklamaktadır bağrında. Yapılmamış, görülmemiş, ilklik taşıyan özelliklerle gündeme taşınabilecektir. 
İşte bunlardan biride,ya da bunlara evv sahiplik yapabilecek ortamlar besleyen konulardan biri de M-E Adana Fasıl Korosu olayıdır. Bunu da zaman gösterecektir sanırız. 
İnceleyip, değerlendirdiğimize göre Mustafa Kutval ve Ercan Şen, uzun yılların müzikal birikimlerini bu oluşumda değerlendirmeye çalışıyorlar. Altyapı, eğitim ve yaygınlaştırma olarak yapacakları güzel şeyler olduğu algılanıyor.                  
Tabii burda, bizim öteden beri üzerinde durduğumuz, yörenin sanatçı ve bestecilerine önem vermeyi de düşünüyorlar. Bu açıdan bakıldığında güzel bir görüntü veriyor. 
E-M Adana Fasıl Korosu’na, çıktıkları zorlu yolda başarılar diliyoruz, kutluyoruz. Yapılan güzellikler ilk ve farklı oldukça  zaman zaman sütüunlarımıza taşımayı düşünüyoruz.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00