Vahit ŞAHİN


ADANA’DA MASKESİZ DOLAŞMAK NEDEN YASAK DEĞİL?


Geçenlerde bir bankanın ATM’sinin önünde sıra bekliyorum. 3 ATM yan yana. Kalabalık bir ortam. Sağ taraftaki ATM’de sırası gelen bir vatandaş üç kez hapşırdı. Maskesi yoktu. Diğer vatandaşlar tepki verdi. Bir tartışma yaşandı. Onun arkasındaki vatandaş ise, bağıra çağıra “Bir daha bu ATM’ye gelmem” diyerek sırasını terk etti gitti. Hapşıran adam, “Niye sen öksürmüyor musun?” diye çıkıştı. Kavgaya ramak kaldı.

Bir insan virüs kapmadan da hapşırabilir, aniden gelir, istem dışıdır. Terleme sonucu hapşırılabilir, hafif rüzgarda hapşıranlar var. Üşütenler hapşırabilir.

Eğer Coronavirüse yakalanmışsa ve bunu da bilmiyorsa, sürekli de hapşırıyorsa o gün kaç kişiye bulaştırmıştır, bilemezsiniz.

Aklıma o ünlü söz geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde siyasi literatürümüze giren bir söz. Ne diyordu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz; Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu. Ama biz fark edemedik" demişti.

O vatandaşın hapşırması sonrasında  “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu. Ama biz fark edemedik.”

Olmasa bile huzursuz oluyor insan.

X x x

Bu sabah belediye otobüse bindim. Herkes maskeli.

Bir bayan otobüse bindikten sonra maskesini çıkardı, oturdu. Biraz sonra o da hapşırdı.

Vatandaşlarımız duyarlı, hemen tepki gösterdiler ve kadını maske takmadığı için de azarladılar. Kadın da onlara bağırdı tabi.

Gergin anlar.

Belki bir şey olmamıştır ama “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu.”

X x x

Niğde’de koronavirüsten bugüne kadar 7 kişi ölmüş.Niğde Valiliği İl Pandemi Kurulu kararı doğrultusunda  maskesiz dolaşmayı yasakladı. Nedeni de vak’a sayısının artması.

Türkiye’de maske siz sokağa çıkmanın yasak olduğu şehir sayısı 50’lileri geçti. Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerin de bulunduğu 50’nin üzerindeki ilde maskesiz çıkanlara 900 TL para cezası kesiliyor. Corona virüs salgınında Adıyaman, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak, Bitlis, Niğde ve Çanakkale’de maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı.

Yasakları savunmak hiçbir demokrat insan yakışmaz ama konu toplum sağlığı olunca, kamu güvenliği olunca her zaman yasaklar getirilebilmektedir.

Niğde gibi küçük illerde bile sokağa maskesiz çıkmak yasak iken, bu yasak Adana’da niye konulmamaktadır, anlayabilmiş değilim.

Yeni Valimiz Sayın Süleyman Elban beyin bu konu hakkında ne düşündüğünü merak etmekteyim.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00