Vahit ŞAHİN


ADANA´DA HEMZEMİN GEÇİTLER VE SORUNLARI


 

 Adana´da yazın cehennemi sıcaklar yaşanır.

Özel aracınızda veya bindiğiniz toplu taşıma araçlarında klima yok ise cehenneminizi burada yaşarsınız. Bir de havanın nem oranını  bu sıcaklara eklerseniz vay halinize..

Konuyu bir yerlere taşıyacağım.

Saat 09.50..(hergün)

Yer: Hava alanını geçince D-400 karayolundan kuzeye döndüğünüzde karşınıza tren yolu çıkar. Burası Yeşilevler´e giden yol. Bu yol onlarca mahalleyi birbirine bağlayan akstır.Demiryolu yaya ve araçlara 1-2 dakikada olsa kapatılıyor. Çünkü bir tren durakta durmuş, yolu indiriyor ya da bindiriyor. Buraya kadar güzel. Hemzemin denilen bu geçitlerde can güvenliği sağlanmış oluyor.

Hemzemini hep merak etmişimdir. Tren yollarındaki geçitlere denildiğini biliyorum da kelime anlamını merak ederdim. TDK´ya sordum, anlamı yazılmamış sadece Farsça bir kelime olduğu belirtiliyor. Başka bir sözlükte ise karayolu ile demiryolunun aynı seviyede kesiştiği bariyerli veya bariyersiz geçitlere ?demiryolu geçidi (hemzemin geçit) deniyor.

Bana göre ise Adana trafiğini allak-bullak eden geçitler denir. Bu hemzemin denilen geçitler sadece Seyhan tarafında değil, Yüreğir ve Sarıçam´da da var. Her yerde durum aynı.

Mersin-Tarsus-Adana Demiryolu yapılalı 131 yıl olmuş. Daha sonra da Bağdat-Hicaz demir yolunun yapımına başlanmış. O yol da Adana içinden geçmektedir. Şimdiler de ise hızlı tren projesi devredir.

Şimdi tekrar konumuza dönecek olursak, bu hemzemin geçitlerde hemen hemen  her gün aynı saatlerde, ayrıca Adana- Mersin arası çalışan her saatte bu yol kapanmakta, can güvenliği sağlanmaktadır. Yöneticilerimiz de kazalara karşı tedbir almanın rahatlığı içerisinde gece başlarını yatağa koyduklarında huzur içinde uyumaktadırlar sanıyorum.

131 yıldır Adana´yı yönetenler, acaba hiç düşünmediler mi, her saat başı araçları durdurulan insanların zamanlarının çalındığını? 131 yıldır Adana´ya hemzemin denilen geçit yapmak yerine alt geçit ve üst geçitler yapmaya neden kafa yormamışlardır?

Başkan Sözlü Adana´ya ?12 Dev Eser? kazandırmaya çalışıyor. Adana´nın itibarını yükselteceğini ileri sürdüğü Devlet Bahçeli Köprüsü´nün yüzde 30´unun tamamlandığını söylüyor. Yine Adana´nın prestijini yükseltecek dediği Adnan Menderes Bulvarı Rekreasyon (şehircilikte yeşil alan, park, bahçe; dinlenme, yürüme, nefes alma alanı anlamına gelen yabancı bir kelime ama nedense millici olduğundan emin olduğumuz yerel yöneticiler de bu yabancı kelimeyi kullanıyor: Çelişkili bir durum) Projesinin yüzde 50´sini tamamlamış. ASKİ Atatürk Spor Salonu, hayvan barınağı,3 büyük yeni bulvar, Ceyhan Hacı Bektaş- Veli Kültür Merkezi ve Cemevi, Alparslan Türkeş Bulvarı´nda kesintisiz trafik akışı, Ege Bagatur Bulvarı Rekreasyon Projesi, Portakal Çiçeği Parkı, Demokrasi Şehitleri Parkı ve Sanat Galerisi ve 15 ayrı noktaya asansörlü üst geçitler, bu 12 dev eser arasında yer alıyor Hepsi güzel, takdire şayan hizmetler olacağından eminim.

Alparslan Türkeş Bulvarı´nda kesintisiz trafik akışını sağlamayı düşünenler acaba hemzemin geçitlerin olduğu yerlerde trafik sıkışıklığını önlemek için alt ve üst geçitleri yapmayı neden düşünemezler?

Bu saydığımız yerlere alt ve üst geçit yapmak belediyelerin yetkisi dahilinde midir? Yoksa TCDD´nin yetkisinde midir? Kamu kuruluşları arasında protokollerle yetkiler devredilebiliniyor mu?

Bu konularda ilgi ve ilgi beklemek hakkımızdır diye düşüyoruz.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00