Vahit ŞAHİN


ADANA YOKSULLUKTA BİRİNCİ


Devlet geçen hafta açıkladı:

En yoksul il Adana ve Mersin.
Biliyorsunuz Yeni Adana Gazetesi bu yıl 100 yaşına giriyor. Çeşitli hazırlıklarımız var. Bunlardan biri de 100. Yıl Sergisi. Bu nedenle Gazetemizin arşivini inceledim, geçmişi yeniden yaşamaya başladım.
Örneğin 1972 ve 1973 yılı gazete koleksiyonunda Adana´nın zenginliğinin basına yansımalarını gördüm. Örneğin Güney Sanayi tam sayfa reklam vermiş ve ?Tekstil sanayimize yön vermiş kuruluş? diyorlar kendilerine. Çukurova Elektrik AŞ. verdiği tam sayfa reklamda ?Yurt kalkınmasında bize düşen görevi yapıyoruz? ifadelerine yer vermişler. Ayrıca şuan çoğu olmayan Pilsa-Paktaş-Teksa- Bossa- Sasa-Ceytaş-Tormak, Toroslar AŞ, Çukurova Çimento AŞ, Koza Oteli gibi bir çok kuruluşun tam sayfa reklamlarını görmek mümkün. Şimdi bu kuruluşların çoğu kapanmış, yerlerine AVM´ler yapılmış ve yapılmaya da devam ediyor.
1970´li yıllarda Adana´da saat 14.00-16.00 arası hiçbir kimse, özellikle aracı olanlar kent merkezine gitmek istemezlerdi. Çünkü bu saatlerde işçi servisleri trafiği tıkardı. Binlerce işçi vardiyalarından çıkar, yerine yeni vardiyalı işçiler girer, başta otobüsler olmak üzere işçi servisleri yolları kapatırdı. Bu bile bir zenginlik görüntüsü idi aslında. Üretim vardı. Üretimin olduğu yerde iş vardı, işsizlik yok denecek kadar azdı. Şimdi ise üretimden ziyade tüketim toplumu olduk diyebiliriz.
O dönemi gören ve yaşayan biri olarak bugünkü halimize bakarsak, Adana gerçekten acınacak halde. İşsizlikte ve yoksullukta birinciliği kimseye kaptırmıyoruz. Tabi bunlar birer sebep-sonuç ilişkisi. Bu durumun çok sebepleri var olabileceğine inanıyorum. Şuan sebepleri ortaya koyacak değiliz. Sonuca bakarak konuşuyor ve yazıyoruz.
Gazete arşivlerine bakarak, geçmişe dönüp biraz nostalji yaptım. O günlere sanal ortamda değil, gerçekte yeniden dönmeyi inanın çok isterdim.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00