Vahit ŞAHİN


ADANA DEMİRSPOR´A BAŞARILAR DİLERİZ


1940 yılında, 2. Dünya Savaşı´nın yaşandığı zamanlarda, silah altında bulunan askerlerin dışında kalan gençleri, sivil savunma ve spora yöneltmek amacıyla ´Sivill Savunma Mükellefiyeti´ adı altında çıkan kanun sonucunda ´Kamu ve Özel Sektörde 500 Kişiden Fazla Eleman Çalıştıran Kuruluşların Spor Kulübü Kurmaları Mecburiyeti´ neticesinde, 21 Aralık 1940 tarihinde, o zamanın Devlet Demiryolları 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından Adana Demirspor Kulübü kurulmuş, resmi tescilini bir hafta sonra 28 Aralık 1940 tarihinde almıştır.

BRANŞLAR

Adana Demİrspor Kulübü´nün ilk faalıyet gösterdiği branşlar Atletizm, Bisiklet, Güreş, Yüzme, Sutopu ve Futbol´dur. Daha sonra bu branşlara Basketbol ve Voleybol dalları da eklenmiştir.

ATLETİZM

1940-1952 yılları arasında mahalli olarak bölgesel faaliyet gösteren Atletizm branşı, 1953-1954 sezonunda en parlak dönemini yaşamıştır. O dönemde Yıldıray Pagda, Atilla Binöz, Yavuz Pagda, Turgay Renklıkurt Adana Demırspor Atletizm Takımının ismini Türkıye´ye duyurmuştur. Yıllarca ferdi ve takım halinde şampiyonluklar kazanan takım, yüksek öğrenim görmelerı dolayısıyla Adana´dan ayrılmış; faaliyetler 1980 yılına kadar duraklama devrine girmiştir. 1980 yılından sonra, Bölge Atletızm Antrenörü Hasan Tekin Adana Demirspor´da kuvvetli bır takım oluşturmuş ve 5 yıl boyunca şampiyonlukları kimseye kaptırmamışlardır.

BİSİKLET

Adana Bisiklet Ajanı ve Antrenör Ahmet Ecesoy´un yoğun çabalarıyla Ertugrul Arlı, Ahmet Avcılar, İbrahım Gönül ve Erol Berk gibi sporcular Milli takıma yükselme başarısı göstermişler ancak 1983 yılında Ahmet Ecesoy´un vefat etmesiyle bu branştaki faaliyetler son bulmuştur.

GÜREŞ

1956 yılında dönemin yöneticileri Sevket Kapulu ve Fevzi Özşahin´in kulüp lokalıne kurdukları minderle, bu spora ilk adım atılmış ve Çukurova´da Çayır Güresçisi olarak faaliyetlerde bulunan gençleri toplayarak mindere getirmişlerdir. Bu gençler daha sonraları Milli Takıma kadar yükselme başarısı göstermişlerdir. 

1968 yılından sonra güreş faaliyetleri yavaş yavaş azalmış ve ardından sona ermiştir. 1981´de Ökkeş Koşkun´un bu branşı yeniden canlandırmak istese de bu çabalar pek sonuç vermemiştir.

BASKETBOL

Adana Demirspor Kulübü´nde Basketbol denilince akla ilk gelen isimler Alaettin Atsal ve Demiray Sayılır´dır. 1968 yılında Bu iki spor adamının büyük çabaları sonucu Türkiye liglerinde oynama şansı yakalanmıştır. Daha sonra Ökkes Koşkun´un katılmasıyla 1969-1970 sezonunda Anadolu Kupası´nda şampiyon olarak ikinci ligde oynama şansı elde edilmiştir. 1972-1973 yılında zorlu geçen müsabakaların ardından Adana Demirspor, Türkiye Basketbol 1. Ligi´ne çıkmıstır. Basketbol Şubesi 2003 yılında tekrar açılarak Deplasmanlı Bölgesel Lig´de bir süre mücadele etmiştir.

VOLEYBOL

1967-1972 yılları arasında Bölgesel Lig´de üst üste şampiyon olan Adana Demirspor Voleybol Takımı daha sonra ilerleme olmadığından bu faaliyete son vermiştir.

YÜZME-SUTOPU

1938 yılında Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray´ın girişimleri ile Adana´da Türkiye´nin en modern yüzme havuzunun yapılması için karar verilmiştir. Havuzun açılışı ile birlikte 1942 yılından itibaren Bölge Karması adı altında yarışlara iştirak eden Adana Demirspor Kulübü Yüzme ve Sutopu Takımı Türkiye´nin yetiştirdiği en büyük Sutopu oyuncusu, takımın ağabeyi, örnek sporcu Muharrem Gülergin önderliğinde 17 yıl hiç yenilmeden, 22 yılda da tek mağlubiyet alarak toplamda 29 defa Türkiye Şampiyonu olmuştur. Takım İstanbul ve tüm Türkiye´de Yenilmez Armada olarak anılmıştır. Adana Demirspor Kulübü, Adana´nın sulama kanallarında yüzme öğrenip, daha sonra havuzun açılması ile Milli Takım forması giyen 40´a yakın efsane sporcuyu bünyesinde barındırmıştır. Bu sporcular yüzmenin her branşında ve her mesafede sayısız Türkiye rekorları kırmışlardır. Manş Deniz´ini birçok ülkenin sporcusu defalarca yüzerek geçmiştir. Ancak rekor Adana Demirsporlu Erdal Acet´indir. Manş´ı ilk kez hem de tüm zamanların en iyi derecesi ile geçen Erdal Acet ayrıca 5 kez Uluslararası İstanbul Maratonu´nu kazanmıştır. Adana Demirspor´un havuzlardaki başarısını dönemin Federasyon Başkanı Fehiman Akdağ şu sözlerle dile getiriyor: "Başlarında Muharrem Gülergin gibi müstesna yaradılışta bir ağabeyleri bulunduğu ve böylesine severek çalıştıkları sürece, Demirspor´u havuzlarda alt etmek mümkün değildir." Adana Demirspor Kulübü´nün Yenilmez Armadası´nın bu başarısı Türk Yüzme ve Sutopu tarihine altın harflerle yazılmıştır.

FUTBOL

Adana´nın ilk spor kulüplerı sayılan İdmanyurdu, Torosspor ve Seyhanspor dışında, yine müessese takımı olan Milli Mensucat ve Demirspor gibi ligi oluşturan takımların katılımı ile ´ Çukurova Ligi´ meydana gelmiştir. Zamanla Mersin İdmanyurdunun da katılımı ile bölgesel kimlik kazanan bu ligte Adana Demirspor 1942 yılından 1953 yılına kadar aralıksız şampiyon olarak Türkiye Finalleri´ne katılmaya hak kazanmıştır.

1947 yılında  Ankara´da yapılan final karşılaşmalarında Ankara Demirspor ve Fenerbahçe´nin ardından Türkiye 3´üncüsü olma başarısı göstermiştir.1951 yılında, Balıkesir´de yapılan final karşılaşmalarında Beşiktaş ve Altay´ın ardından yine Türkiye 3´üncüsü olmuştur.

1953-54 futbol sezonunda Adana Demirspor Türkiye Şampiyonası Finali´nde Ankara Hacettepe takımı´nı Selami Tekkazancı´nın (Füze) golüyle 1-0 yenerek Türkiye şampiyonu olmayı başarmıştır.

1959 yılında Türkiye Profesyonel Ligi´nin kurulmasını takip eden 2´nci sezonda, Anadolu´nun ilk takımı olarak 1960-61 sezonunda Ankara, İstanbul, İzmir takımlarıyla mücadele etmiştir. Futbol federasyonunun garip bir kararı sonucu Adana Demirspor Ankara takımı statüsüne alınmış ve iç saha maçlarını Ankara´da oynamak zorunda kalmıştır. Böylece tüm maçlarını Ankara, İstanbul, İzmir ´de oynamak durumunda kalan Adana Demirspor aynı yıl lige veda etmiştir.

1963-64 Sezonunda Türkiye 2. Liginin kurulması ile otomatikman lige dahil olmuştur. 9 yıl 1.Lige çıkma mücadelesi veren Adana Demirspor nihayet 1972-73 sezonunda Muharrem Gülergin ve Nuri Sengezer´in yönetiminde Adana´da Uşak Spor´u, Fatih Terim Ve Bektaş Yurttaş´ın golleri Ile 2-0 yenerek bu amacına ulaşmıştır.

1977-78 futbol sezonunda Türkiye Kupası´nda Trabzonspor ile final oynayan Adana Demirspor yine aynı sezon Başbakanlık Kupası´nda finali oynamıştır. Lig tarihindeki en iyi derecesi 1981-82 sezonunda Hacı Döner´in kulüp başkanlığı ve Coşkun Özarı´nın teknik direktörlüğünde 6.lıktır.

1983-84 sezonuna kadar aralıksız 11 yıllık 1. Lig serüveninden sonra 3 yıl Türkiye 2. Ligi A grubunda şampiyonluk mücadelesi veren Demirspor, 1986-87 yılında Adem Atılgan´nın başkanlığı, rahmetli Ali Hoşfikirer´in teknik direktörlüğünde amacına ulaşmıştır.

1989-90 sezonunda küme düştükten sonra ertesi yıl Selahattin Çolak´ın kulüp başkanlığı ve Ali Hoşfikirer´in teknik direktörlüğünde yeniden1.Lige yükselmiştir. Aynı sezon küme düşen Adana Demirspor, 1993-94 futbol sezonunda Metin Türel´in idaresinde yeniden 1. Lige yükselmiştir.

1995-99 yılları arasında 2. ligde Mücadele eden Demirspor, 1999 yılında tarihinde ilk kez 3. Lige düşmüştür.

2001 yılında Aytaç Durak´ın kulüp başkanlığı ve Ercan Albay´ın yönetiminde 2. Lig B kategorisi´ne yükselmiş, 2002 yılında aynı ekiple Denizli´de yapılan ekstra Play- Off müsabakalarını şampiyon bitirerek 2. Lig A kategorisine yükselmiştir. 2004 yılından itibaren 2. Lig B kategorisinde mücadelesine devam etmiştir.

2003-04 sezonunda TFF 1. Lig´de oynayan Adana Demirspor Kulübü, Ligi 33 puanla 16. sırada tamamlamış, 2003-04 sezonu sonunda TFF 2. Lig´e düşmüştür.

2004-05 sezonunda TFF 2. Lig C grubunda oynayan Adana Demirspor Kulübü, grubu 48 puanla 5. sırada tamamlamıştır.

2005-06 sezonunda TFF 2. Lig 2. Klasman grubunda oynayan Adana Demirspor Kulübü, grubu 23 puanla 3. sırada tamamlamıştır.

2006-07 sezonunda TFF 2. Lig 5. Klasman grubunda oynayan Adana Demirspor Kulübü, grubu 34 puanla 1. sırada tamamlamış ve yükselme grubuna çıkmıştır. Yükselme grubunu 31 puanla 3. sırada tamamlayıp, ekstra play-off müsabakalarına katılmak zorunda kalmıştır. 22 Mayıs 2007 tarihinde Bursa´da elemelere katılmış, Alanyaspor ve Kardemir Karabükspor´u eleyerek finale çıkmış, finalde Giresunspor´a 5-1 yenilerek TFF 1. Lig´e yükselememiştir.

2007-08 sezonunda TFF 2. Lig 2. Klasman grubunda oynayan Adana Demirspor Kulübü, grubu 40 puanla 1. sırada tamamlamış ve yükselme grubuna çıkmıştır. Yükselme grubunu 33 puanla 3. sırada tamamlayıp, ekstra play-off müsabakalarına katılmak zorunda kalmıştır. İskenderun Demir Çelikspor´u 1-0 ve Çankırı Belediyespor´u 3-0 yenerek finale çıkmış, finalde son dakika golüyle Güngören Belediyespor´a 1-0 yenilerek TFF 1. Lig´e yükselememiştir.

2007-08 sezonunda ekstra play-off final müsabakası sonunda, Aytaç Durak önderliğinde yıllardır gelmeyen başarılar ve Mustafa Tuncel başkanlığında üst üste 2 sezon finalde elenmenin stresi ile maç sonunda, sezon boyunca Adana Demirspor Kulübü´ne büyük destek veren taraftarlar, Aytaç Durak aleyhinde hoş olmayan sloganlar atmış ve neticede Aytaç Durak kulüpten desteğini çektiğini kırgınlıkla açıklamıştır. 2008 yılı yaz aylarında sürekli ertelenen ve Mavi Şimşekler ile başkan Mustafa Tuncel arasında sert tartışmaların yaşandığı kongreler neticesinde Mehmet Gökoğlu başkan seçilmiştir. Kayyumun bile tartışıldığı bu dönemde kulübü kaostan çıkaran Mehmet Gökoğlu görevi devraldıktan sonra, zor günlerinde Adana Demirspor Kulübü´ne verdiği destekten ötürü Aytaç Durak´a teşekkür etmiş, yaşanan olaylardan dolayı üzüntülü olduğunu ve kötü tezahüratı önlemekte kararlı olduklarını belirtmiştir.

2008-09 sezonuna başkan Mehmet Gökoğlu ve teknik direktör Metin Yıldız ile başlayan Adana Demirspor Kulübü, 25´ten fazla futbolcuyu takımdan göndermiş ve yepyeni bir takım oluşturmuştur. Takım kademe ve klasman gruplarında başarısız olarak TFF 2. Lig´de devam etmiştir.

2009-10 sezonunda Başkan Bekir Çınar ve teknik direktör Hüseyin Özcan ile klasman grubu birincisi olarak çıktıkları play-offlarda ilk turda Tavşanlı Linyitspor´a yenilerek elenmişlerdir.

2010-11 sezonunda Başkan Mustafa Tuncel ve teknik direktör Ali Güneş ile yine klasman grubundan yükseldikleri play-offlarda ilk turda Yeni Malatyaspor´u penaltılarla eleyip ikinci turda Bandırmaspor´a elenerek TFF 2.Lig´te kalmaya devam etmiştir.

2011-2012 sezonu sonunda oynanan play off finalinde Fethiyespor´u 2-1 yenerek 1. Lig´e yükselmiştir.

2012-2013 sezonunda 1.Lig´de mücadele etmiş ve 7.olmasına rağmen 1461 Trabzon´un durumundan dolayı Play-Off´a kalmıştır.

2013-2014 sezonuna Mustafa Tuncel´in başkanlığıyla sezona başlayan Adana Demirspor, Başkan Tuncel´in Olağanüstü Genel Kurul Kararı ile seçime gitmiştir. Yapılan Kongrede tek listeyle seçime giren Selahattin Aydoğdu Adana Demirspor Kulübünün başkanı olmuştur.

2015-2016 Kulübümüzün olağan genel kurulunda, 407 delegenin bulunduğu kongreye tek aday olarak katılan Sedat Sözlü, oy çokluğuyla başkanlığa getirilmiştir.

2017-2018 Kulübümüzün olağanüstü genel kurulundan kongrede seçimi kazanan Halil Mehmet Gökoğlu oy çokluğuyla başkanlığa getirilmiştir.

2018-2019 Kulübümüzün olağan genel kurulundan kongrede seçimi kazanan Kazım Bozan oy çokluğuyla başkanlığa getirilmiştir.

2018-2019 Kulübümüzün Olağanüstü Genel Kurulunda kongrede seçimi kazanan Murat Sancak oy çokluğuyla başkanlığa getirilmiştir.

Bu sezonun ilk maçını deplasmanda Karabükspor ile yapacak olan adana Demirspor, ikinci maçını kurban bayramı arifesinde kendi saha ve seyircisi önünde oynayacak.

Mavi Lacivertli Kulübümüze yeni sezonda başarılar diliyoruz.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00