Ata Alp And


ADANA…


Yakın tarih diyelim…
    Abidin Paşa’dan, Ziya Paşa’dan bu yana kimler gelip geçmedi yaşamımızda, sanat ve kültürümüzde iz bırakan, Adana’da izi kalan önemli isimler…
    Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Yılmaz Güney gibi Adanalı olan önemli sanatçılarımıza değinmeden önce tabiî ki en başta Karacaoğlan, Dadaloğlu, İlbeylioğlu, Deli Boran, Gündeşlioğlu, Ferrahi, Hasan Turan gibi ozan kökenli olanlardan söz etmek gerekir sanırım. 
    Ali Kanuni, Sisi Abdi, Sururi, Ziya Adanalı, Çetin Yiğenoğlu, Nihat Ziyalan, Kamuran Şipal, Recep Bilginer, Mehmet H.Doğan ve Muzaffer İzgü gibi Adanalı olan yazarlarımızı da anımsamak gerekir. 
    Nedim Adanalı, Şadan Adanalı, Erol Büyükburç, Can Etili, Celal İnce, Suna Kan, Gani Karaca, Barş Manço,  Sadettin Öktenay, Hasan Özçivi, İsmail Polat, Mustafa Sağyaşar, Ali Şenozan, Faruk Tınaz, Aziz Şenses, Ferdi Tayfur, Faruk Tınaz, Abdurrahman Yağdıran, Şaban Gen, Ali Limoncu, Halit Araboğlu, Cahit Seyhanlı, Fırat Gen,  Müslüm Gürses, Haluk Levent, Ümit Besen, Mahmut Yivli, Murat Göğebakan, Murat Kekilli, Seyfi Güldağı, Devran Baba gibi nice tanınmış isimler vardır ki bunların bir bölümü ses sanatçısı, bir bölümü ise bestekar-ses ve saz sanatçısı olarak anılmaktadır. 
    Yılmaz Güney’in başı çektiği sinema sanatı da az önemli değildir hani… 
    Arif Keskiner, Abdurrahman Keskiner, Ali Özgentürk, Ali Şen, Şener Şen, Danyal Topatan, Meral Zeren, Yılmaz Köksal, Demir Karahan, İrfan Atasoy, Bilal İnci, Kemal İnci,  Aytaç Arman ve Menderes Samancılar’ın başı çektiği oyuncu ve yönetmen uzun bir liste Adana için övünç kaynağıdır.     
    Bu konuda ki yetersizliğimizi hoş görünüz; Nurhan Damcıoğlu aklımıza geliyor hemen tiyatro deyince de…
    Şimdi gelelim bir başka kaynağa…  
    Çukurova Kent Kitaplığı kurucusu Ahmet Karataş, Ahmet Caner Çatal ile birlikte “Yussf Ziya Yozgadi/Tabsıra Yahut Adana Temaşası” adlı bir kitap hazırlamışlar. Kitabın aslı, savcı olan yazarı tarafından 1898 yılında Adana Vilayeti Matbaası tarafından basılmış. Bu kitapta da bazı isimler yer almaktadır. 
“Ortaçağda, Ebubekir Muhammed bin Ezeni, Ebu Amir Adiy bin Ahmet Ezeni, Kadı Ebu’l- Hasan Ali bin Hüseyin ezeni; Yakınçağda ise Behisnili Efendi, Resul Efendi, Hacı Muhammed Hattat Efendi, Mücahir Hacı Hüseyin Efendi, Müftü Hamza Efendi gibi meşhur alimlerle; son asırda da, Müşir Menemenli Mustafa Paşa merhum ile Memurin-i Mülkiye Komisyon-ı Alisi Reisi merhum Abdulnafi Efendi” (s.19) gibi isimler yer almaktadır.            

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00