Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


ABD´NİN SON HAMLESİ


Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında, bir anda özgürlük ve demokrasi kavramlarının cazibesiyle gelişen ama ardından ölüm, yıkım, sefalet ve esaret getiren, BOP olarak anlamlandırılan Arap Baharının sonuçları, halen can yakan gelişmelerle devam ederken, ABD, durmak durulmak bilmeksizin, bölge üzerinde oyun kurmaya devam ediyor.

Daha önce düşman olarak tanımladığı ülkelerden olan İran´ı müdahaleye hazır hale getirmeye yönelik, İsrail ve Suudi Arabistan ile geliştirdiği senaryolara, Türkiye´yi de dâhil etmek için diplomatik oyunlarını yoğunlaştıran ABD, bu konuda, bağımsız bir ülkeye, açıktan ve doğrudan devlet eliyle cinayet işletmekten çekinmedi.

Günlerdir, uluslararası diplomasiyi ve doğal olarak Dünya medyasını meşgul eden Kaşıkçı vakasının sonuçları, artık gizemini aralamaya başladı. Bu olay, Suudi Arabistan ile Türkiye´yi karşı karşıya getirirken, her iki ülkenin de ABD bölgesel istemleri doğrultusunda, işbirliği içinde hareketini sağlamayı hedef güderken, ABD´nin, her iki ülkeyle ilgili, küresel boyutta yaratmak istediği algıyı da ortaya koyuyor.

ABD, bölgesel dizaynına yönelik hedeflerinden kesinlikle vazgeçmezken, konjonktüre uygun olarak belirlediği stratejik kararlarda da düzenlemeler yapıyor. Bu oldukça anlaşılır bir hareket tarzı. Çünkü bölgenin coğrafik ve demografik yapısı oldukça hassas konumda ve bölge halkları, oldukça değişken davranışlar sergilemekten çekinmiyor.  Ayrıca, bölgede Rusya, İran ve etkileriyle Çin de var. İlginçtir ki AB, bölgede zaman zaman stratejik ataklar yapmaya ve ben de buradayım demeye çalışsa da buradaki tarihsel varlığını giderek kaybetmeye başladığı izlenimi ortaya çıkıyor.

ABD, özellikle Suriye´nin kuzeyinde kurmayı planladığı özerk oluşumu, YPG/PYD üzerinden canlı tutmaya çalışırken, terör örgütlerinin ve özellikle PKK´nın dönem dönem uyguladığı, isim değiştirme operasyonunu büyük bir titizlikle uyguluyor. SDG bu maksatla teşkil edilmiş bir yapılanma ve YPG/PYD´nin, PKK´dan ayrı ve farklı, tamamen Suriye´nin özgürlüğü ve bütünlüğü için çalışan bir yapılanma olduğu algısını yaratmaya çalışıyor.

Medyaya, PKK´yı bitirme bazında önemli bir hamle olarak düşen son gelişmeyle, ABD, PKK terör örgütü liderlerinden kilit isimler için ödül koydu. ABD, Murat Karayılan için 5, Cemil Bayık için 4, Duran Kalkan için 3 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. Böyle bir hamle ile ABD, PKK´yı terör örgütü olarak kabul ettiğini ancak YPG/PYD´nin, bu örgütle bağlantısı olmadığı söyleminden hareketle, PKK isimli terör örgütünün artık bölgesel işlevine gerek duymadığından, bitirilmesine karar verdiğini de göstermiş oldu. ABD, YPG/PYD ile işbirliğine devamla, Suriye kuzeyinde, gelişmelerin başından bu yana hedeflediklerinden vazgeçmediğini de gösterdi.

Bu üç teröristin yakalanması ya da tamamen etkisiz hale getirilmesiyle, Türkiye´nin, Fırat doğusuna yapmakta kararlı olduğu müdahalenin önüne geçilmeye veya en azından sınırlandırılmaya çalışıldığı ortaya çıkıyor. Çünkü terör örgütü bitirildiğinde, Türkiye´nin haklı müdahale gerekçelerinin, uluslararası diplomaside önü kapanmış olacak.

Bu gelişmeyle hedeflenen, 1999´da, terörist başı Abdullah Öcalan´ın apar topar Türkiye´ye teslim edilmesinden hedeflenenden, çok da farklı değil.

O dönem, kazan kazan prensibi başarıyla uygulanmıştı. Şimdi de muhtemel aynı hedefle, yani Suriye kuzeyinde bulunan ve Türkiye´nin kararlı duruşu ile başarıyla yaptığı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarıyla birlikte, yurt içinde ve özellikle Irak kuzeyinden Kandil´e uzanım mihverinde yürüttüğü operasyonlarla, terör örgütü bir kez daha, ABD kontrollü bölgeler dışında bitme noktasına gelirken, ABD, aynı taktikle bu yok oluşu durdurup, terör örgütünü farklı bir idealle, yeni coğrafyasında, özerk bir yapılanmayla ve Suriye bütünlüğü içinde diri tutmaya çalışıyor.

Bu gelişmenin ardından, hamle sırası yeniden Türkiye´de ve Türkiye yapacağı hamlelerle, BOP´un önemli bir halkasını ortadan kaldırabilecek hem siyasi hem de askeri yeterliliğe sahip durumda.

Can UĞURATEŞ      

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00