(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


JUBA’DA ANZAK DOSTLUK TÖRENİ  

‘‘Juba Büyükelçiliğimizde düzenlenen uluslararası Anzak Günü töreni, Çanakkale’de, Anzak koyunda her yıl düzenlenen, Gelibolu tarihi yarımadasını dünyanın en büyük tören alanına çeviren ev sahipliğimize yeni bir ‘dostluk ve barış’ boyutu eklemiştir’’


Avustralya ve Yeni Zelanda’nın diplomatik talebi üzerine Güney Sudan’da 25 Nisan 2017’de Juba’da düzenlenen ‘Anzac Day’ töreni, bir Türk Büyükelçiliğinde gerçekleşen ilk ve şimdilik tek örnektir.

Tören, Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Dünyanın en genç Cumhuriyeti Güney Sudan’ın devlet düzenini kurmaya çabaladığı, kanlı bir iç savaşla baş etmeye çalıştığı siyaseten yorgun bir dönemde gerçekleşmişti.

Çok sayıda Bakan, Büyükelçi ve BM görevlisinin iştirak ettiği tören, yüz yıl önce acımasız bir savaştan geçen halkların dostluk ve barışta birleşmesi bağlamında, Güney Sudan iç barışı için uzlaşı ve diyalog çağrılarını teşvik etmiştir.

AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDALI ASKERLER

Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu (UNMIS) Uluslararası Barış Gücüne mensup Avustralyalı subaylar, 2017 başlarında randevu alarak Anzak törenleri konusunu danışmak üzere Büyükelçiliğimizi ziyaret etmişti.

Avustralyalı askerler, başkent Juba dışında konuşlu Yeni Zelandalı askeri birliğin bilgisi dâhilinde geldiklerini belirterek;

Juba’da her yıl 25 Nisan’da BM UNMISS karargahında düzenledikleri, Anzak törenini bu yıl iç savaş, asayiş, güvenlik sorunlarından dolayı çaresiz kaldıklarını,

Juba’da Avustralya veya Yeni Zelanda temsilciği olmadığı için Türk Büyükelçiliğinin yol gösterebileceğini düşündüklerini,

Büyükelçilik web sayfasındaki özgeçmişimden, Melburn Başkonsolosluğu ve Çanakkale Savaşları anma törenleri koordinatörlüğü görevlerimden dolayı konuyu bildiğimi varsaydıklarını dile getirdiler.

***

Tören için destek sağlayabileceğimizi, hatta Büyükelçiliğimizde düzenlenmesinin de mümkün olabileceğini ifade ettiğim Avustralyalı askerlere, Anzak töreninin Çanakkale’deki ana tören dışında, ilk kez bir Türk Büyükelçiliğinde yapılacak olması hasebiyle ilke olarak öncelikle Kanberra ve Wellington’ın diplomatik taleplerini Ankara’ya bildirmeleri üzerinde mutabık kaldık.

AVUSTRALYA BU KIYILARDA DOĞDU

Malumunuzdur, ANZAKLAR, 1.Dünya Savaşında Büyük Britanya ordusundaki Avustralya ve Yeni Zelanda ortak askeri birliklerin kısaltılmış ismidir.

Büyük Dünya Savaşının kritik aşamasında İstanbul’u işgal ederek, Rusya ile sıcak sularda buluşmayı planlayan İngilizlerin başını çektiği, dünyanın en büyük çok uluslu donanmasının parçasıdır.

Kraliçeye biat içinde binlerce kilometre uzaklardan hiç tanımadıkları bir milletin topraklarını işgale gelip, Gelibolu kıyılarına mevzilenmiş ancak çoğu geri dönememiştir.

Çanakkale, Avustralya ve Yeni Zelanda için ulusal hayal kırıklığı yaratan en tahripkar savaştır.

Gelibolu Kampanyası da denilen acı deneyim, İngiliz egemenliğindeki Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ulusal benlik ve bağımsızlık duygularını filizlendirmiştir.

Avustralya ve Yeni Zelanda, Anzak ruhunun ulusu bir araya getiren toplumsal fikri tutkal ve yeni bir inanç olarak algılamaktadır.

Avustralya Başbakanı Julia Gillard 2012 yılında Anzak Koyundaki törende ‘Avustralya bu kıyılarda doğmuştur’ demiştir.

ATATÜRK

Anzak hissiyatı aynı zamanda Mustafa Kemal de demektir. Atatürk’ün 1934 yılı Anzak törenleri vesilesiyle Anzak annelerine hitap ettiği mektup bugün de aynı duygu ve sıcaklıkla hafızalarda ve Anzak anıtlarında yer almaya devam etmektedir.

Atatürk’ün mesajı her 25 Nisan’da dünya coğrafyalarında düzenlenen Anzak törenlerinde, Türk diplomatları tarafından seslendirilmektedir.

JUBA ANZAK TÖRENİ

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın diplomatik prosedürü tamamlaması üzerine Anzak töreni ilk kez 25 Nisan 2017’de bir Türk diplomatik temsilciliğinde düzenlenmiştir.

Bu ilk uygulama, her yıl Çanakkale’de Anzak koyunda ve Gelibolu Tarihi Yarımadasında dünyanın en büyük uluslararası törenlerine ev sahipliği yapan ülkemiz ve Anzak ülkeleri açısından anlamlı yeni bir ‘dostluk ve barış’ adımını oluşturmuştur.

***

Güney Sudan BM Barış Gücünde görevli Avustralyalı, Yeni Zelandalı askerlerin Büyükelçiliğimizle birlikte gerçekleştirdiği törene, Güney Sudan üst yönetimi, medyası, Juba’daki Büyükelçiler, Türk görevliler dahil BM uluslararası görevlileri katılımı ile yapılmıştır.

Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda ve ev sahibi Güney Sudan  bayrakları ile Anzak töreninin tüm aşamalarını içermiş, Atatürk’ün Anzak annelerine mektubu seslendirilmiş ve ortak şehitlerimizin yad edildiği dua bölümüyle tamamlanmıştır.

Anzak bisküvisi ve çay ikram edilen törende Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yanı sıra, Birleşik Krallık, Hindistan, ABD, Japonya ve Fransa Büyükelçileri ile Güney Sudanlı Bakanlar çelenk bırakmıştı

***

Avustralya Muharip Gaziler Derneği RSL yayınında ayrıntılarına yer verilen tören Güney Sudan Devlet Televizyonu tarafından ‘dostluk ve barış mesajları’ öne çıkarılarak günlerce defaten yayınlanmıştır.

Güney Sudan yönetimi, acımasız bir savaşın taraflarının günümüze yansıyan dostluk ve barış ilişkileri örneğinden hareketle, Çanakkale savaşlarından ders alınmasını ve barışçıl sonucunun çatışma içindeki Güney Sudan halkına iyi anlatılmasına dikkat çekmiştir.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51