Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,


8 Mart Çalışan Kadınlar Günü Kutlu Olsun


8 Mart çalışan emekçi kadınların günü kutlu olsun. Bu gün çalışan kadınların günü. Salt kadınlar günü değil. Konu amacından çıkarılmış ve kadınlara özgü bir gün´e dönüştürülmüş. Doğrusu 8 Mart günü çalışan kadınların verdiği mücadeleye atfen bu ad altında kutlanmaya değer görülmüştür. Bu bağlamda günün önemi anlamalı farklılaşmaktadır. Diğeri daha farklı bir anlama gelmektedir. Denile bilir ki ne fark eder. Fark eder çünkü bu bir hak ihlali sonucu ciddi bir mücadele ile elde edilmiştir. Diğeri biraz daha femin bir yaklaşım. Ona da eyvallah. Her kadın aynı zamanda çalışandır. Bir evi çekip çevirmek bile başlı başına bir iş.

Ancak çalışan kadının mücadelesi bir hak ve hukuk sorunudur. Yoksa bir insan olarak kadın erkek ayrımı yapılmadan insan hakları günü olarak da kutlanabilirdi.

Kadın Hareketinin Tarihçesine bakıldığında 8 Mart 1857 tarihinde ABD´nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında başatlıkları grevin polis tarafından batırılması ile başlayan bir hak arayışı ile başlar.

Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verir. İşçilerin cenaze törenine çoğu kadın100 bini aşkın kişi katıldı. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka´nınKopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, önerisi ile 8 Mart´ın"Internationaler Frauentag" (International Women´s Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması kabul edilir. Dünya Kadınlar Günü, 1960´lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri´nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart´ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler´in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York´ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye´de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kapalı alanlarda kutlanmaya başlanmış. Son yıllarda 8 Mart çalışan emekçi kadınlar günü resmi ve sivil toplum örgütleri tarafından kutlanmaktadır. Çoğunlukla "Dünya Kadınlar Günü" kutlaması olarak yapılsa da doğrusu emekçi kadınlar günüdür.

Son yıllarda kadına yönelik artan şiddet ve ayrımcılık kadın hakları konusundaki mücadeleyi daha da anlamlı kılmıştır. Özellikle bunalımlı ve ekonomik zorlukların olduğu dönemlerde artan cinsel içerikli şiddet doğal olarak kadınların haklı haykırışlarına neden olmaktadır. Kadının insan olarak ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğü kültürel yaklaşımların toplumumuzda yaygın olduğu kimi araştırma sonuçları ile ortaya konmaktadır.  

Bu bağlamda kadının yaşadığı sorunlar, onun farklılığı ve halen erkek ile eş gülmeyen statüsü ayrıca konuşulmalı ve onun için ayrı bir uğraş verilmelidir. Kadına saygı ve bir insan olarak toplumda hak ettiği değeri görmesi içinde ayrıca biz erkelerin bunun hakkını teslim etmemiz öncelikli olmalıdır.

Ancak 8 Mart yine de EMEKÇİ KADINALR GÜNÜDÜR.

Tüm çalışan kadınların günü kutlu olsun. Tüm kadınlarımızın günü kutlu olsun.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00