Prof. Dr. Özer OZANKAYA


31 MART GERİCİLİĞİ, 99. YILINDA, KADINLARI "SAHNE DIŞINA" İTEREK BOY GÖSTERMEK İSTİYOR!


99 Yıl önce bir 31 Mart günü, bırakınız  hukuku, kendi koyduğu yasaya bile keyfi istediğinde uymayan bir baskı ve ezinç düzen(sizliğ)ini sürdürmek isteyen ve Kızıl Sultan diye anılan   II. Abdülhamit yandaşı başıbozuklar, yasaya, hukuka bağlı, özgürlüğü amaçlayan II. Meşrutiyet yönetimine  son vermek amacıyla, Hamdi Çavuş adlı cahil bir askerin öncülüğünde kimi avcı taburu birliklerinin ayaklanmasını sağlamışlardı.

"Şeriat isteriz" safsatası eşliğinde Meclise saldırmış; Emin Aslan adlı bir milletvekilini yazar Hüseyin Cahit sanarak öldürmüşler; özgürlüksever bir aydın olan Deniz Kaymakamı Ali Kabuli Bey´i Yıldız Sarayı bahçesine götürerek padişah II.Abdülhamit´in gözlerinin önünde idam etmişlerdi.

 

II. Meşrutşyet´in ilânında emeği olan ve o sırada Selanik´te görevli bulunan Mustafa Kemal, daha olaydan bir hafta önce hazırlıklı olmak gereğini   üstlerine söylemiş ve III. ordu komutasında, kendisinin kurmay başkanlığı altında bir kuvvetin oluşturulması için gerekli izni de almıştı.

 

Hazırladığı ve "Hareket Ordusu" adını verdiği askeri kuvvetle 6 Nisan 1909 günü İstanbul kapılarına dayandığında, yine kendisince hazırlanıp Hüseyin Hüsnü Paşa imzasıyla yayınlanan bildiride      şunlar vurgulanıyordu:

"33 yıllık uzun ve karanlık baskı döneminden sonra bütün Osmanlı milletinin coşan yiğitliği ile kurtarılan meşrutiyetimizi, yine baskıcılığın cellat ellerine bırakmak gibi alçakça bir amaç güden ve bin türlü aldatma ve bozgunculuklara başvurup görünürde göya şeriat istiyormuş gibi, gerçekte ise dinimize tümden aykırı olarak kanlı bir askeri ayaklanma çıkarılmasına neden olmuş bulunan aşağılık ve vicdansız baskıcılık yandaşları ile bir takım alçak çıkarcılar ... kutsal Osmanlı ordusunu pek büyük bir utanca uğratmış(tır). Bu lekenin olağanüstü bir hızla temizlenmesi ve Anayasa´nın bundan sonra her türlü saldırı ve bozulmadan korunması, başkentin güvenlik ve esenliğinin yeniden kurulması için II. ve III. ordulardan ayrılan bir düzenli Osmanlı gücü Yeşilköy ve Küçükçekmece´ye gelmiştir.

31 Martı Osmanlı milletinin en karanlık günü durumuna getirmeğe neden olan gizli görevlilerle alçak huylu çıkarcıların ve"şeriat isteriz" diye aldatarak yurdu tehlikeye düşüren alçakların lâyık oldukları cezaya çarptırılması zorunludur." (Gencosman, Banoğlu, Atatürk Ansiklopedisi).

31 Mart gerici ayaklanmasının   bastırılmasından sonra, Osmanlı Âyan ve Mebusan Meclislerinin ortak toplantısında Kızıl Sultan  II. Abdülhamit tahttan indirilmiş, yerine V. Mehmet Reşat getirilmiştir.

BUGÜN, DEMEK Kİ O TARİHTEN  99 YIL SONRA, II. ABDÜLHAMİT POHPOHÇULUĞU YAPAN   KAFA YAPISI, KADINLARI ?YOK SAYMAK? İSTEYEN BİR EYLEMLE BOY GÖSTERMEĞE KALKIŞIYOR!

Oysa 31 Mart ? 1 Nisan, Türk´ün, baskıcı Osmanlı yönetimi yüzünden ters dönmüş yazgısını yenilgiye uğratan, bağımsızlık savaşının zaferle sonuçlanması yolunu açan İkinci İnönü Zaferi´nin de yıldönümüdür.

Bu yıl Türk kadınını ?yok sayma? ilkelliği 31 Mart´a rastlatıldığı gibi,     Cumhuriyet´in Milli Eğitim düzeninde   tüm  yıkıcı sonuçlarını yaşamakta olduğumuz  ?4+4+4? gericiliği de yine bir 31 Mart yıldönümüne rastlatılmıştı!

Bağımsızlık ve özgürlük yolunda  dönüm noktası önemindeki acı ve tatlı olayların anılıp bellek ve bilinçlerde canlı tutulması, ulusların ayakta kalmasının temel bir gereğidir.

Türk ulusunu belleksiz ve bilinçsiz bir yığına indirgeme çabalarını boşa çıkarmalı, 31 Mart gericiliğinin ne olduğunu ve nasıl bastırıldığını da anmalı, gerçek kurtuluşa ve barışa, çağın ölçülerine ve    gönencine  ancak özgürlük ve ulusal bağımsızlıkla ulaşılabileceğini gösteren II. İnönü Zaferini de gerektiği gibi kutlamalıyız.

 Prof. Dr. Özer Ozankaya

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00