PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


3-BİLİMSEL DÜŞÜNCENİN ve ARAŞTIRMANIN AMACI NEDİR?


Bilimsel düşüncenin amacı:var olan bilgi birikimini korumak değil, daha çok bilgi edinmek, kişileri daha dinamik kılmaktır. Bilim olgusu gerçektir ve yalnızca gerçeğe bağlıdır, kişilere özgü değildir. Kişiselliğin dışındadır ve onların iradesi ve arzularına bağlı değildir. Bilim, kamunun eleştirisine açıktır ve her zaman denenebilir. Bu yönüyle bilim, öznel(sübjektif) değil, nesnel(objektif)dir.

Bilimde dogmanın yeri yoktur, bilimsellik eleştirel bir bakış açısıyla özeleştiriye açık olmayı gerektirir. Bilimin olgulara dayanması gerçeği metafizik ve idealist yaklaşımların aksine körü-körüne inanma felsefesini reddetmektedir..

Körü-körüne inanma yerine usa (akla) uygun araştırmayı, sorgulamayı, tekrar tekrar denemeyi başlıca ilke edinmiştir. Bilim eleştirel bir tutumla gerçekleri bulmayı amaçlarken, aynı zamanda kendi kendini yenileyerek yeni ufukların doğmasına yol açmaktadır ki bu da bilimi ve bilim insanını zenginleştirmektedir. Bilim mantıksal ilkelere dayanır. Bilimsel düşünme belirli bir dünya görüşüne dayanır. Bilimsel düşünce akla uygundur(rasyoneldir), her türlü gizemci(mistik) ve doğaötesi görüşlerden kaçınır ve ona karşı kendi yöntemlerine başvurur

Bilimsel araştırma hem bilime katkı sağlamak hem de insanlara yararlı olmak amacıyla yapılabilir.Bilimsel araştırma yapmanın amacı bilimsel bilgi elde edebilmektir. Bilimsel bilgi insanın çağdaşlaşması ve refah düzeyinin artması yolunda en etkili güçtür. Lisansüstü öğrencisi olarak başlayan bilim insanları, esas olarak ne çalışmalarındaki akıl ve becerileriyle ne de genel veya özel bilimsel konulardaki yetenekleriyle ölçülürler. Sempatiklikleri, ya da zekalarıyla hiç değil. Onlar bilimsel yayınlarıyla değerlendirilir ve bilinirler veya bilinmeden ve iz bırakmadan kalırlar.

Bilimsel bir çalışma, sonuçları ne kadar göz kamaştırıcı olursa olsun, sonuçlar yayınlanıncaya kadar tamamlanmış değildir. Bilim felsefesinin anahtar taşı, özgün araştırmanın yayınlanması temel varsayımıdır. Yeni bilgiler yalnız bir biçimde gerçeklik kazanır ve var olan veri tabanına eklenerek bilimsel bilgi adını alır.

Özetle, bilimsel araştırmacı sadece bilim yapmakla kalmamalı, aynı zamanda bilim yazmalıdır

 

 

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00