Prof. Dr. Süleyman BOZDEMİR


21. YÜZYILDA EĞİTİM SİSTEMİMİZ NASIL OLMALIDIR?(6)

Sonuç


Sonuç

Her eğitim sisteminde olduğu gibi Türk eğitim sisteminde süreklilik sağlanmalıdır. Eğitim programları, araştırma ve geliştirmeye dönük bir şekilde hazırlanmalı ve çağdaş dünyaya uyum sağlayacak şekilde öğrencileri hayata hazırlamalıdır. Eğitim uygulamaları çağdaş dünya standartlarına uygun bir şekilde yürütülmeli, sorgulayan, araştıran, yaratıcı ve özgür düşünebilen, yeni teknolojileri kullanabilen bireylerin yetişmesine olanak sağlayacak şekilde yürütülmelidir.

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya 3 yıl kala Türkiye, çağdaş eğitimin hedeflerini gerçekleştirmeyi en önemli gündem konusu olarak ele almalı; bunun için bir eğitim seferberliği ilan etmelidir. Eğitim seferberliğinde en gerçekçi yol, bilimsel yöntemi kullanarak çözüm aramak olmalıdır. Öncelikle hedefler, 2023 Türkiye’sinde nüfusumuzun %100’ünü okur-yazar duruma getirmek, genç nüfus arasında bilgisayar okur-yazar oranını en üst düzeye ulaştırmak olmalıdır.  Her ilde “vatandaşlık eğitim merkezi” ya da “yaşam boyu öğrenme merkezi” açılmalıdır. Bu merkezlerde Türkçe okur-yazarlık kursları, bilgisayar okur- yazarlığı, medya okur- yazarlığı, dijital (ICT) okur –yazarlığı, demokrasi, vatandaşlık hakları ve anayasa gibi çeşitli konularda kurslar düzenlenmelidir. 2023’e kadar Türkiye’de eğitim seferberliğini ve dijital devrimini gerçekleştirebilmek için içi hizmet aşkıyla dolu emekli olanlar dâhil görev başındaki tüm öğretim elemanları ve öğretmenlerin katılacağı “ Bir Saat da Türkiye İçin Çalış” ya da “ Dijital devrim için çağdaş eğitim” kampanyası düzenlenmelidir.

Eğitimde değişim ve reform çalışmaları biçimsel değişiklerle değil, eğitim programlarının yapı ve içeriğinin bilimsel temellere uygun çağdaş ve bilimsel bir temele dayandırmakla gerçekleştirilebilir. Bu amaca ulaşmak için eğitim programlarında çağdaş dünyada yerini alacak şekilde değişmeler yapılmalıdır. Bu değişim süreci, süreklilik ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde ele alınmalı ve 21. Yüzyılın bilgi toplumuna uyum sağlayacak bireyleri yetiştirmeyi hedeflemelidir. Özellikle temel eğitim aşamasında öğrencilerin yaratıcı, eleştirel ve yansıtmacı düşünme becerilerinin gelişimine ağırlık verilmeli, değişime sınıfiçi uygulamalardan başlanmalı ve uzun dönemde okul temelli program geliştirme çalışmalarına yer verilmelidir. Eğitimde dijital devrimi genç nüfusla gerçekleştirmemiz konusunda kimsenin bir kuşkusu olmamalıdır.

Gelecek, Türk gençlerinin, çağdaş, özgür, katılımcı, yaratıcı ve yenilikçi düşünce yapıları ile gerçekleşecektir. Bu bağlamda, Türk gençlerinin çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma ülküsünü en üst düzeyde gerçekleştireceklerine olan inancımız tamdır.

Kaynakçalar 

  1. Mustafa GAZALCI, CUMHURİYET’İN EĞİTİM DEVRİMİ, Öğretmen Dünyası Yayını,2014.
  2. Dr. Niyazi ALTUNYA, TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME DENEYİMİ, Öğretmen Dünyası Yayını, 2018.
  3. Prof. Dr. Özcan DEMİREL, “ 21. YÜZYILDA TÜRKİYE İÇİN NASIL BİR EĞİTİM SİSTEMİ”?” Aydınlık Bir Türkiye için Eğitim Reformu”, YKKED’nin yayını,2014.
  4. Prof. Dr. Ayfer KOCABAŞ-Prof. Dr. Kemal KOCABAŞ,” Eğitime ve Eğitimdeki Niteliğe Bir Bakış”, Yeniden İmece dergisinin Kasım 2018 sayısı.
  5. Prof. Dr. Yasin CEYLAN,” YİRMİBİRİNCİ YÜZYILDA EĞİTİM NASIL OLMALIDIR”? (2010, Pegem Akedemi Yayıncılık).

(SON)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00