PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


2-BİLİMDEN BEKLENENLER VE BİLİMİN AMACI


Bilim, olgulardan çıkarımla doğrulanabilir ifadeler peşindedir.Bilim olgusaldır.

Bir bilimsel ifadede çelişki olmamalıdır. Bilim mantıksaldır.

Bilim öznel değerlere değil, nesnel sonuçlara varmak ister. Bilim objektiftir.

Bilimsel bir kuram, yeni olgular karşısında tartışılabilir. Bilim eleştireldir.

Bilim tek tek olguların sonuçlarını açıklayıp görevini tamamlamaz. Bilim genelleyicidir.

Bilim her türlü olguya değil, önemli olgulara yönelir. Bilim seçicidir.

Ayrıca, bilim gerçekçidir, ussaldır, nedenselcidir, var olan herşeyin ölçülebilir varsayımı ile bilim nicelcidir.

Uygarlık ve kültür yalnız insana hastır. Uygarlıktaki en büyük gelişmeler bilim temeli üzerine oturan, bilimden gücünü alan gelişmelerdir. Bu nedenle bilim,  gelişmelere açık olma özelliğini kendi yapısında toplayan bir uygarlık ürünüdür. Bilim yaşamsal gereksinimlerden doğar. Bilim evrenseldir.Bilimin özgürleşmesi, insanın özgürleşmesi demektir.

Bilim, insanın aklını ve düşünme yeteneğini kullanmaya başlamasıyla birlikte doğmuştur.

Bilimin amacı: Doğayı ve evreni hem bir bütün olarak hem de parçalarıyla birlikte açıklamaktır;ya da olup bitenlerin iç yüzünü, yani gerçeği bulmak, ortaya çıkarmak ve geleceğe ilişkin varsayımlarda bulunmaktır. Genel doğruların ya da temel yasaların bilgisine ulaşmaktır.

İngiliz filozof ve bilim insanı Bacon (1561-1626) ´un belirttiği gibi ?bilgi en büyük güçtür´ deyimi bir ölçüde günümüz dünyasının da bir aynasıdır. Bilim dinamik bir yapıya sahip olduğundan değişime direnen (statükocu)bir yapıya ve inanca dayanmaz.

Dinamizmin olmadığı bir ortamda düşüncelerin gelişmesi engelleneceğinden ortamda bir duraksama ve bunun doğal sonucu olarak dogmatik fikirlerin filizlenmesi hakim olacaktır. Dogmatik fikirlerin oluştuğu beyinlerde, yeni fikirler filizlenmeyeceğinden o kafalarda değişmez ve erişilmez tabular doğacaktır. Bu nedenle gerek temel bilimlerde olsun gerek sosyal bilimlerde olsun olguları daha anlaşılır hale getirmek için bilimle ilgilenen kişiler etkin bir düşünme yetisine sahip olmalıdır.

Günümüz dünyasında gelişmiş olarak nitelendirdiğimiz ülkelerin tümü bilime ve bilimsel araştırmaya büyük yatırım yapmış ülkelerdir. Hatta bu ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile bilime yaptıkları yatırımın miktarı arasında doğru bir orantı vardır.

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92