Zekai BULUÇ


1929 DÜNYA EKONOMİK KRİZİ TÜRKİYE’YE NELER KAZANDIRDI ?

Tüm ekonomi uzmanları ağız birliği yapmışcasına Coronavirus sonrası ortaya çıkacak Dünya ekonomik krizinin 1929 Dünya ekonomik krizinden daha beter olacağını söylüyor.


      Tüm ekonomi uzmanları ağız birliği yapmışcasına Coronavirus sonrası ortaya çıkacak Dünya ekonomik krizinin 1929 Dünya ekonomik krizinden daha beter olacağını söylüyor.1929 Dünya ekonomik krizi o devire göre en gelişmiş ülkeleri bile kötü vurdu! Türkiye anti-emperyalist kurtuluş savaşımızın hasarlarını atlatmaya çalışıyordu.ATATÜRK’ün önerisiyle 17 şubat 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi yapıldı. 

       Kongrede söz alan  M.Kemal ATATÜRK özetle şunları söyledi :". Yeni Türkiye'mizi layık olduğumuz düzeye eriştirebilmemiz için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek zorundayız. Çünkü; zamanımız tamamen bir ekonomi devresinden başka bir şey değildir.

Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen zaferler devamlı olamaz.

Ekonomi demek, her şey demektir, yaşamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için ne lazımsa onların hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalışma demektir, her şey demektir." demiştir.

         1929 ve ya 1930 yılında Çankaya’da arkadaşlarıyla sohbet ederken , masadakilerden birisi ATATÜRK’e dönerek ‘’ Paşam bugünün Avrupasında arızası hammaddesi ve elektriği olmayan  böylece atıl durumda olan birçok fabrika var ‘’deyince , ATATÜRK masadakilere dönerek ‘’ Ne duruyorsunuz ? Gidin o atıl fabrikaları alın,Türkiye’de faaliyete geçsin! ‘’

Gelen ilk fabrikayla Nazilli Sümerbank İplik ve Dokuma fabrikası kurulur.Makinalar deneme çalışmasına başlar ve başarılı olur! Fabrikanın resmi açılışına M.Kemal ATATÜRK ve arkadaşları da davetlidir. Açılışa gelen heyet fabrikaya girince odası yerden 2-3 metre yüksekte bulunan ustabaşı, işçilere dönerek çalıştırın işareti yapar ve makinalar üretime geçer ! Makinelerin gürültüsü her tarafı kaplar ! M.Kemal ATATÜRK yanındakilere dönerek ‘’ İşte gerçek musiki budur! ‘’ der 

       Adana’nın eski istasyon mevkiindeki Tırpani Kardeşlere  ait iplik ve dokuma fabrikası ATATÜRK’ün emriyle parası karşılığında Tırpani kardeşlerden satın alarak kamuya kazandırılmıştır! 

Evde kalın.

Sağlıcakla kalın.

Taner kanan
22.04.2020 11:53:43
Ekonomi çökerse ,saglık calıçmaları zorlaşır,kaos,yagma ile başedilemez..

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00