Ahmet DUMAN


1919, Cumhuriyetin En Uzun Yılıydı?


Majestelerinin devrisaadetini yaşadığımız şu günlerde necip milletim her sabah bir şaşkınlıkla uyanıp sevinmeye başlıyor. Bizim buralarda bir benzetme vardır: ?sevincik delisi? derler. Böyle her sabah inanılmayacak haberler duyarak sevinmekten insan doğal olarak sevincik delisi olabiliyor. Ah? ah bir de şu şehit haberleri olmasa?

Yakın günlerde çok sevindi necip milletimiz; sığmıyorlardı zaten şu daracık tarihe majeste noktayı koydu. ?Bizim tarihimiz 1919 la başlamaz? irade buyurdular. Zaten bir tuhaflık vardı! Sığmıyorduk bu tarih denilen aksakallı dedenin kucağına!

Tarih çok ilgi çekici bir konu. Anlatmayı da dinlemeyi de seviyoruz. Ama anlatmayı daha çok seviyoruz.  Hele birkaç da dinleyici buldunuzmu. Bir de herkes tarihçi!  Adana tabiriyle ?nasıl olsa şahitler asri mezarlıkta at atabildiğin kadar.? Çok konuşuluyor çok tartışılıyor. Her tv kanalında kendisini tarihçi zanneden prof. lar var. Adına dikkat etmemişim; geçenlerde bir kanalda biri ?Araplar bize ihanet etmemişlerdir. Bir kişinin kusuru bütün Arap âlemine mal edilemez ? diyordu. Adamın o bir kişinin en kuzeyden en güneye kadar hatta kuzey Afrika´nın bir bölümünü temsil ettiğinden o geniş coğrafya adına masaya oturup bu coğrafyayı Osmanlıdan kopardığından haberi yok. Herkesin dilinde bir ?resmi tarih söylemi? lafı.

Benim bildiğim tarih, resmi tarihtir. Yazılmış çizilmiş yapanların ve yazanların kim olduğu nereden gelip nereye gittiği belli olan tarihtir. Kalanı, yani resmi tarih söyleminin dışında kalan bilgi ve belgeler ?Tarihçi? denilen bilgeler tarafından yazılan veya nakledilen bilgilerle veya bazı güvenilir kişilerin anılarıyla tamamlanır. Resmi tarih bize en azından bir başlık açar. Eğer öğrenmek bilmek isterseniz o başlığın altını başka kaynaklarla doldurabilirsiniz.

Herkesin tarihi kendine. Herkes kendi tarihini ne zaman başlatır ne zaman bitirir, kendi bileceği bir iştir, seçimidir. Ancak sindirebileceğiniz bir tarih seçmenizi salık veririm. Eğer bu ?herkesin? kendini, herkesten ayrı ve onlar adına karar verme yetkisinde olduğu iddiası varsa; bildikleri ve söyledikleri doğru olmalıdır. Hiç olmazsa kendilerini bu günlere getiren bir tarihi inkâr etmemelidirler. İnkar ediyorlarsa kendi tarihlerinin ne zaman başladığını da söylemelidir. 

Cumhuriyet tarihimiz 19 Mayıs 1919 da başlar, Osmanlıya 1299, Selçukluya 10.yy başlangıç tarihleri olarak verilir. Osmanlı da Selçuklu da Türk imparatorluklarıdır. Kimse inkâr edemez. Etmiyor da zaten. Bu heyecan ve telaş niye anlayamıyorum. Eğer kafanızda başka bir tarih kurgusu varsa o´nu da açıklamalısınız ki; bilelim.

Bizim tarihimiz 19 Mayıs 1919 da başlar.

Anlaşıldığına göre majesteleri henüz bir başlangıç seçemediler.

Ancak bitiş, tükeniş tarihleri belli ve çeşitli?

Limni adasında bulunan Mondros limanında Agamemnon zırhlısında imzalanan Mondros mütarekesinin imza tarihini; 30.Ekim.!918´i seçebilirler. Ya da Fransa´da porselen üretimiyle ünlü Sevr kentinde, bir porselen fabrikasında imzalattırılan Sevr Antlaşmasının imza tarihi olan10 Ağustos 1920 tarihini de seçebilirler.

1919, Cumhuriyet tarihimizin aynı zamanda en uzun yıllarından biridir. Şöyle bir düşünün; İzmir´in işgalini, şöyle bir düşünün! 19 Mayıs sabahı saat 7 de Samsun rıhtımını, şöyle bir düşünün Erzurum Kongresine katılmanın heyecanını, Sivas kongresinde kahramanca ?Manda ve Himaye kabul edilemez ? diye haykırmayı. Amasya genelgesini bağrınıza basmayı düşünün.

Bazı havsalaların bunları anlamasına olanak yok!

 Meraklısına notlar: Bu günlerde ünlü Gertrude Bell´in yaşamını anlatan bir film; ?Çöl Kraliçesi? oynuyor. Bir fırsat bulun izleyin. İzleyin de yukarıda sözünü ettiğim ?bir kişinin yanlışı? bahanesiyle bize yutturulmaya çalışan şeylerin aslını görün.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51