Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY


18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE ZAFERİNİN 104. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI


/resimler/2019-3/15/1409596320414.jpg?´ Komutanların emirleri altında verilen millet evladını, memleket araçlarını, düşmana ve ölüme sürerken düşündükleri tek nokta, milletin kendilerinden beklediği vatan görevinin ateşle, süngü ile ve ölümle yerine getirerek sonuç almaktadır.Askeri görev, ancak bu anlayış ve inançla yerine getirilebilir.Lafla, Politikayla, Düşmanın aldatıcı vaatlerine kulak vermekle askerlik görevi yapılamaz.Omuzlarında ve kafalarında askerlik sorumluluğunu yükleyecek kadar kuvvet bulamayanların feci sonuçlarla karşılaşmaları kaçınılmazdır. ?                  Mustafa Kemal ATATÜRK

BUNDAN TAM 104 YIL ÖNCE BU GÜN, KAHRAMAN  TÜRK ORDUSUNUN ZAFERİ İLE GERÇEKLEŞEN ÇANAKKALE ZAFERİNİN 104. YILINI, MİLLİ BİRLİK İÇİNDE ONUR VE GURURLA ANIYORUZ. BU ZAFERİN, ULUSUMUZA HAYIRLARA VESİLE OLMASI DİLEĞİ VE TEMENNİSİ İLE, KUTLU VE MUTLU OLSUN.

ÇANAKKALE ZAFERİ ÖYKÜSÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Çanakkale zaferi öyküsü, bir hikaye, bir roman ya da, keyiften kurgulanmış bir film değildir.Gerçek bir kurtuluş savaşı anısıdır.
            Yazar Ahmet Refik tarihin önemini bizlere bakın nasıl vurguluyor:
            ?´Bir milletin yükselmesinde hizmet eden vasıtalardan biri de, tarihtir.Tarih kadar, bir milleti irşad eden, mazinin ikbal ve idbarını göstererek terbiye eyleyen, hiçbir kuvvet yoktur, diyor.
            Çanakkale muharebelerinde, Türk tarihine ışık tutacak bir gerçek tespit edildi. Daha sonra arzedeceğim tarihi olaylar ışğında, Mustafa Kemal, Çanakkale´de kazandığı zaferlerde, yüce Türk milletine şu mesajı verdi: ?´ Ben, ileride Türk milletinin girişeceği Ulusal Kurtuluş Savaşının Başkomutanı olacağım´´diyordu. Tarihi olaylar, ve gerçekler, bu görüş ve düşünceistikametinde gelişti.Mustafa Kemal Paşa, Sakarya Meydan Muharebesinden önce, 5 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan oldu. 13 Eylül 1922´de kazanılan meydan muharebesi zaferi sonucu, TBMM tarafından kendisine, 19 Kasım 1922´de mareşal rütbesi ve gazi ünvanı verildi. 

ÇANAKKALE MUHAREBESİ BİZE NEYİ HATIRLATIYOR
BİR DEVRİN BATTIĞI, GÜNEŞİN DOĞDUĞU YERDİR ÇANAKKALE. 

Bir dakikada bir metrekare toprağa altı bin merminin düştüğü yerdir.
Çanakkale, ünlü yazar Alan MOOREHEAD yazdığı ?´ GALLİPOLİ´´ adlı eserinde ?Çanakkale Geçilmez? Gerçeğini vurguluyordu. Milli Şair Mehmet Akif ERSOY Çanakkale´de savaşan Mehmetciklerimize: ?´ Sana dar gelmeyecek  makberi kimler kazsın? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın, Ey şehid oğlu şehid isteme benden makber sana aşuğunu açmış duruyor, Peygamber ?´ diye sesleniyordu: Çanakkale dünyayı yenenlerin yenildiği yerdir.

TÜRK TARİHİNDE İMAN GÜCÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?
?Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor en ufak bir fütur göstermiyor;
Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete gitmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.?
 MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

M:Ö 209 yılında Büyük Hun İmparatorluğu Mete Han zamanında kuruldu. İlk teşkilatı orduyu kurdular.Bugün Türk Ordusunun kuruluşu,Mete Han ordusunun aynıdır.Bu nedenle Kara Kuvvetlerinin ambleminde sembol olarak kullanılır.
Türk askeri üç şeye aşıktır.
1.Özgürlük ve egemenliğe.
2.Şanlı ay yıldızlı bayrağına
3.Vatanına 

İşte bu gayelerine ulaşmak için,Türk zaferlerindeki askerlerimizin başarılarındaki en önemli sır:
1.İman gücü
2.Vatan aşkı
3.Kahramanlık duygusudur.
Türkler 10.Asırda Müslüman oldular.Yüce dinimizin rehberi Kuran-ı Kerim esaslarına göre şehitler ölmezler ve cennete giderler.
Bu kutsal inanca göre,askere giden her Türk gencine ailesi tarafından daha çok küçük yaştan itibaren bu inançla yetiştirilirler.Bu inançla yetiştirilen gençler,asker olup savaşa girdiklerinde hep şehit olmayı arzulamışlardır.

VATAN NE DEMEKTİR ?
 Milli şair Ziya GÖKALP´e göre :´´Vatan üstünde oturduğumuz toprak demek değildir. Vatan 

milli kültür dediğimiz şeydir ki, üstünde oturduğumuz toprak ancak onun kabından ibarettir.Ve ona kab olduğu içindir ki,mukaddestir.´´

 Büyük şair Mithat Cemal Kuntay bakın ne diyor:´´ Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.´´
    Gazi Mustafa Kemal Paşa´nın Sakarya Meydan Muharebesi sırasında söylediği ve harp tarihi ile askeri strateji sayfalarında yer alan ?´Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır! O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz!´´ sözü ile Türklüğün yıllar boyu özünde koruduğu vatan sevgisinin o büyük Türk´ün ağzında şekil bulan milli ifadesidir.
Bu kadar ana kuzusunun şehitliği göze almasının sebebi iktisadi olamaz,şu halde sebep nedir ?

?´VATAN KUTSALDIR´´
Çünkü,´´ Kim Allah yolunda savaşır öldürülür veya galip gelirse,biz ona büyük bir ecir vereceğiz.´´.( Sure 4 (Nisa),.74)
Vatan toprağının kutsallığını hiç bir söz milli şairimiz Mehmet Akif kadar güzel dile getiremez.´´Şüheda (şehitler) fışkıracak, toprağı sıksan şüheda´´.

ŞEHİT KİME DENİR ?
?´Kutsal bir ülkü veya bir inanç uğruna savaşırken ölen kimseye şehit denir.

 ?´Allah yolunda öldürenlere ´ölüler´ demeyin, aksine onlar diridirler. Ancak siz fark edemiyorsunuz´´ (BAKARA SURESİ 2/154)
ATATÜRK derki; ?Şehit ruhları semalarımızda dolaştıkça, şanlı bayrağımız vatan toprakları üzerinde dalgalandıkça, ulusumuz sonsuza dek hür ve bağımsız yaşayacaktır.?
ÇANAKKALE MUHAREBELERİNDE ŞEHİT OLAN KAHRAMANLARIMIZA MİLLİ ŞAİR MEHMET AKİF ERSOY BAKIN NASIL HAYKIRIYOR.
Sana dar gelmeyecek, makberi kimler kazsın?
?Gömelim gel seni tarihe !?desem , sığmazsın
Herc-ü merc ettiğin edvarada yetmez o kitap?
Seni Ancak ebediyetler eder istiap.
Sen ki, a´sara gömülsen taşacaksın? Heyhat,
Sana gelmez bu ufuklar,seni almaz bu cihat?
Ey Şehit Oğlu Şehit! İsteme benden makber,
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.?

18 MART 1915  DENİZ ZAFERİ  NASIL GERÇEKLEŞTİ
18 Mart 1915 Deniz Muharebesi 2 donanma arasında değil, İngiliz-Fransız Müttefik Donanması ile kıyılardaki Türk büyük tabyaları, bataryaları arasında süren bir muharebedir. Malum! Türk donanması, 2.nci Abdülhamit tarafından Haliç´te çürütülmüştü.

Atatürk, 18 Mart 1915 sabahı Eceabat´a gelen Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa ile Seddülbahir kıyılarının korunmasında aldığı önlemleri göstermek için Kirteye gitti. Kirte´de iken düşman donanmasının boğaz girişine ateş ettiklerini gördüler. Sonra tekrar Eceabat´a tekrar döndüler.
Saat 11.15 ?de : Çanakkale Boğaz´ına Agamemnon adlı gemi girdi. Triump gemisi ilk atışı yaptı. İntepe´deki bataryalar buna cevap verdi.
Saat 11.30: Altı İngiliz Savaş Gemisinden sonra dört Fransız gemisi savaşa girdi.
Saat 13.45: Türk tabyalarının ateşinden etkilenen Fransız gemileri yerlerini İngiliz gemilerine bırakmak için manevraya başladı.
Saat 13:57: Fransız Bouvet gemisi, Erenköy koyunda sancak tarafında dönüş yaparken Mecidiye Tabyasının atışlarıyla sarsıldı ve muhtemelen mayına çarparak yan yatmaya başladı. 2-3 dakika içinde 639 kişiyle birlikte battı.
Saat 16:30: Anadolu Hamidiye Tabyasının yoğun ateşine maruz kalan İrresistible gemisi´de mayına çarpıp yan yatmaya başladı. Ocean gemisine, İrresistible yedeğine alması emredildi.
Saat 18.05: İrresistible´nin yardımına gelen Ocean gemisi´de mayına çarparak yan yattı. Bu arada Rumeli Mecidiye Tabyasından Seyit Onbaşının tek başına namluya sürdüğü 276 Kg´lık top mermisi Ocean´a isabet etti. Tahliye edilen gemiler kısa süre sonra sulara gömüldü. İngiliz Amiral De Robeck, Müttefik Donanmasını geri çekmek zorunda kaldı.
Nusret Mayın Gemisinin döktüğü mayınlar savaşın kaderini değiştirdi. Yüzbaşı  İsmail Hakkı bey komutasında ki Nusret Mayın Gemisi 7-8 Mart gecesi Erenköy Koyuna Karanlık Liman´a kıyıya paralel 100 metre aralıkla 4.5 metre derinliğine 26 mayın dökmüştü.
ATATÜRK NASIL BİR KOMUTANDIR? 
            Çanakkale Zaferinin kazanılmasında, Mustafa Kemal´in üstün komutanlık vasfı, bu muharebelerde büyük rol oynamıştır.
            Komutanlık büyük bir yaradılış özelliğidir.Yalnız rütbe ve makam sahibi olmakla komutan olunmaz.Geniş bilgisi ile, kuvvetli iradesiyle, tutum ve davranışı ile, kıtasına kim sahip çıkabiliyorsa, zor şartlar altında, tehlikeli durumlar karşısında, kıtasını kim peşinden sürükleyebiliyorsa işte gerçek komutan odur.
            Atatürk, emretmek ve hükmetmek tabiat ve yaradılışında olan, bir komutandır. O, durumu çok iyi değerlendirir. Neticede doğru karar verir ve kararlarında genellikle direktif mahiyetinde verdiği bu emirler, o kadar veciz , o kadar anlamlıdır ki, o kısa emrin içinde, duruma göre yapılması gereken her şeyi bulmak mümkündür.           
/resimler/2019-3/15/1414009762622.jpg

MUSTAFA KEMAL SAHİP OLDUĞU ÜSTÜN KOMUTANLIK NİTELİK VE VASIFLARINI ÇANAKKALADE NASIL UYGULADI? VE KENDİSİNİN EN ÇOK SEVDİĞİ GENÇLİK MARŞI ÇANAKKALEDE NASIL YAZILDI.

Çanakkale muharebelerinde İtilaf devletleri ordularına mağlubiyeti ve hezimeti yaratan ve yaşatan Mustafa Kemal, Türk tarihine kazandırdığı ve Türk ulusuna yaşattığı  Çanakkale zaferini üç safhada gerçekleştirdi.

ARIBURNU MUHAREBESİ
            25 Nisan 1915 tarihinde, Conkbayırı muharebesinde 19. Tümen komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu´na çıkan düşmana, Conkbayırı´nda en büyük darbeyi vurdu.
Muharebenin en kritik safhasında 57. Alay komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey´e : ?Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçen zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler, başka komutanlar geçebilir?  tarihi emrini verir.
           Bu emrin uygulanışı sonucunda yetişen mangalar, bölükler, taburlar, muharebenin mukadderatını lehimize çevirmiş , ve zafer kazanılmıştır.

 

/resimler/2019-3/15/1415014607538.jpgTürk tarihi, Mustafa Kemal´in pervasız cesareti, çevik iradesi, enerjisi, ve dehasıyla kazandığı bu ana, çok şey borçludur.

BİRİNCİ ANAFARTALAR MUHAREBESİ (10 Ağustos 1915)
             9 Ağustos günü saat 21:45´te Albay Mustafa

Kemal  Anafartalar Grup Komutanlığına tayin olur.10 Ağustos sabahı saat 4:30 da 6 Tümenle taarruz edilir. Bu zafer Türk ordusuna büyük avantaj sağlamıştır.Bu muharebede Mustafa Kemal 4 gün hiç uyumamıştır.
            Talihsizliğe bakın ki bu muharebede,  Mustafa Kemal, sağ göğsünden giren bir kurşunla yaralanır. Ancak, Kurşun sağ göğsündeki saati parçalar ama kendisine zarar vermez.        

            İKİNCİ ANAFARTALAR MUHAREBESİ: (21 Ağustos 1915

            Albay Mustafa Kemal yine 6 Tümenle düşmana taarruz eder,bu muharebe sonunca artık düşman kuvvetleri,bir daha taarruz edemeyecek kadar güç kaybedecek ve ülkelerine dönme hazırlıklarına başlarlar.9 Ocak 1916 sabahı Çanakkale´den ülkelerine doğru yola çıkarlar.
           Atamızın 13 Kasım 1918 tarihinde, Adana´dan İstanbul´a geldiği gün, İstanbul Boğazında 61 parça itilaf donanmasını gördüğünde, söylediği gibi ?Geldikleri gibi gittiler.?
            M.Kemal´in düşman kuvvetlerine vurduğu üç meydan muharebesi sonunda Çanakkale Muharebesi zaferi kazanımlıştır. Bu olay, Türk Milletine ve Atatürk´ün en sevdiği gençlik marşının yazılmasına ilham olmuştur. İtilaf orduları denizdeki savaş gemilerine binmiş dönüş hazırlığı yapıldığı 8 Ocak 1916 gecesi milli şair Ali Ulvi Elöve?ye ilham vermiş, o gece sabaha kadar uyumayarak bu coşkulu marşı yazmıştır. Bu nedenle Atatürk 16 mayıs 1919´a Bandirma Vapuru ile İstanbul´dan Samsum´a giderken, kendisiyle birlikte bulunan görev ve kader arkadaşlarıyla üç gün aralıksız olarak ?GENÇLİK MARŞINI? Söyletmiştir.Dağbaşını duman almış, Gümüş dere durmaz akar, Güneş ufuktan şimdi doğar, Yürüyelim arkadaşlar. 

/resimler/2019-3/15/1417230079100.jpgİşte bu marş Ulusal Kurtuluş Savaşının parolasını ve işaretini asil Türk Milletine vermiştir.
ÇANAKKALE MUHABERELERİNE AİT RESMİ İNGİLİZ TARİHİNDE MUSTAFA KEMAL´İN KOMUTANLIK DEHASI NASIL TESPİT EDİLMİŞTİ?
 
Çanakkale muharebelerine ait resmi İngiliz tarihi bir komisyon tarafından hazırlanmış olup, bütün belgelerin incelenmesi sonucu, Çanakkale muharebelerine iştirak eden General Aspinal Oglander tarafından iki cilt halinde kaleme alınmıştır. Kitap, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına 1932 yılında  şu hitabeyle sunulmuştur:

            ?Büyük bir komutan, asil bir düşman, ve alicenap bir dost şerefine, Türkiye Cumhuriyeti  Reisi Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine, Haşmetli İngiliz Kralı Hükümeti tarafından takdim kılınmıştır.?
            İngiliz Çanakkale resmi tarihinde Gazi şöyle değerlendiriliyordu;
            ??Çanakkale´de geleceği elinde tutan komutan, üstün şahıs, Mustafa Kemal´di. Çanakkale muharebelerinde göstermiş olduğu çok yüksek sevk ve idare, fedakarlık ve feragat, her türlü övgünün üzerindedir.? Ve bu konuda ne söylense azdır.´´
           Özet olarak, Mustafa Kemal ?´ Çanakkale savaşlarının kaderinde tek tayin edici rolü oynamış, Çanakkale´nin kaderini tayin etmiştir. Kısacası; Gelibolu muharebeleri, bütünüyle Mustafa Kemal´in, üstün zeka, ve dehasının etkili olduğu bir öyküyü anlatır.?

            İşte böyle; yenilmiş düşman bile, Gazi´nin büyüklüğünü teslim ediyordu.

KİBİRLİ VE ÇOK MAĞRUR İNGİLİZ DENİZ BAKANI WİNSTON CHURCHİL ATATÜRK´ÜN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ACI BİR ŞEKİLDE NASIL İFADE EDİYOR.
 

   /resimler/2019-3/15/1419044768579.jpg ?Çanakkale yenilgisini şu acıklı ve anlamlı cümlelerle ifade etmektedir; ? Şuan, mağlubiyeti bütün damarlarımda hissetmekteyim. Çok üzgünüm, Oldukça Mutluydum. Düne kadar, Çanakkale bizimdir diyordum, çünkü bu savaşı kazanmak için; askeri, parayı, cephaneyi, her şeyi hesaplamıştım, hepsinden çok üstündük, mutlaka yenecektik, yalnız bir şeyi hesaba katmamışız.

 

Mustafa Kemal´i, bağrımda İngiliz gururu olmasa, Türkleri alnından öpmek, onları ayakta alkışlamak isterdim?

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİN TÜRK ÇOCUKLARI VE GENÇLERİNDEN İSTEK VE BEKLENTİLERİ

Ey Türk Çocuğu !
Bizlere olan minnet ve şükran duygularını unutma. Nurdan örülmüş şahadet gömleğine sarılmış Meleklerin diktiği kaftana bürünmüş, Tanrı´nın huzurunda yatıyoruz.
Meleklerin ´´TANRI ULUDUR, YURDUNU SEVEN YİNE ULUDUR, ULUSU UĞRUNDA CAN VERENLER, TANRI KATINDA DAHA ULUDUR? yüceltme söylemleriyle uyuyoruz. Bize kabul ve izzet kapılarını açan Tanrı´ya yalvarıyoruz.
Türk çocuğu, Türk Ulusu´nu sev ,onun yükselme alanındaki çalışmalarına yardım et,kudretli yurdunu feyizli kıl.
İstiklal sancağını ve şerefini yüksek tut! Tanrı´nın rahmeti bize, selameti size olsun!´´.

/resimler/2019-3/15/1420127113707.jpgSONUÇ OLARAK;
           Dünya Harp Tarihinde birçok örnek ve değerli komutanlar yer almıştır.Ancak astkomutanlarına ve birliğine Mustafa Kemal gibi; ?Ben size ölmeyi emrediyorum,biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir.? Emrini vermiş ,bu emir sonrasında düşmanı taaruz eden 57.Alay başta Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni ve bilahere yerine geçen Ali Hayri bey olmak üzere bu Alay´ın en küçük rutbeli askerine kadar hepsi şehit olmuşlardır.
Böyle bir emri harp meydanlarında vermiş ve verebilecek başka bir komutan tarih sahnesinde hiç görülmemiştir ve görüleceği de yoktur.
         Türk ulusu milli varlığının kurtarılmasını Mustafa Kemal´e,  Mustafa Kemal´i kazanmasını da Çanakkale Muharebelerine borçludur.
        
Kurtuluş Savaşı, Çanakkale muharebeleri sayesinde yapılmış ve kazanılmıştır.

SON SÖZ;
            SAYGI DEĞER VATANDAŞLARIM, VE CUMHURİYETİN  SADIK BEKÇİLERİ ASİL TÜRK GENÇLERİ;

Her Türk çocuğu Çanakkale Muharebelerini okuyarak ve bu kutsal vatan topraklarını zaman zaman ziyaret ederek atalarının, düşmana karşı bu güzel vatanı nasıl bir özveri ile koruduğunu, bağımsızlığı ve hürriyeti için ölümü nasıl hiçe saydığını öğrenmelidir ki, şimdi bağımsız ve hür yaşadığı ülkesi Türkiye´nin değerini daha iyi anlayabilsin.
Bu gurur dolu mutlu günleri bizlere yaşatan,vatanı bayrağı için şehit ve gazi olan kahraman Mehmetçiklerimiz, sizleri minnet ve,şükran ve rahmetle anıyoruz.Seve seve canlarınızı verdiğiniz kutsal vatan topraklarında rahat uyuyunuz Aziz ruhunuz şad olsun.

KAYNAKÇA
1-      DİRİLİŞ ÇANAKKALE 1915 - TURGUT ÖZAKMAN
2-      ÇANAKKALE SAVAŞLARI VE GEZİ REHBERİ ? SALİH ZEKİ ULUARSLAN
3-      MAHŞERİN KANLI ÇİÇEKLERİ ÇANAKKALE ? ALİ KUZU
4-      BAYRAK MÜCADELEMİZ VE İSTİKLAL MARŞI ? YAŞAR ÇAĞBAYIR
5-      ATATÜRK´ÜN DİN ANLAYIŞI ? HARİKA YAMAK
6-      ÇANAKKALE SAVAŞLARI VE GEZİ REHBERİ ? TAHA UĞURLUEL
7-      ŞİİRLERDE YAŞAYAN TARİH ? İBRAHİM REFİK
8-      ALAGÖZ KARARGAH MÜZESİ ANITKABİR KOMUTANLIĞI
9-      18 MART ÇANAKKALE EĞİTİM GEZİLERİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI       ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE EĞİTİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
10- KURTARICININ DOĞDUĞU YER ÇANAKKALE  İSMET GÖRGÜLÜ
11- ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ALAN MOOREHEAD
12- TEK ADAM CİLT 1 ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR
13- ÇANAKKALE MUHAREBELERİ İNGİLİZ GELİBOLU  SEFERİNİN RESMİ TARİHİ GENERAL ASPİNAL OGLANDER
14-19 MAYIS 2018 SÖZCÜ GAZETESİNDE  SİNAN MEYDANIN KÖŞE YAZISI

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00