İlhan ALPER


TRT´NİN ANIMSATTIKLARI


          Burda zaman zaman Ali Bey´in çalışmasına koşut bir şeylere değinebilmemiz güzel oluyor? Hiç olmazsa konu daha genişleyip, derinleşirken, sayfa bütünlüğüyle de örtüşüyor.

         Aklımız eriyor, ermiyor her neyse, bir yönüyle de tarihsel, nostaljik, içerik olarak farklı konumlara da uzanan bir düzlem elde edildiğinin de somut olarak ortaya çıktığı görülüyor. Bunlar bir yan plan olarak da değerlendirebileceğimiz fonetik olgular olarak düşünülebilir.         

            Sözün şurasında TRT diyoruz ki, eksi artı yanlarıyla değinebileceğimiz bir görsel yayın kuruluşu?

            Özellikle tek kanallı dönemde hükümranlığıyla kök söktürmüş? Buyur dediği sanatçılar ihya olmuş; geri dur dedikleri ise iflah olmamış. Siyah-beyaz dönemin ekran krallığı halka ulaşmak isteyen sanatçıları bu gibi durumlar da umarsız bırakmış. Siyasetin konusu olmaya kadar bir yığın olumlu, olumsuz şeylerle karşılaşmış TRT kurulduğu günden bu yana.

            TRT denince akla güzellikler de gelmiyor değil... Radyo dahil, tek kanal olmanın etkisiyle evlere kadar giren ?Arkası Yarınlar?,?Dede Korkut Masalları?, gezi ve sanat/edebiyat programları her açıdan toplumu eğiten, öğreten bir işitsel, görsel yayın odağı haline gelmiş.

             Bunun yanı sıra; müzik konusu?       

            Bugünlerde müzik türlüsü yapan TRT bir dönem yasaklı sanatçıları ekrana çıkarmadığı gibi, yine bugünlerde baş tacı yaptığı arabesk müziğe kapıları sımsıkı kapatmıştır. 

            Bununla birlikte, sanırız bir beş yüz kadar olan sanatçı kadrosuyla Türk Sanat Müziği´ni yaşatan bir televizyon kuruluşu olma konusunda tüm diğer televizyon kanallarından kat be kat fazla bir potansiyeli elinde tutmuştur. Bu çok önemli bir müzikal birikimdir. Müzikal zenginliğimizdir ama son yıllarda da bu müzikal zenginliği eser düzeyinde geliştirip, daha yaygınlaştırma konusunda da ne yazık ki birçok yönden yetersiz kalmıştır.  

            TRT´nin diğer bir en önemli birikimi de bir spiker okulu eğitmenliğini üstlenmesidir? Bu konuda iddialı olduğu söylenebilir. TRT spikeri dendi mi aklımıza Jülide Gülüz´arlar, Can Akbel´ler, Mesut Mertcan´lar gelir. Öyle ki? TRT sunucu/spiker alanında diğer özel televizyon kanallarına da yetişmiş eleman veren bir kuruluştur. Mesut Mertcan denince benim aklıma biraz da bunlar geldi işte.  

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00