İlhan ALPER


SELAHADDİN YANIKSES DERKEN?


         Ahh!.. Selahaddin Bey?  Neler hatırlattın  şimdi bize?

Keşke Almanya demez olaydınız?  

Almanya deyince benim aklıma neler geldi neler? Kaset çalarlarımızdan türküler, şarkılar, gazeller gazeller yükselirdi keyifle kulağını her büktüğümüzde.

         ?Soğan ekmek yiyelim dön gel Zeynep´im? diyen Yüksel Özkasap´lar,  ?Gurbet Treni? diyen Arif Sağ´lar, ?Bir Teselli Ver?li Orhan Gencebay´lar. Sinan Subaşı´lar, Ali Ercan´lar, Adnan Pekak´lar, Mürvet Kekilli´ler, Sami Kasap´lar, Seyfettin Sucular, Adnan Varveren´ler?

            Hele bir de, otobüste unutulan kasetlerim?

İşte Selahattin bey tüm bunları bir film şeridi gibi izlettirdi adeta bize? Biz de sizler gibi tanımaya çalıştık Sayın Yanıkses´i.

 Acılı Adana gibi bir şey?

Aile boyu sesleri güzel sonra?

            Adana´nın çay bahçelerinden yetişen kebapçı, futbolcu, güreşçi  bir beyefendi?

Emirgan, Kervansaray, Ulus Parkı Aile Çay Bahçesi gibi yerlerin tozunu attırmış.

         Hanedanspor´da, amatör kümede  oynamış? Gavur Tahsin´in takımı olan İdmanyurdu´nda oynamış ama takip edememiş; fakirdik, çalışıyorduk, antrenmanlarına gidemedim?        

         Annesi Zeliha hanımın sesi ile 12-13 yıl kadar önce kaybettiği kardeşi Rifat Yanıkses´in sesi güzelmiş. Oğlu sonra, Halen Almanya´da hem okuyor, hem sahne alıyor. Kuzenleri Hasan Özçivi ile Bahri Hazinses de tanınmış bir sanatcı aynı keza.

Bir kaseti de bulunan yeğeni rahmetli Turgay ile Yanıkses´le, Yeğeni Kubilay´ın (?) sesi güzeldir, Müslim´ün taklitidir. Sonra, orda da bir de hısım olarak, Fahri Işık yengemin kardeşidir.    

            Ses sanatçısı olarak Nurinnisa Toksöz,  Yıldız Tezcan, Şükran Ay, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Mürvet Kekilli, İsmail Polat, Canan Işık, Mahmut Özçiftçi, Ömer Çıtak, Osman Genç, Adnan Pekak, Kazım Sanrı, Ali Limoncu, Mustafa Küçük gibi isimlerle birlikte  

            Saz olarak kimler yok ki?

Dönemine damga vuran Selahattin Sarıkaya, Mehmet Bebili, Şaban Gen, Yaşar Akgüneş, Şarlo Cemil, Ramazan Ceyhanlı, Ahmet Yatmaz, Ali Ayvaz, Orhan Şenyaylar, Ahmet Çiçek, Yılmaz Şenyaylar, Ramazan Şenyaylar ve baba Şenyaylar.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00