İlhan ALPER


MÜZİK GÜNDEMİ


            Günümüz müziğinin kuşkusuz ki en eksik yanlarından biri ve de kuşkusuz ki en önemlisi ezgisel anlamda gündem oluşturabilecek bir toplumsal yeterlilikten uzak kalmasıdır.

            Müziğin bu yetersizliği sanatın ve sanatçının gelişmesine olumsuz etkiler yapmaktadır. Bunu sanatsal yaratımdan sosyo/ekonomik ve sosyo/kültürel alana kadar dolaylı yansımalarıyla düşünmek gerekir.

            Oldukça azınlıktaki, su başlarında bir eli yağda, bir eli balda olan müzik adamları bu konuda pek duyarlı değildirler; varsın popüler şarkılarımız dönsün suya sabuna dokunmayım diyorlar gibidirler ama yok olan kültür bizim kültürümüzdür. Kesilen sanat damarı bizim sanat damarımızdır; köprüler atılan gelecek bizim insanımızın, toplumumuzun geleceğidir; dinamitlenen temel bizim sanatımızın temelidir diye düşünmek gerekmez mi?

            Bu yok oluşa kafa yoran birçok duyarlı müzik adamı da kendince olumsuzluklar bulmaktadır ve kısmen de bu doğru olabilir ama asla inanamadığımız bir şey varsa o da o denli eser çıkmama mazeretini bütünüyle karşılayacak bir olgu henüz olmayışıdır.

            Şuna katılıyoruz ki, çağın gelişen teknolojik olanaklarının insanda duygu yaşayacak ortam bırakmadığıdır. Bu doğrudur ama telif hakları iyi örgütlendiğinde, uygulandığında telif hakları yönünden bir getiriye dönüşeceği de kesindir.

            Biliyoruz, ama nerdeeee diyeceksiniz? Nerde o eski şarkılar, türküler?

            Biz de bunu diyoruz işte?

            Asıl kaynak kuruduktan sonra ben ne yapayım telif haklarını, ne işime yarar benim; insanımın, toplumun, ülkemin sevebileceği, dinleyebileceği bir müzik eseri olmadıktan sonra.

            Elbette ki müzik eseri de zorla çıkmaz da, ?namaz da gözü olmayanın da ezan da kulağı olmaz.? Her şey yürek meselesi yani? Bunun içinde dememişler mi ki:?Aşk olmazsa meşk olmaz.? diye.

            Asıl önemli tehlike, popülaritelik yolunda piyasada hüküm süren bencilliktir. Adı sanı olan bazı şarkıcıların besteci ve söz yazarı olarak yapıp önemli paralara sattığı şarkılardaki ticari bencillikleri bu ülkenin müziğine, güftesine, şarkı sözüne zarar verecek boyutlardadır?

            Sanattaki kavramların ortadan kalkmasına kadar gidilen bu sanat ve kültür tehlikesi bugün için ne yazık ki önemli boyutlardadır. Bunu önlemenin yolları aranmalıdır. Bu koşutta, müziğin de aydınlara gereksinimi vardır, olmalıdır.  

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00