Ahmet DUMAN


Hem Okudum Hem de Yazdım?


Anadolu´dan bir ikinci Homeros gibi geçip giden Yaşar Kemal ?Ağıtları analar yakmıştır. Dünyanın bütün anaları ozandır ve en içten şiirleri onlar yazmışlardır.? 1980 lerin sonuna doğruydu; İstanbul´da kitap fuarında dinlemiştim olağanüstü kalabalık salonda Afrikalı zenciler bile vardı, birisine sordum ?anlıyor musunuz?? ?hayır. Dinliyorum.? Diye yanıtlamıştı.
Yazının başlığı çok tanıdık; bir Çorum ağıdı. Hikâyesi de var.
Bu ağıdın beni en etkileyen bölümü bu girişteki dörtlük:

Hem okudum hem de yazdım.
Yalan dünya senden bezdim.
Dağlar koyağını gezdim.
Yiten yavrum bulunur mu?

Sanki dünya öğrenilip bilindikçe yaşanılası bir yer olmaktan çıkıyor. Bir bezginlik. Bazen insan aynen böyle oluyor, bir bakıyorsunuz okuduğunuz yazdığınız boşa gitmiş hiçbir yararı olmamış.

Sonuç itibariyle, çoğunlukla siyasi tartışma konuları yazıyorum; bazı bay veya bayan yazarlarınki gibi renkli ve heyecanlı özel yaşantımız olsa bile onları tartışmaya açık duruma getirmek çok hoş bir şey olmasa gerek. Kimin neyine gerek sevgilinle dünyanın bilmem neresinde yediğin yemek? Böyle bir mantık yürütmeyle bu yazıların okunmayacağını sanıyoruz; ama yok bunlar okunuyor çünkü.

Her şeyi bilmek dünyayı algılamaya veya Çorumlu ananın yüreğini serinletmeye yetmiyor.

Aslında bu hafta canım yazmak istemiyordu. Fakat alışkanlık olmuş. Yaklaşık onbeş yıl ve üç yüzden fazla yazıdan sonra yazmamak da olmuyor.

Okumak insanın ufkunu genişletiyor, doğru. Fakat insan okuduklarını bir sentez haline getirip ortaya çıkarmadıktan sonra boşa emek çekmek olmuyor mu?

Bir de, en çok sıkıntı, insanın okuyup öğrendiği şeyleri tartışamaması sorunsalı var ki, o da ayrı bir sorun. İnsan okuduklarını paylaşmalı bilgi paylaşılınca daha çoğalıyor, pekişiyor.

Bunca yıl en çok şaşırdığım bir şey daha var: Herşeyi bilen insanlarla dolu bir ülkede yaşıyoruz! Dinden sağlığa, astronomiden biyolojiye, uzaya her konuda her şeyi biliyor insanlar. Bildikleri için kimse kimseyi dinlemiyor. Dinledikleri ve inanarak okudukları kendilerinden oldukça uzak farklı dünyaların insanları kendinden olanları da beğenmiyorlar.

Hiç de eleştiriye dayanamıyorlar?

 

 

                                                                                                                                                              

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00