Zekai BULUÇ


? HAYRİYE BUGÜN NE PİŞİRECEN KELE ? ?


İlkokul son sınıfta ya da  ortaokul birinci sınıfta olmalıyım . Kayalıbağ mahallesinde Şıhoğlu caminin 100 ? 150  metre ilerisinde çıkmaz bir sokakta oturuyoruz .

Sokağımızın 3 tekerlekli bir seyyar sebze  satıcısı var . Sebzeci sokağa girdiği zaman tüm komşu kadınlar ve annem sebzecinin başına toplanırlar . Sebzeci genellikle öğleden evvel geldiği için komşu kadınlar arasında ? Günaydınlar  ? ve  ? İyi sabahlar ? başlardı .

Herkes sebze arabasına bakarak o gün ne yemek pişireceğine karar verir eğer ramazan ayı ise  herkes birbirine ne yemek pişireceğini sorardı , Ramazan ayı olmasa da sorardı .

-       Hayriye bugün ne pişirecen kele ?

-       Kele anam ne pişireceğimi şaşırdım . Dünden kalma biraz yemek var onun yanına yarım kilo Ayşe Kadın fasülye pişirecem .

-       Sen ne pişirecen Zübeyde Hanım ?

-       Zıkkım yiyesice herif ! Balık istedi şimdi balık pazarına kim gidecek kele ?

-       Aliye Hanım teyze , Fatma Hanım teyzeye sorar : Sen ne pişirecen gız ?

-       Valla Aliye Hanım  ben biber dolması yapacam .

Konu- komşu hem birbirlerine ne pişireceklerini sorar hem de sebzelerini alırlar . Yoksul bir mahalle sokağı olduğu için kimi komşular ve annem bazen sebzeyi borç alırlardı .

Konu- komşunun birbirine hangi yemeği yapacağını sorması kimse kimsenin pişireceği yemeği pişirmek istemediklerinden  ötürüymüş !

Üç- beş komşu birbirlerine küçük veya büyük bir tabak yemek gönderdiği için herkesin sofrası zenginleşirdi. Bir akşam iftar sofrası kuruldu . Göz ucuyla saydım az da olsa 12 çeşit yemek vardı . İftar sofrasında gözümüz doyardı .

Bu tür paylaşımlar , çoğunluğun Anadolu Hümanizmini öğreti olarak kabul ettiğinin göstergesiydi .

Konu ?komşunun birbirine yemek göndermesi sahurda bile devam ederdi .

Hayriye Hanım teyzenin evinin damı çinkodandı bizimkisi ise topraktandı .Bazı geceler Hayriye Hanım teyzenin evinin damına 2 taş atardım . Taşın gürültüsünden uyanan Hayriye Hanım teyze ? Kıran giresiceler , boyu devrilesiceler !  ? diye bağırmaya başlardı ?

Tabii tüm çıkmaz köşenin ışıkları yanar sahur hazırlıklarına başlanırdı . Hayriye  Hanım Teyze bağırtısıyla davulcu görevini görürdü .

Şimdiki  Gürselpaşa mahallesinin eski ismi Cin Ali´ydi .Annemlerin orada bağı vardı , daha oralara elektrik gelmemişti . Öyle yakınlarda cami de yoktu . Anneannem eline beyaz bir ip alır iplik görünmez olunca orucunu bozmak  için gaz lambası ışığında yer sofrasında iftara otururdu .

Sağlıcakla kalın .

NOT: Komşular arasındaki yemek paylaşmaları zamanla yok olup gitti . Neo-liberalizm çıktı mertlik bozuldu . Neo ?liberalizm çıktı  Anadolu hümanizmi yitti gitti .

                                                   

kadir taniş
12.06.2017 14:55:34
Kalemin hep güzel şeyler yazsın çok güzel olmuş Zekai abi sağlıklakal

yılmazyaltı
8.09.2017 17:54:52
zakaihergündahafazlayazılarınıbegeniyorum

YAZARLAR

  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00