Ata Alp And


FAHRİ IŞIK DERKEN?


         Fahri Işık ses sanatçılığı ve besteleriyle tanınan bir Çukurova sanatçısı. Müziğin daha gündemde olduğu radyo, çay bahçesi ve turne yıllarının iyi bir ses sanatçılarından biri.

            Halkın müzik ve şiirle daha iç içe yaşadığı, daha benimsediği o sanatlı yılların tanınmış bir ses sanatçısı olan Fahri Işık radyoyla sanatını yansıtırken, Çukurova´dan Türkiye´ye de plaklarıyla erişiyor?

            Yine Çukurova´nın yetiştirdiği çok değerli bir müzik adamı olan, ?Uykuda mısın Sevgili Yârim? adlı o ünlü türküsüyle de tanınan Kazım Sanrı´nın ?Feryat? adlı türküsüyle de daha çok adı duyuluyor Fahri Işık´ın?

Onu tanıtan radyo ve plak? Altmışlı yılların en üst düzey olan yayın olguları. Yalnız o değil, birçok arkadaş beste konusunda bu kollektif duyguyu yaşıyor, yaşatıyor; tadıyor, tattırıyor?

            Radyo, çay bahçesi ve sinemaların gündemde olduğu, halkın tek eğlencesinin de bunlar olduğu o yıllarda, buralarda müzik sanatını icra eden sanatçıların çoğu yurt çapına yayılan bestelerle adarlını duyuruyorlar.

            İşte bunlardan birisi de Fahri Işık?

            Bizzat eserin bestekârının ifadesiyle altı çiziliyor ki, Altın plak kazanan ?Feryat? adlı türküsüyle adını duyuran Fahri Işık´ın sanattaki anılması da bu türküyle oluyor ki, adı ?Feryat Fahri?ye çıkıyor Fahri Işık´ın, onur duyulacak bir şey yani?

            Fahri Işık gelenekten gelen bir şiir bağıyla müziğe göz kırpıyor; şiirle bestenin buluştuğu güzel bir yaratım köprüsü? Sahnede uzun yıların emeği var yurt dışına kadar taştan.

            Ayrıca Fahri Işık, gönüllü bir müzik elçisi gibi Türk müziğini diyarı gurbetlere ulaştırıyor, oradaki insanlarımıza öğretiyor, müziğimizi unutturmadığı gibi,yabancılar tarafından keşfedilmesini sağlıyor?

Kurduğu müzik vakfıyla da  olaya bir çerçeve ye oturtan Fahri Işık, sanatçı erdeminin sorumluluğunu üzerine alan aydın duyarlılığını da sanatın gözcü kuleleri arasında tutuyor; ?Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur uyarısını kendisine, yöresine rehber ediyor ki, burada da bireyselliği aşan soylu bir içselliğin izleri görülüyor.

İnsan bu tür sanatçıları anlatmakla bitirebileceğini sanıyor. Oysa hiç de öyle değil. Bitmiyor? Bereketli toprakların diğer sanatçılarıyla örtüştüğünde ise bitip tükenmez bir güç olup çıkıyorlar.  

            *(05.11.2018)

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92