İlhan ALPER


FAHREDDİN PAŞA VE MEDİNE MÜDAFASI-3


        Peki? Bütün ikmal yolları kesilen, Sina ve Filistin´de yenilen Osmanlı ordusundan yardım alamayan  Fahreddin Paşa Medine Müdafaas´nı nasıl gerçekleştirmiş, askerini ayakta tutmak için neler yapmıştır ona bakmak gerekir?

         Bir de zamanlamaya bakılmalıdır? Burda şans olan şey, o sıralarda çekirge sürüsünün işgaline uğrayan bir bölgede bulunmalarıdır.         

          Fahreddin Paşa´nın açlığa karşı bulduğu çare çekirge yemek olduğu belirtilir. Askerlerine çekirge yemelerini öneren Fahreddin Paşa bu konuda hatta bir de emirname yayımlamış..

         ?Çekirge´nin serçe kuşundan ne farkı var?..? demiş Paşa´mız? ?Yalnız tüysüzdür. Fakat serçe gibi kanatlıdır ve uçar ve yeşilliklerle beslenir.?

         Zavallı Fahreddin Paşa? Başka çaresi yoktur. Açlıktan ölmektense çekirge reçetesi yazar askerlerine. Tiksintilerini yenmeye çalışır. Onları psikolojik yönden hazırlar çekirge yemeye...

         ?Hicaz, Yemen, Asir Arapların başlıca gıdası çekirgedir. Çekirgeyi, çöllerin en çilekeş hayvanı olan develerle hecinler de pek sever ve büyük bir iştahla yerler. Bütün bu havalide öteden beri inanıldığına göre dizlerinin bağı çözülenlerine, zayıflara, bünyevi hastalıklara pek tesirlidir. Hele romatizma için iksir gibidir.

         Deniz kıyısı olan yerlerde pek makbul olan istakoz ve karides gibi şeylerle hiçbir farkı yoktur. İmam-ı Malik, yenmesine cevaz verilen çekirgenin, başının kopartılmasını veyahut ateş üzerinde kavrulmasını şart kılmış ise de, Hanefi ulemasının, çekirgenin ölüsünü bile helal ettikleri kitaplarda yazılıdır.?

         Fahreddin Paşa, zoraki psikologluğuna çekirge pişirme usüllerini anlatan  aşçılığını da eklemesi gerçekten çok dramatik bir şeydir?

         ?Çekirge dört türlü yenir?? der Fahreddin Paşa? ?Toplanan çekirgeler, çiroz gibi güneşe serilir, iki üç gün kurutulur, ayakları ve başı kurutulur, kalan gövde kısmı ise bir parça yağ ile kavrulur ve kavurma gibi yenir.

         Sıcak su ile haşlanır, başı ve ayakları temizlenir, hemen pişmek üzere bulunan bulgur ya da pirinç pilavına karıştırılıp yenir.

         Haşlanmış çekirgeler tabağa dizilerek konur ve üzerine zeytinyağı ile limon gezdirilir.

         Çekirgenin kavrulan kısmı, havan içinde toz haline getirilir ve et tozu konservesi şeklinde kutularda muhafaza edilir. Araplara göre en makbul tarzı budur. Çünkü elde daima ihtiyat durur. Ve gerektiğinde, nerede olursa olsun, açlığı gidermeye yarar. Hele harp zamanlarında, hemen el altında bulunan bir gıdadır.?

 *(Vikipedi ve Turkiye-icin-el-ele@googlegroups.com)

*(14.08.2017)

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00