İlhan ALPER


FAHREDDİN PAŞA VE MEDİNE MÜDAFASI


         Tarihe mal olmuş kişi ve olaylar son derece önemlidir ve ki tarih en çok sevdiğimiz bir derinliktir. Bu derinliklerde boy verdikçe, bu ülkenin, bu güzel vatanın, bu insanların nasıl bir süreçten geçip, bugüne kadar geldiklerini daha iyi anlayabiliyoruz.

         Kısacası, konu sadece Çanakkale, Sarıkamış, Trablusgarp vb. değildir. Tarihin derinliklerinde unutulan, Gazi Osman Paşa´nın  Plevne Müdafası  gibi bir de Fahrettin Paşa´nın (1868, Rusçuk-1948 Eskişehir) Medine Müdafaası vardır?

          Fahreddin Paşa (Ömer Fahreddin Türkkan) 1. Dünya Savaşı sırasında çıkan ve Osmanlı´nın çöküşünü hızlandırmakla birlikte Afrika ve Ortadoğu´dan silmenin satırbaşı sayılabilecek Şerif Hüseyin isyanında, Sina ve Filistin´de yenilen Osmanlı ordusuna karşın Medine Müdafaası´nı yurtsever bir komutan olarak ve de tam bir olanaksızlar içinde başarıyla 2 yıl 7 ay gibi uzun bir süre yönetmiştir. Hatta bu başarılı savunmasından dolayı Fahreddin Paşa´ya ?Medine Müdafii?, ?Türk Kaplanı? ?Çöl Kaplanı? ve ?Medine Kahramanı? gibi onurlandırıcı çeşitli lakaplarla anılmıştır. Tehcire tabi tutulan Ermenilerin iskanıyla uğraşan, Urfa, Zeytun, Musadağı ve Haçin´deki Ermeni isyanlarını bastıran; Balkan Savaşı ve Çatalca Müdafaası´nda da bulunup, Edirne´nin geri alınmasında rol oynayan kahraman Fahreddin Paşa hakkında Feridun Kandemir´in ?Fahreddin Paşa´nın Medine Müdafaası? adlı bir de yayınlanmış kitabı da bulunmaktadır.

         Medine Kuşatması´ndan sonra savaş sona erdiğinde, savaş esiri olarak önce Mısır´a (27 Ocak 1919), sonra da Malta´ya (5 Ağustos 1919) sürgün edilip, sürgün sırasında İtilaf devletleri tarafından istanbul´da kurulan Kürt Nemrut Mustafa Paşa Divan-ı Harbi adı verilen mahkemece ölüme mahkum edilse de Ankara Hükümeti gayretleriyle sürgünde bulunduğu Malta´dan kurtarıldı. (8 Nisan 1921) Malta´dan kurtarılan Fahreddin Paşa´nın Eylül 1921´de Kurtuluş Savaşı´na katıulmak üzere Ankara´ya geldiği ve Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından, Fransız ordusuna karşı savaşan  Güney Cephesi´ndeki Türk kuvvetlerini birleştirmekle görevlendirildiği görülüyor?

         Fransızlarla sağlanan Ankara Antlaşması´nın ardından Güney´de savaş sona erince de TBMM tarafından Kabil Büyükelçiliği´ne atanan (9 Kasım 1921) Fahreddin Paşa, Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.    

         Ferik Korgeneral rütbesiyle ordudan emekli olan (1936) bu yurtsever komutan Fahreddin Paşa 22 Kasım 1948 tarihinde, bir tren yolculuğu sırasında, Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek yaşamanı yitirdiği, vasişyeti üzerine de İstanbul Aşiyan Mezarlığı´nda toprağa veriliyor. (*)

           *(Vikipedi ve Turkiye-icin-el-ele@googlegroups.com)

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00