Ahmet DUMAN


Dünya, Kimlerin Eline Kaldı?


Avrupa´da işler kızışmaya başlayıp 2. Dünya savaşı ufukta belirmeye başladığında Atatürk´ü en çok endişelendiren o sırada Avrupa´da Devlet adamı kıtlığıydı. O yıllarda Avrupa ülkelerinde iktidardaki politikacıların kaliteli devlet adamları olmayışlarıydı. Bu politikacıların Avrupa´yı ve Dünya´yı büyük felaketlere sürükleyeceklerine inanıyor ve yaklaşan savaşı atlatabilmek için yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını istiyordu.

Demek oluyor ki Dünya zaman zaman kolektif bir ?Devlet Adamı Kıtlığı? çekiyor. Farkında mısınız? Epey zamandır Avrupa´da ve Dünya´da oldukça düşük profilli siyasetçiler işbaşındalar. Çoğu, iktidarları süresince kirli ilişkiler yaşamış kifayetsiz muhterisler. Bazıları ise zorla görevden alınmışlar.

Dünya ne yazık böyle liderler tarafından yönetilirken bulunduğumuz coğrafyada kan gövdeyi götürüyor. Ve işin daha dehşetli yönü burada tanımlamaya çalıştığım liderler bu coğrafyadan aslan payını kapmaya çalışıyorlar.

İşte tam da bu sırada ABD yeni başkanını seçti. Seçimden birkaç gün önce sosyal medyada ?İki düşük profil aylardır milyon dolarlık bütçeli seçim kampanyaları yapıyor ve birbirlerine çamur atıp duruyorlar? diye yazmıştım. Normal olarak birinin seçilmesi söz konusuydu O da seçildi?

 ABD seçimlerinde adaylardan daha çok seçim sistemini ve adayların kamuoyu önünde oldukça şeffaf bir biçimde yaptıkları yarışı izlemeye çalıştım. Ancak şaşırdığım şey; seviye çok düşüktü. Anımsadığım ABD başkanlık seçimlerinde böyle niteliksiz tartışmaların yaşandığını da görmedim. 

En hoşuma giden şey ise her seçimde yaşanan o büyük tartışma! Canlı olarak tüm dünya önünde yapılan tartışmalar. Bu münazara üç kez yapılıyor konuşmalar sırasında yapılan anketlerle her adayın durumu kendisine bildiriliyor ve aday bir yanlış yaptıysa bunu kamuoyu önünde düzeltme olanağını buluyordu. Anlayabildiğim ve izleyebildiğim kadarıyla münazaralar sırasında bile herhangi biri arayı açamamıştı.  

Daha da önemlisi Amerikalılar başkanlarını seviyorlar. Daha aday adayı olduklarından başlayarak izleyip oy verseler de vermeseler de tanımaya anlamaya çalışıyor seçildikten sonra da neredeyse bağlanıyorlar. Bunun nedeni seçimden sonra başkan´ın yaptığı ?balkon konuşması? ve karşı tarafa seçim sırasında gösterdiği tavırdan dolayı özür dilemesi,  o kadar derleyip toparlayıcı konuşmalar yapıyor, Amerikalıların duygularına sesleniyorlar ki? Amerikalılar da birlikte yaşamanın tadına bir kez daha varıyorlar. Yerleşmiş bir demokrasi ve kurumları sağlam, bu nedenle ayakta duruyor. Gelecekte daha iyi başkanlar da seçebilecek bir yapı. Geçmişte olduğu gibi?

Dünya ile birlikte biz de heyecanlıydık ABD seçimlerinde. Adaylardan birine en baştan bağlanmıştık.  Nasıl bir mantıksa ?bizim için hangisi daha iyi olur? diye tuhaf bir söylem vardı. Biz kendimizi ne kadar iyi anlatabildikse o kadar iyi olur diyen kimse yoktu. Garip bir hafızamız var; 70 yıldır ABD onlarca başkan seçti içlerinde kişisel olarak iyisi vardı kötüsü vardı, Devlet olarak ne iyilik gördük? Daha da garibi, Türkiye´de yaşayan bir Amerikalı bizim medyadan seçim sonuçlarını izlemiş olsa ABD dağılıyor diye uykuları kaçardı. Habere bakar mısınız:  Trump seçilince başlayan protestolar büyüyormuş ve Kanada´ya göç başlamış! Daha başından neredeyse eşit oylarla başlayan ve biten seçim sonucunda bu kadar şaşırmaya şaşıyorum! Borsa düşüyor Dolar yükseliyor!

Şimdilik Trump´a mesafeli fakat sıcak davranıyoruz. Neden? Feto´yu paket edip Türkiye´ye teslim edecek beklentimiz var. Peki, O da mahkeme yolunu işaret ederse? ?ABD bir hukuk devletidir.? deyiverirse?

Şimdi Dünya Ulusları için kara kara düşünülecek zaman. Çünkü önemli bir soru var önümüzde: Dünya kimlerin eline kaldı Tanrım? Kimlerin?

Bu liderlerle daha ne krizler ne savaşlar ne felaketler yaşayacağız! Nasıl yapacaksak yapıp önlemlerimizi ona göre almalıyız.

Bu kafayla zor görünüyor.

Ahmet Duman                                                                                                                                                          

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00