İlhan ALPER


ÇUKUROVA MÜZİĞİNİN UNUTULMAZ ÇİFTİ


            Adana´nın bereketli toprakları sanatına da birçok isimler yetiştirmiştir. Emeğin bu buluşma noktasında o da  insanın duygu harcına cömertçe kattıkça katmış, meyvesini de verdikçe vermiş.

            Taa altmışlı yılların gümbür gümbür Adana Radyosu´nda gönüllere müzikallik dağıtanlardan biri de onlar olmuş. Hem de Adana İl Radyosu´nun sahnede, yaşamda birbirlerine yakışan bir çifti olarak, tek çifti olarak.

Türkiye´nin nüfusuna göre en çok sanatçı üreten kenti Adana müzikte de geri durmuyor. Tüm yazımızı ayırsak yetmeyecek derecede yetenekli insanlar?

            Müziğin halka inecek kadar gündemde olduğu, yorgun argınlığın çay bahçelerindeki müzik ortamında giderildiği, Adana Radyosu´nun nağmelerinin insanlara coşku dağıttığı  o günlerde her şeyin mekanik ve teknolijeleştiği, aynı zamanda da duygusuzlaştığı, yozlaştığı, bozulduğu bu günlerden yaşam daha güzeldi diye düşünüyoruz. Daha seçkin, daha saygın, daha değerli, daha gözdeydi. Şimdi biz her şeyiyle bir avuntu çağını yaşıyoruz gibi geliyor. Fetret çağı sanatını da unutmamış. Bozmuş, bozdurmuş, dağıtmış mekaniğe yüreğini, duygularını da soyunmuş; sonuçta gönüller ezgisini yitirmiş, mekanik müzikali ele geçirmiş, insanlar müziğini unutmuş.

            Evet?O günler güzeldi? Şahsımız adına o günlerin birçok şeyiyle birlikte müziğine, sanatına, edebiyatına kıyısından, köşesinden yetiştiğimiz için kendimizi mutlu sayanlardanız. İyi bir dinleyici, tanık olmanın verdiği bir mutluluk bu?

            Bakmışsınız Necla Babacan Gen sahnesinde ?Kirpiklerini Ok Eyle?yi söylüyor. Nurinnisa Toksöz´lerin, Şükran Ay´ların özel sazı Şaban Gen ona eşlik ediyor. Daha sonra dillerdeki ?Sulara Basma Yârim? çalıyor güzel güzel. Orhan Gencebay gibi sanatçılar usta bir saz sanatçısı olarak benimsiyor, saygı duyuyor, seviyor  Şaban Gen´i.

            Sahnelerin, radyonun sevilen çifti Şaban-Necla Babacan Gen müzikteki güzel birlikteliklerini özel yaşamlarına da taşıyorlar. Kırk yıl, dile kolay kırk yıl mutlulukla yaşıyorlar. Geçen zaman onların mutlu birlikteliklerini bozamıyor. Aşk içinde aşk yaşıyorlar adeta?. Müzik aşkıyla gerçek aşkı birlikte özümsüyorlar bir güzel. Ve sonra kırk yıl süren bu büyük aşka nazar değiyor sanki. Daha kırkbir demeden, hayat acı bir sürpriz yaparcasına, eşini bir trafik kazasında kaybediyor Şaban Gen. Sazını, bestesini sevdasının yoluna kurban ediyor.

            Necla Babacan Gen´e rahmet dilerken, Sayın Şaban Gen ustaya da uzun yıllar sağlıklı yaşam diliyoruz.  Diliyoruz ki, Şaban Gen usta sazıyla barışsın; bunce geçen güzellikler adına yeni besteler üretsin.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00