Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ,


Böylesi Ancak Bizde Olur Dedirtecek Bir Memleket Durumu

Üniversite Sınavlarındaki Matematik Başarısı İle Toplumsal Sorunlara Çözüm üretme Arasında Bir İlişki var mı?


CNN Türk TV de matematik konuşan bilim insanlarını heyecanla izlerken (22 Nisan 2017) reklam arasında gazete başlıklarına bakarken aşağıdaki haber ile karşılaşınca yıllardır ülkemizin sorunu nedir dediğimiz olgu karşımıza çıkıyor.

Haber şu;

?´Köpek sahiplenme´ kavgası kanlı bitti: 2 ölü, 5 yaralı?

Şanlıurfa´da iki aile arasında yaşanan tartışma silahlı kavgaya döndü. Olayda iki kişi hayatını kaybederken 5 kişi yaralandı?.

1985 yılında Şanlıurfa´da çalışmış ve bölgeyi biraz gözlemiş olmanın verdiği genel kanımla bu durum ancak ülkemizde olur dedirtiyor.Tabii karşıtlar arasında ne gelişti şimdilik bilmiyorum. Ancak neden insanımız hayatlarını bir köpeğe sahiplenme uğruna kaybettiler. Daha önce çocukların kavgası, tavukların birbirine karışması, tarla paylaşımı vs. çok çabuk kavgaya girişen ve kavgada kendini kaybedip insan öldüren insanların bir nedeni olması gerekir. Geleneksel feodal kültürün etkisindeki bölgede duygusal insanların normalde hoş-beş. Ancak kavgaya tutuşunca da kendilerini kaybediyorlar. Öz kontrol ortadan kalkıyor.   

Gelişmişlik ile gelişmemiştik arasında bir farklılık varsa sanırım farklılığın önemli özellikleri herhalde önde gelen temel özelliklerden biri karşılıklı konuşmak, kurallara uymaktır. Köpek sahiplenmesi kavgasına tutuşan Urfalı hemşerilerimin herhalde hiçte böyle bir niyetle kavgaya tutuşmadılar. Ülkemizin sosyal bilimcilerinin, psikologların, sosyologların ve felsefecilerinin bu tür durumları incelemesi yaralı olacaktır. Bu insanların eğitim düzeyi, yaşama bakış açıları, haytan zevk alma durumu merak konusu. Hatta bu tür insanlar nasıl eğitilmişler, okul ve sokak kültürünün kişinin gelişimi üzerindeki etkisi mutlaka incelenmelidir.

Türkiye´nin birçok sorunu var ancak öncelikli olanı sanırım kara cehalet. Ne biliyor, ne bilmediğini biliyor. Ezbere yaşayan çok sayıda insanımız bir bütün olarak hepimizin yaşamını ve geleceğimize dolaylı yollardan etkiliyor. Ön sorunun çözülmesi gerekir 

Matematiğin ne tür sorunlar çözdüğü dünyamızda haberi olmayan insanımızın başkasının yaptığı pompalı tüfeğin tetiğine basarak bir komşusunu öldürebiliyor. ?Aferin? bir şey üretemiyoruz ancak başkasının yaptığı tüfeğin tetiğine basmayı iyi beceriyoruz. Afganistan´da da insanlar başaklarının ürettiği ileri teknoloji silahları ancak tetiğine basarak karşısındaki hasımı gördüğü türdaşını gönül rahatlığı ile öldürüyor. Evet, gerçekten aferin insanımıza.  Keşke köpek sahiplenmesi için kavga edeceklerine, hayvan hakları için tartışsalardı. Keşke o hayvanın yerinin doğa olduğunu konuşsalardı. 

Son YGS sınav sonuçları ayrıca yeniden ülkemizin eğitim düzeyi yaşadıklarımız arasında bir ilişki ortaya koyuyor mu? 2.200000 kişinin sınava girdiği YGS de 40 soru üzerinde ortalama matematik doğru cevap sayısı 5. Fen bilimlerinde 3.83. Acaba gelişmişliğimiz ile sınav soruları arasında bir ilişki var mı diye sormadan da edemiyor.

Yeniden düşünelim ve konuyu esaslı olarak ele alalım.

 

10 Haziran 2017 Adana 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00