Cumali KARATAŞ


*** ASLAN İLE KARTAL ***


            Ormanların kralı Aslan ile gökyüzünün kralı kartal arkadaş oldular. İki kral el ele vererek, güçlerini birleştirmişlerdi. Av konusunda da işbirliği içindeydiler?

Kartal, keskin gözleriyle avları tespit ediyor, aslan da avın peşine düşüyordu.

Aslan, avı yakaladığında, hemen kartalı çağırıyordu? Kartal da gökyüzünden süzülerek aslanın sofrasına dalıyordu.

Bir gün yine böyle bir avlanma sırasında kartal hızla aşağı indi.  Aslan meraklı bakışlarla süzerek:

            -Ne o kartal kardeş,  neden hemen indin? dedi.

            Kartal:

            -Sorma aslan kardeş, dedi? Güzel, besili bir ceylan gördüm. Fakat topallayan bir yavrusu vardı. Zorlukla yürüyordu. Yavru ceylana çok acıdım.

-Yaa demek öyle, dedi  aslan. O halde hemen şuna bir bakalım.

Kartal ile aslan birkaç yüz metre ileride bulunan ceylana doğru gitmeye başladılar.

Anne ceylan, aslanın kendilerine doğru geldiğini görünce, yavrusunun yanından hızla uzaklaştı. Yavru ceylan ise zorlukla ancak bir, iki adım atabildi.  Aslan, yavru ceylanın yanına geldi. Kartal da yakındaki bir ağacın dalına kondu. Yavru ceylanın ayağı davul gibi şişmişti.

Merhamete gelen aslan, kartala:

-Git şu orman doktorunu çağır hemen buraya gelsin dedi.

            Kartal uçarak ormanın doktoru olan kurdun yanına gitti. Aslanın kendisini çağırdığını duyan kurt hemen geldi.

Doktor kurt, yavru ceylanın ayağını incelemeye başladı.  

İlerdeki bir ağacın yanında duran anne ceylan önce çok korkmuştu. Fakat sonra, olan biteni şaşkınlıkla izlemeye başladı. Aslanın yavrusunu yememesine ise çok seviniyordu. 

            Yavru ceylanın şişen ayağını iyice inceleyen kurt, mikrop kaptığını söyledi.

Aslan:

-Çaresi ne peki? dediğinde;

Kurt:

-Çok yüksek yerlerde yetişen bir bitki var.  O bitkiden yapılan ilaçla ayağı iyileşebilir. Yoksa, hayati tehlikesi var, dedi.  Kartal :

-Merak etme doktor! Hele sen bir şu bitkiyi tarif et bakalım... diyerek kocaman kanatlarını pat pat açıp kapattı. 

Kartal, bitki hakkındaki bilgileri aldı. Daha sonra da gökyüzüne doğru havalanarak yola çıktı. Bir bilemedin  iki saat sonra kartal süzülerek iniş yaptı. Gagasında da kocaman bir demet ilaçlık bitki vardı. Kurt, hiç zaman kaybetmeden ilacı hazırladı. Hazırladığı ilacı yavru ceylanın ayağına sürdü.

Bu olay karşısında çok memnun olan anne ceylan, yavrusunun hayatını kurtaran aslan ile kartala teşekkür etti.

                                               *** YARAMAZ SİNCAP ***

            Yaramaz sincap ailenin tek çocuğuydu. Anne ve babası bir dediğini iki etmemişlerdi.  Bu yüzden şımarık büyümüştü. Bu durumu da baba sincabı oldukça kaygılandırıyordu. Yaramaz sincabın şımarıklığı, tehlikelerle dolu ormanda sorun yaratabilirdi. 

            Bir gün, baba sincabın yakın akrabalarından biri rahatsızlandı. Yaramaz sincabın anne ve babası, hasta olan akrabalarına ziyarete gittiler. Giderken de anne sincap, yaramaz sincabı sıkı sıkıya uyardı:

            -Yavrucuğum sakın ha dışarı çıkma. Orman tehlikelerle dolu? 

            -Peki anneciğim dedi yavru sincap.

            Bir süre sonra yaramaz sincabın canı çok sıkılmaya başlamıştı.  Pencereden dışarıya bakmaya başladı?                                                         

            Güneşli bir bahar günüydü. Ormandan kuş cıvıltıları geliyordu. Arkadaşları da ağaçların üzerinde oynuyorlardı.

            Yavru sincap ne yapsaydı acaba?..                                                     

            Dışarı çıkıp oynamak istiyordu. Fakat anne ve babasına dışarıya çıkmayacağına söz vermişti. Bir süre sonra arkadaşları kendisine seslendiğinde daha fazla dayanamadı. Verdiği sözü unutup, oynamak için dışarı çıktı.

            Ağaçların tepesinde oynayan arkadaşlarının peşine takıldı. Daha sonra, oyunlarını aşağıda sürdürdüler. İşte ne olduysa o an oldu. İlerden bir kaplanın geldiğini gören sincaplar korkuyla kaçışmaya başladılar.   

            Yaramaz sincap kendisini ormanın ıssız bir köşesinde buldu. Yuvasına dönmeye çalışsa da yolunu bir türlü bulamıyordu. Koskoca ormanda kaybolmuştu.

Yavaş yavaş akşam karanlığı çöküyordu. Akşam olmadan yuvasına dönmeliydi. Yavru sincap korkudan titriyordu? Tehlikeli ormanda geceyi geçirmek istemiyordu.  

-Keşke annemin sözünü dinleseydim diyerek ağlamaya başladı. 

            Tam o sırada, ilerden yaşlı bir tavşan gözüktü. Yaramaz sincap sevinerek hemen tavşanın yanına koştu. Başından geçenleri bir bir anlattı. Yuvasının yerini tarif ederek ondan yardım istedi. 

            Yaşlı tavşan, bu karanlıkta onu götürmenin tehlikeli olabileceğini düşündü. En iyisi, yaramaz sincabı misafir edip, yarın sabah da evine götürmeliydi. Fakat, yavru sincabın anne ve babasının çok merak edip, nasıl üzüldüklerini düşündü. Bu yüzden de, her şeye rağmen yaramaz sincabı evine götürmeye karar verdi.

            Daha sonra, yaşlı tavşan ile yavru sincap ormanda korkuyla ilerlemeye başladılar. Bir süre sonra da yavru sincabın yuvasına geldiler. Yavru sincabın annesi ile babası merak içindeydiler. Koşarak yavrularına sarıldılar. Yaşlı tavşana da teşekkür ettiler. Yaramaz sincap özür dileyerek, bir daha asla evden ayrılmayacağına, uslu sincap olacağına dair anne ve babasına söz verdi.

                                               *** MİSAFİR LEYLEK ***

            Yaz bitmiş, sonbahar başlamıştı. Sıcak ülkelerden gelen leylekler, göç hazırlığına başlamışlardı. Yüzlerce kilometre uçarak sıcak ülkelere gideceklerdi.

            Fakat bir sorunları vardı. Pembe Gaga ailesinden bir leylek yaralıydı. Onu nasıl götüreceklerini bilemiyorlardı. Bir tilkinin saldırısına uğrayan yaralı leylek canını zor kurtarmıştı. Baba leylekle kraliçe leylek baş başa vermişler, bunu konuşuyorlardı.  

            Sonunda, onu burada bırakmaktan başka çareleri olmadığına karar verdiler. Genç Pembe Gaga´yı buradaki dostları papağan ile ağaçkakana emanet edeceklerdi. Önce, hepsi bir araya gelerek kendi aralarında bu konuyu görüştüler. Daha sonra da; Kraliçe leylek, baba Pembe Gaga, papağan ve ağaçkakan, ormanlar kralı aslanın yanına gitmek üzere yola çıktılar.

            Aslan onları karşılayıp, dertlerini dinledi. Üzüntülerine ortak oldu. 

            Sonra da:

            -Gözünüz arkada kalmasın. Kendi evinde gibi ormanda rahat edecek, tedavisi de devam edecek dedi.  

Daha sonra da, ormandaki tüm kuşları Pembe Gaga için seferber etti. Bu kış ona çok iyi bakmalarını söyledi. Bir, iki gün sonra, ailesi ve arkadaşları genç Pembe Gaga ile vedalaşıp göç yoluna koyuldular.   

            Ormanda yalnız kalan Pembe Gaga önceleri çok üzüldü. Fakat sonraları alıştı. Başta papağan ve ağaçkakan olmak üzere ormandaki tüm kuşlar kendisiyle ilgileniyorlardı.                                                                                     

Ağaçkakan yaşlı bir ağacın iri gövdesini, genç Pembe Gaga´nın sığabileceği büyüklükte oyarak, güzel ve sıcak bir yuva yaptı. Diğer kuşlar da, yuvasının her eksiğini tamamladı.

            Artık Pembe Gaga güvenli bir yerdeydi. Kuştüyü yataklarda yatıyor; üşüdüğü zaman, kuştüyü paltosunu giyiyordu. Yiyecek, içecek derdi de yoktu. Kuşların doktoru olan saksağan ormandaki şifalı otlardan yarasına ilaç da yapmıştı. Tek derdi, ailesine duyduğu özlemdi.

            O kış, zor da olsa nihayet geçmişti?                                                  

Ağaçlar yeniden yeşil yapraklarını kuşanmaya başlamışlardı. Ormana yeniden bahar gelmişti. Pembe Gaga´nın yaraları da tamamen iyileşmişti. Hatta, ziyaretine gelen misafir kuşlarla arada bir uçmaya da başlamıştı.     

            Pembe Gaga´nın gözlerinin yolda kalması fazla uzun sürmedi. Bir gün, leylek sürüsünü havada gören Pembe Gaga sevinç çığlıkları attı. Ormandaki tüm kuşlar da onun çevresine toplanarak, sevincine ortak oldular. Leylek sürüsü ormana inince, Pembe Gaga anne ve babasına doğru öterek uçmaya başladı. Özlemle birbirlerine sarıldılar.

            Pembe Gaga ailesi, başta papağan ve ağaçkakan olmak üzere tüm kuşlara teşekkür etti. Daha sonra da, teşekkür etmek için, ormanın kralı aslanın ziyaretine gittiler.   

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00