Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ADANA´NIN GÖZÜNÜ SEVEYİM


Adana´nın gözünü seveyim.

Kasım´ı yarıladık, buralarda mevsim, en güzel zamanlarda.

Ama yine de ne zaman hafif bir ürperti sırtımı yalayıp geçtiğinde, o yıllara dönerim.

Yağdonduran Geçidi´ni aşıp da,

Karla ilk kez yirmi altı yaşında, Sivas gibi zemherinin yurt edindiği bir yerde tanışan bir Adanalının, kemiğine kadar donduğu zamanlara.

Bizler sıcağa alışmışız, iliğimiz, kemiğimiz ısınmalı.

Sivas´ta, Ocak ayında yepyeni bir yaşama adım attığımın haftasında, suratımın uyuşukluğa benzer bir duyguyla kasıldığını fark ettiğim ilk anda, kışın, aslında nasıl bir mevsim olduğunu anladım.

Soğuğun, insanın içine kadar üşüttüğü gerçeğiyle karşılaştığımda, düşündüm ki önce bizim kışlık diye aldığımız tiril tiril kıyafetleri kullanmaktan vazgeçmem gerek.

Bankada giydiğim kumaş eteklerin arasından giren soğukla muhatap olduğumda, dizlerime kadar gömüldüğüm karlı kaldırımlarda ayağımdaki topuklu çizmeyle ağaçlara tutunarak yürüdüğümde gülümseyen suratlardan çıkardığım sonuç; bir an önce topuklu, deri çizmenin yerini kar botlarının, ince kabanların yerini de kalın mantoların alması gerekliliğiydi.

Atkının ve berenin can kurtarıcı olduğunu anlamam da çok uzun sürmedi.

Uyurken, yorgan ve battaniye üst üste örtündüğüm halde bir türlü ısınamayışımın sebebini öğrendiğimde çok geçti tabii. Bütün bir kış kullandığım pamuk yorganı, onların yazın örtündüğünü duyduğumda, hayatta yün yorgan olduğu gerçeğiyle yüzleştim.

Yirmi dört saat yanıp da el değmeyen kalorifere rağmen hâlâ neden üşüdüğümü ise insanların buna ek olarak kömür sobası da yaktığında çözdüm.

Adana´dan gönderilen yerli patlıcanları, ilk alışverişimde aldığım yumurta kolisini, Oh! Ne güzel, dolaba koymama da gerek yok, at buz gibi balkona dediğimin üzerinden iki saat geçmeden patlayan yumurtaları, donan patlıcanları görmek de varmış kısmette.

Güneşe aldanıp da balkona astığım bir makine çamaşırın nasıl kalıp gibi donup, buz tuttuğunu keşfettiğimde, karşı balkondan bana bakan komşunun şaşkınlığını anlamış oldum.

Termometrenin sıfırın altında otuzları bulduğu o aylarda donan muslukları, o musluklardan akan suyun buz tuttuğunu, kaşların ve bıyıkların beyaza kesildiğini de ilk kez orada gördüm.

Akşamları bembeyaz sokaktaki gece lambasının ışığına bakarken Her yerde kar var diyen Adamo´yla birlikte şarkıya eşlik ettiğimde, burnumun direğinin sızlaması yalnızca acemiliğimden değil, memleket havasını özlememdendi belki de.

İşte ben o yıllardan beri nereye gidersem gideyim hep Adana´yı ve sıcağını anlattım.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00