Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


TOROSLAR


/resimler/2018-7/16/1246411340193.jpgAdana´daysanız ve tatil için haftaları sayıyorken, sıcağın, vücudunuzu ağırlaştırdığı, ruhunuzu nefes alamaz hale getirdiği, rutubetinse, üzerinize yapıştığı günlerdeyseniz, hiç olmazsa hafta sonları şehirden kaçmak istersiniz.

İşte tam da böyle zamanlarda Akdeniz de ferahlatmaz sizi, gözünüzü dağlara dikersiniz.

Kışın, zirvesi karla kaplıyken bir başka güzel, yazınsa, Çukurova´nın oksijen deposu, akciğerleri olması özelliğiyle ayrıcalıklı Toroslar´ın, insanı baştan çıkartan çağrısına kapılırsınız.

Vaktiyle İskender´in de Ulu Tanrı´m sana hamd-ü sena olsun, bu boğazdan geçmeyi nasip ettiğin için diyerek geçtiği Gülek Boğazı´ndan kim bilir kaçıncı kez geçmeyi özlersiniz.

O serinlikte bir bardak çay içiyor olmanın bile insanı nasıl da keyiflendireceğinin hayaliyle yola koyulursunuz.

İki tarafı çam ağaçlarıyla dolu, bulutların eşlik ettiği otobanda ilerliyorken, havanın değiştiğini anında fark edersiniz.

Yol kenarına dizilmiş hasır sepetlerin içindeki incirleri görünce, illaki almak istersiniz.

Tekir´in, Bürücek´in yayla evlerinin önündeki kalabalıklara şaşkınlıkla bakarsınız.

Gönlünüz, yol kenarında şırıl şırıl akan derenin berrak suyunu, altındaki çakıl taşlarının parlaklığını, dağın eteklerinden akan suyu izlediğiniz çocukluğunuzdaki manzarayı ararken Pozantı´ya varırsınız.

Şekerpınarı mevkiindeki, etrafı sarp kayalıklarla kaplı, ortaçağdan kalma tarihi Akköprü civarında konaklarsınız.

/resimler/2018-7/16/1248363061304.jpg

Karpuz çatlatacak kadar soğuk Çakıt Suyu´nun üzerindeki asma köprüden sallanarak, hızla yürürsünüz ve geniş dalları gökyüzünü kaplayan çınar ağacının altındaki boş bir masaya oturursunuz.

Beş-on saniyeden fazlasına dayanamasanız da ilk işiniz çeşmeden akan buz gibi suyla elinizi, yüzünüzü yıkamaktır, o ferahlığı silmek istemezsiniz, kendi kendine kurumasını beklersiniz.

Bu nefis ortamda karnınızı doyurduktan sonra, geçmiş zamanlardan damağınızda kalmış o tatla; Niğde Gazozu´yla buluşursunuz.

Sıra envai çeşit ağaçlar arasındaki patika yollarda yürüyüş yapmaya gelmiştir, az öteden mutlaka bir tren sesi duyarsınız.

Çok uzun yıllar önce ailenizle birlikte geçirdiğiniz, hayal meyal hatırladığınız yayla günleri aklınıza gelir, Çamardı, Belemedik, Bor, Niğde hepsi birer anıdır artık, aldığınız her nefeste, içtiğiniz suda canlarına, ruhlarına değsin, dersiniz ve o zamanların güzelliğinden bahsedersiniz.

Kendinizi karsambacı, Kamışlı pekmezini ve bundan yapılan cevizli sucuğu anlatırken bulursunuz.

Bazı kaynaklarda İ.S. 9. yüzyılda Abbasi Halifesi Memun tarafından kullanıldığına rastlanıldığı yazılan Akköprü´den geçerken adeta tarihin izleri arasında gezinirsiniz.

İçtiğiniz, demini almış çayın ya da köpüğü üstünde kahvenin her yudumunda, üzerinde yaşadığınız her karış toprak için şükredersiniz.

Geniş bir vadinin ortasındayken etrafı bunca benzersiz doğal ve tarihi güzellikle çevrili Çukurova´da yaşıyor olmanın bir şans olduğunu düşünürsünüz.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00