Ata Alp And


ALİ UĞURLU VE UZUN HAVALAR-GAZELLER


            Çukurova madeninden Yeni Adana gazetesinin sanat sayfasının sütunlarına yansımalar sürüyor... Bunlardan son olarak konuk edilen de türkülerden yabancı müziğe farklı ve ilginç bir yelpazede sanatını sürdürmüş olan Ali Uğurlu?

            Ali Uğurlu öncelikle bir ses ve sahne sanatçısı. İlginç, sıradışı bir ses, yorum ve tavır farklılığıyla sanatını ortaya koyan Ali Uğurlu´nun söz ve müziğiyle kendisine ait olan besteleri ile yabancı şarkılara Türkçe söz yazan bir sanatsal çizgisi var.

             Müziğe eğitimsiz, bilgi ve birikimsiz, Allah ne verdiyse onunla başlayan Ali Uğurlu; Türk sahne sanatında türküden şarkıya, şarkıdan yabancı müziğe önemli bir sanat dostluğunun ilgi alanında sürdürmüş sanatını...

              Bunlar Ahmet Üstün, Lütfi Güneri, Nurettin Dadaloğlu, Şadan Adanalı, Celâl Adanalı, Orhan Gencebay, Ahmet Sezgin, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Hamiyet Yüceses,  Kadri Şençalar, B.Çallıoğlu ve Ş. Ayhan Özışık gibi önemli isimler.

 ?Çaya iner Ağlarım?, ?Hasta Düştüm Gurbet Elde? ve ?Kışlalar Doldu Bugün? gibi klasikleşen türkü ve uzun havalarına da Zeki Müren tarafından sahne ipoteğine uğraması ise alçakgönüllülükle belirtiği üvertürlüğünü düzeyleştiren bir müzik olayı.

Dünyanın en büyük plak firması olan American RSC plak şirketinde aynı firmanın sanatçıları olarak Elvis Presley ile dikkate değer ilişkilendirilen sanatsal yakınlaşmaları da dikkati çeken bir olgudur.

Önemli olan plakların satışının söz konusu olduğunu bilmekle birlikte; Türkiye ve dünyadaki plak çıkarma rekorunun ne olduğunu bilemiyoruz ama Ali Uğurlu´ya ait olan plak çıkarma sayısının da bir rekora yakın olduğu belli.  

            Bu yüzden ki; Ali Uğurlu´nun, Çukurova´nın bereketli topraklarından yetişen bir numara sanatçılardan birisi olduğunu düşünüyoruz? Nitelikli, farklı, sanatçı gibi sanatçı olan bir Ali Uğurlu.

            Onu, sanat sayfasına taşıyan irdelemeleri, emekleri, bakış açısını da yadsımak ne mümkün? Bunlar hep üst üste konulduğunda galiba ortaya çıkan tablo sanata ve sanatçıya özgü vurgunun gerçekçi bir fotoğrafı olsa gerek.  

Onu bir numara yapan çoklukların en önemli albenisi sanatıyla gerçekleştirdiği, ulusal ve evrensel bir bağlamda kabul ettirme başarısını sonuç olarak ortaya koymasının bir sonucu da olan o zor inanılan, yaklaşık 600 plaklık bir sanat derya denizliğidir.    

            Sayın Ali Uğurlu´ya güzel, hak ettiği sıkıntısız günlerle dolu umutlu ve aydınlık bir yaşam diliyoruz ki; bunun da Sayın Uğurlu´nun özlemi olan bir yaşama açısı taşıdığını düşünüyoruz.
Ata Ali Alp

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51