Ahmet DUMAN


İttifak, Nereye Kadar?


Adını neden Millet İttifakı koydular anlayamadım. Tayyip Beyinki Cumhur, CHP´ninki Millet! Ne ayrılığı varsa Cumhur ile Milletin? İki kelime de aynı anlamı içeriyor. Bana kalsa ?Yeniden demokrasi için ittifak? uygun olurdu hem de İttifakın Ruhuna uygun. İnşallah yanılıyorum ama iktidara mı öykünüyorlar ne? Baksanıza yeniden mertsin,namertsin muhabbeti başladı! Oysa Muharrem Bey soyadına uygun İnce bir üslup ile konuşmalar yapıyordu?

Buna batılılar ?Düşmanını sevmek? başlıklı bir felsefi boyut getirmişler, zamanında bir grup terörist ABD li ünlü bir, çok zenginin kızını kaçırmıştı, anımsadınız. O kızcağız daha sonra o terörist grubun reisine âşık olmuş ve birçok soyguna ve suça gönüllü olarak katılmıştı. O yıllarda herkes ?vay canına? durumunda ve ağzı açık kalmıştı. Bu konunun biraz doğu esintili bir başka versiyonu da ?Düşmanına Benzemek? diye özetlenen ve ?Düşmanınızı dikkatli seçin, çünkü bir süre sonra O na benzeyeceksiniz? sözleriyle de açıklanan bir düşünce. Bunların ışığı altında olaya yeniden bakmanızı salık veririm.

Başka bir şey yazmak istiyordum ama konu beklenmeyen bir yere kaçtı.

Bu yazıda anlatmak istediğim, Millet İttifakının adaylarının alanlarda yaptıkları konuşmalardı.

 Saadet Partisini biraz dışarıda tutarsak Meral Hanımın da Muharrem Beyin de söyledikleri aynı şeyler. Söz verdikleri şeyler de. Yalnız söylenen yerler ayrı. Temel Bey eski bir taktiği kullanıyor: alanlarda miting yapmıyor! Çok kalabalıktı az kalabalıktı polemiklerine sokmuyor kendini.

İttifakın ?çatı ittifakı? olmasına az bir şey kaldı. Çünkü ittifak tabanda karşılığını bulamamış gibi görünüyor! Tabanda bir kaynaşma, birliktelik yok! CHP´nin Merkez Yönetiminde çok şey bilen bir sürü insan bunu bilmiyor mu? Bu konu şu bakımdan önemli: 24 Haziranda Millet İttifakı adaylarından birinin en azından ikinci olması gerek, böyle bir durumda, ikinci tur için sandığa giderken ittifakın tabanını yanımıza almayacak mıyız? Onlardan oy beklemiyor muyuz? Yani Muharrem Bey, İYİ Parti ve SP den oy alacak ki yeterli oranı tutturabilsin. Aynı söz Meral Hanım için ve Temel Bey için de söylenebilir. Sağ seçmen için gidecek yer çok! Bunların en akıllılarından biri 2015 Haziran seçimlerinden sonra CHP ile koalisyon görüşmelerine hayır demelerinin gerekçesini öyle bir açıklamıştı ki şaşırıp kalmıştım. Önemli saydığım bir diğer konu da şu; diyelim ki Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı, o durumda İttifakın kurulacak Bakanlar Kuruluna katkısı ne olacak hiçbir konuşmacı bunu alanlarda dillendirmiyor. Diyorlar ki, ?biz bunları İttifak Protokolünde yazılı hale getirdik.? Olabilir! Ama unutulmaması gereken: Necip Milletimin hafızasının nisyan ile malul olduğudur.

Küçük bir önerim var, daha doğrusu bir çağrı: Muharrem Bey, İstanbul mitingini diğer iki genel başkanla beraber yapsın. Üç kişi çıksınlar otobüsün üstüne. Güzel olmaz mı?

Bence şimdilik ?Millet İttifakının? en önemli sorunu bu: Tabanda birlik sağlamak?

 

    

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05