Ali MARALCAN- EMEKLİ KURMAY ALBAY


EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİNİN 34. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMASI


/resimler/2018-4/4/1102443345355.jpg ?Komutanların emirleri altına verilen millet evladını, memleket araçlarını, düşmana ve ölüme sürerken düşündükleri tek nokta, milletin kendilerinden beklediği, vatan görevini ateşle, süngü ile ve ölümle yerine getirerek sonuç almaktır. Askeri görev, ancak bu anlayış ve inançla yerine getirilebilir. Lafla, politikayla, düşmanın vaatlerine kulak vermekle askerlik görevi yapılmaz. Omuzlarında ve kafalarında askerlik sorumluluğu yükleyecek kadar kuvvet bulamayacakların feci sonuçlarla karşılaşmaları kaçınılmazdır?.

                                             MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

/resimler/2018-4/4/1104158034562.jpgEmekli Subaylar Derneği´nin kuruluşunun 34.yılı bütün üyelerimize ve ülkemize kutlu mutlu olsun. Türkiye Emekli Subaylar Derneği 2849 sayılı yasa ile 5 Nisan 1984 tarihinde kurulmuş ve bu kanunla kamu yararına çalışan dernekler kapsamına alınmıştır.

? BENİM İÇİN ORDUMUZUN KIYMETİNİ İFADEDE ÖLÇÜ ŞUDUR : TÜRK ORDUSUNUN BİR KITASI EŞİTİNİ MUTLAKA MAĞLUP EDER. İKİ MİSLİNİ DURDURUR VE YERİNE ÇİVİLER ?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

İLK TÜRK ORDUSUNU KURAN LİDER (METE HAN) VE ORDUNUN KURULUŞ FELSEFESİ

İlk teşkilatlı Türk ordusu M.Ö. 209´da Mete Han tarafından kurulmuş, verilen buyruğu kayıtsız şartsız itaat esası kabul edilmiştir.Bundan sonraki bütün ordularımız Mete Han ordusunun devamıdır. Zaman zaman değişiklikler ve düzeltmeler yapılmıştır, fakat ruh ve temel aynı kalmıştır.

Türk Milleti gibi, Türk Ordusu´nun da şanlı şerefli bir tarihi vardır. Türklerde siyasi hayat ordu ile birlikte doğmuş ve gelişmiştir.Ordu-millet bütünlüğü tarihin her devrinde değişmeyen bir gelenektir.

İlk düzenli ordu ( Asakir-i Mansure-i Muhammediye) Yeniçeri Ocağı´nın kaldırılması ile birlikte  1826 yılından itibaren kurulmuştur.

Kişi olarak askerliğe gönül veren Türkler bütün dünyada ordu millet olduklarını kanıtlamışlardı.Orta Asyadaki Türk uluslarından başlayarak, her Türk savaşçı durumunda olduğundan, askerliğe özel meslek gözüyle bakılmıştır.

Göktürk kitabelerinde belirtilen tanrı vergisi askerlik misyonu, Türklerin bütün zamanlarında ülküsü kabul edildi.

ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI´NDA TÜRK ORDUSU´NUN KURULUŞU

Türk Milleti bir ordu-millettir. Onun bu vasfı Türklerin tarihiyle başlar. Türk Milleti bu vasfını Anadolu mücadelesinde belkide son defa olarak kullandı. Çünkü bu mücadeleden muzaffer çıkan özgür Türk Milleti artık çağdaş uygarlığın başka değerleriyle bezenen bir millet olmaya yönelmek zorundaydı. Mustafa Kemal bu gerçeği hem Dumlupınar muharebe meydanında ve bu muharebenin ikinci yıldönümü nutkunda şöyle ifade etmiştir: ?Milletimizin hedefi, milletimizin mefkuresi bütün cihanda tam manası ile medeni bir heyet-i içtimai olmaktır.?

Türk Ordusu iki ana unsurdan oluşmaktadır; birinci unsuru Mehmetçik´tir. Cephede savaşan evlatlar, dünyayı hayretler içinde bırakan kahramanlıklar bırakmışsa, hiç şüphe yok ki, o milletin yalnızca cephede savaşan  erleri değil, beşik sallayan analar, okul çağındaki evlatları ve aksakallı ihtiyarları da kahramandır.

İşte bunların hepsini bir tek adla bağrına basmak için, Türk Milleti, adları ayırt edilemeyen evlatların hepsine birden; bir sevgi, kendisini savaş alanlarında tanıyan düşman ise  bir saygı nişanesi olarak Mehmetçik demiştir.

Mehmetçik bütün Türk Ordusu´nun sembolüdür. Mehmetçik bir isim değil simgedir. Türk Milleti´nin şerefini tarih boyunca icabında kanıyla kurtarmış bir kahramandır.

Mehmetçiğin manevi varlığında, mertlik, doğruluk, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi,  komutanlarına itaat ve bağlılık, cesaret, kahramanlık, fedakarlık, tevazu ve yurt sevgisi mevcuttur. O, askerlik şerefini Türklüğün yüceliğini, öz varlığının çok üzerinde tutar. Askerlik duygusu beşikte başlar, O; silahının milletinin kutsal emaneti olduğunu bilir. Onun için en büyük rütbe önce şehitlik, sonra gaziliktir.

İkinci unsur ise; subaylar ve komuta heyetidir. Başkomutan Atatürk´ün subaylar ve komuta heyeti hakkında görüşlerini; ?Bir ordunun ruhu subaylardır. Subay ne olursa ordu da o kadardır. Orduyu subay yapar. Askere örnek olun. Kendinizi iyi yetiştirin, sırf askeri bilgiyle iyi asker olunmaz. Okuyun,sanata ilgi duyun, hayata bakın, hepinizden askerlerin ruhunu, beynini  yurt sevgisiyle kararak, bilgiyle donatarak eğitmenizi istiyorum.Gözüm her an üzerinizde olacak! Görevde yanlışlığı bağışlamam, bağışlayamam.? Ayrıca komuta heyeti ile ilgili olarak: ?Bir ordunun kıymeti subaylar ve komuta heyetinin kıymetiyle ölçülür!? vecizesiyle tespit etmiştir.

İHANETİN SİMGESİ

Askerin Üniforması Değil Cemaatin Cübbesi

?Her durumda ordu, düşmanlarımızın birinci saldırı hedefi oldu. Orduyu yok etmek için mutlaka subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır. Buna da teşebbüs ettiler. Bundan sonra milleti koyun sürüsü gibi boğazlamakta engeller ve zorluk kalmaz. Düşmanlarımız herkesten önce subayları öldürür, onları aşağılar ve hor görürler?

                                                                                       Atatürk, 31 Temmuz 1920

            2017´de 15 Temmuz´un birinci yıldönümü için hazırlanan afişlerde, Türk Bayrağı taşıyan coşkun halkın karşısında başı elleri arasında, gözyaşları içinde bir ?Türk askeri? resmedilmişti. Çok geçmeden, afişlerde ?Türk askeri? diye gösterilen askerin aslında bir ?Amerikan askeri? olduğu ortaya çıktı. Fotoğraf 1991´de Körfez Savaşı sırasında David C. Turnley tarafından çekilmiş ve Detroit FreePress´te yayımlanmış ödüllü bir fotoğraftı. Oradaki Amerikan askeri, fotomontajla ?Türk askeri? yapılıp 15 Temmuz afişlerine konulmuştu. Afişlerde, bilinçli veya bir bilinçaltının yansıması olarak Türk Milleti ile Türk Ordusu karşı karşıya getirilip Türk askeri aciz gösterilmiş, bunun adına da ?15 Temmuz Destanı? denilmişti.

15 TEMMUZ ÜZERİNDEN ORDU DÜŞMANLIĞI

            Tarih, 15 Temmuz 2017. 15 Temmuz ihanetinin üstünden bir yıl geçti. Türk Milleti´ne, Türk Ordusu´na ve nihayetinde Atatürk´ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti´ne yönelik bu ?hain kalkışma? yine Türk Milleti ve Türk Ordusu tarafından bastırıldı. Ancak gelin görün ki, 16 Temmuz´dan itibaren Türkiye´de müthiş bir ?ordu düşmanlığı? başlatıldı. 15 temmuz, emir-komuta zincirinde, klasik bir darbe olmamasına karşın, belli odaklar, 15 Temmuz´u adeta Türk Ordusu´nun Türk Milleti´ne yaptığı bir darbe olarak göstermeye çalıştı. Oysa ki 15 Temmuz her şeyden önce Türk Ordusu´na yapılmıştı. Ordu içine sızan (yerleştirilen) hainler, Genelkurmay Başkanı´nı ve ordu komutanlarını etkisiz hale getirerek darbeyi gerçekleştirmişti. 15 Temmuz´u önleyen de Ömer Halisdemir gibi kahraman Türk askerleriydi.

            Ancak görülen o ki, Türk Ordusu´na yönelik ?çirkin operasyon? hala devam ediyor: Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi kumpaslarla ?Kozmik Oda?larına girilen, kolu kanadı kırılan Türk Ordusu, 15 Temmuz Darbesi sonrasında (üstelik bu darbe girişimini bastırmış olmasına karşın) itibarsızlaştırılmak isteniyor.

/resimler/2018-4/4/1105288510366.jpgKapatılan Askeri Okullardan Kuleli Askeri Lisesi

DÜŞMANLARIN İLK HEDEFİ: ORDU

            Hayatının önemli bir bölümü savaş meydanlarında geçen Atatürk, Türkiye´yi bağımsızlıktan mahrum etmek isteyen düşmanların önce orduya saldırdıklarını görmüştü. 31 Temmuz 1920´de Afyonkarahisar´da subaylara yaptığı konuşmada şöyle demişti:

            ?Dünyada hayat için, insanca yaşamak için BAĞIMSIZLIK lazımdır. Bağımsızlık sahibi olmak için KUVVET SAHİBİ OLMAK ve bunun için varlığını kanıtlamak lazımdır. KUVVET ORDUDUR?İngilizler milletimizi bağımsızlıktan mahrum etmek için doğal olarak önce ordudan mahrum etmek çarelerine giriştiler.Mütareke´nin uygulanması ile silahlarımızı, cephanelerimizi, bütün savunma araçlarımızı elimizden almaya çalıştılar. Sonra kumandanlarımıza ve subaylarımıza tecavüz ve saldırıya başladılar. Askerlik onurunu yok etmeye çalıştılar. Ordumuzu tamamen kaldırarak, milleti, bağımsızlığı korumak için muhtaç olduğu dayanaktan mahrum etmeye çalıştılar. Bir taraftan da savunmasız, ordusuz bıraktıklarını düşündükleri milletin de onuruna, her türlü haklarına ve kutsallarına saldırıp, milleti alçaklığa, boyun eğmeye alıştırmak planını takip ettiler ve ediyorlar. Her durumda ordu, düşmanlarımızın birinci saldırı hedefi oldu. Orduyu yok etmek için mutlaka subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır. Buna da teşebbüs ettiler. Bundan sonra milleti koyun sürüsü gibi boğazlamakta engeller ve zorluk kalmaz. DÜŞMANLARIMIZ, HERKESTEN ÖNCE SUBAYLARI ÖLDÜRÜR, ONLARI AŞAĞILAR VE HOR GÖRÜRLER? (Atatürk´ün Bütün Eserleri, C.9, s.112, 113.)

            Atatürk haklıydı:Mondoros Ateşkes Antlaşması´yla ordularımız dağıtıldı, silahları elinden alındı. Subaylarımız tutuklandı, aşağılandı, Malta´ya sürgün edildi. Sevr Antlaşması´na göre ordumuzun sınırlandırılmasına, ağır silahlarının elinden alınmasına, zorunlu askerliğin kaldırılmasına ve askeri okulların kapatılmasına karar verildi.

            Düşman dün olduğu gibi bugün de önce ordumuzu aşağılıyor, önce ordumuza saldırıyor: 2003´te Süleymaniye´de Türk askerinin başına çuval geçirilmesi, 2007´den itibaren Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davaları kapsamında çok sayıda subayımızın tutuklanması, bu süreçte TSK´nın sanık, PKK´nın tanık yapılması, ordu düşmanlığının yakın zamanlardaki bilinen örnekleridir.

            15 Temmuz Darbesi´nden sonra da ordu hedef alındı: Askeri okullar, askeri hastaneler kapatıldı. 15 Temmuz bahanesiyle her fırsatta orduya saldırıldı. Son olarak malum afişlerle Türk askeri aşağılandı.

            Ancak Türk Milleti, kahraman ordusuna sahip çıkacaktır. Atatürk´ün 1921´de orduya seslenirken dediği gibi, ?Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir?Sizin gibi komutanları, subayları, er ve erbaşları olan bir milletin, yabancı eller altında köle olması mümkün değildir.? (Atatürk´ün Tamim Telgraf ve Beyannameleri, C. IV, s. 436.)

ATATÜRK´ÜN GÖZÜNDE TÜRK ORDUSU

Emperyalist devletlerle işbirliği halinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri düşmanlarına en güzel cevabı ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk şöyle vermiştir:

/resimler/2018-4/4/1106140224345.jpgVatanına, özgürlüğüne ve şerefine büyük önem veren Türk Milleti´nin, milli varlığı ve istiklali uğruna gösteremeyeceği kudret, yapamayacağı fedakarlık yoktur.Bu güven ile ?Ya İstiklal Ya Ölüm!? diyerek milli iradeyi başlatan Atatürk, milli ve bağımsız bir devlet kurmuş, bu milleti çağdaş medeniyetler düzeyine taşımada, Türk Ordusu´nu bir teminat olarak görmüştür.

Atatürk, Türk Ordusu´nun vatan uğruna, düşman süngüsüne karşı, gözünü kırpmadan kahramanca savaşmasından duyduğu büyük gururu, şöyle ifade etmiştir: ?Tarihte bütün bir vatanı, çok üstün düşman kuvvetleri karşısında son toprak parçasına kadar karış karış kahramanca ve namuskaranemüdaafa etmiş ve yine varlığını koruyabilmiş ordular görülmüştür.

Türk ordusu, o cevherde böyle bir ordudur. Yeterki onu kumanda edenler, kumanda edebilmek niteliğine  haiz bulunsun. Kahraman Türk ordularının kazandıkları büyük zaferlerden , şahsıma düşmüş olan vazifeleri yapabilmişsem çok bahtiyarım. Yalnız bu noktada bir gerçeği açıklamak için söylemeliyim ki: Benim ordularımı ve sevk ve tercih ettiğim hedefler, esasen ordularımın her erinin, bütün subaylarının ve kumandalarının görüşlerinin, vicdanlarının,  azimlerinin, mefkurelerinin yönelmiş olduğu hedeflerdi.?

TÜRKİYE CUMHURİYETİ´NİN MİLLİ HEDEFLERİ VE MİLLİ  STRATEJİSİ  NASIL TESPİT EDİLMİŞTİR?

  1. Kendi güvenlik ve özgürlüğünü  korumak,
  2. Dünya ölçüsünde barış ve güvenlik şartlarının ve adaletin tesisine yardım etmek ve bunu idame ettirmektir.

Türkiye Cumhuriyeti´nin milli strateji ise bu hedeflere, barışcıl usullerle erişmekmaksadını güder; tecavüzü, kabule şayan bir hakaret tarzı olarak kullanmayı reddeder. Türkiye Cumhuriyeti harbe mani olmaya önem verir; bununla beraber harbe mani olma gayreti başarısızlığa uğrarsa, harp etmeye hazır bulunur.

TEMEL MİLLİ DEĞERLER İÇİN TÜRK ORDUSU´NUN YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?

ASKERİ STRATEJİ: Askeri gücün, doğrudan doğruya veya bilvasıta tatbiki suretiyle, milli stratejinin gerçekleşmesini sağlayan askeri kuvvetlerin geliştirilmesini ve kullanılmasını ifade eder.

Harbin maksadı, milli hedeflerin elde edilmesi olduğundan, askeri strateji bu hedeflere göre düzenlenmelidir.Netice olarak; bir milletin askeri harekatı, onun milli hedeflerine tabi olmalı ve onlara uygun bulunmalıdır.

Milli hedeflerin elde edilmesinde mevcut olan bütün siyasi, ekonomik, askeri, psikolojik ve teknolojik güç unsurlarının çok güçlü ve yeterli bir seviyede bulunması şarttır. Bu hedeflerin elde edilmesinde en önemli unsur ise askeri güçtür.

İşte Türkiye Cumhuriyeti´nin milli hedeflerine, milli stratejisine ve askeri stratejiye uygun olarak yetiştirilen Türk Ordusu, Çanakkale ve ulusal kurtuluş savaşında kazandığı zaferleri bugün ve her zaman gerçekleştirebilecek güçtedir.

SAYGIDEĞER VATANDAŞLARIM VE EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ´NİN DEĞERLİ ÜYELERİ!

Ulu Önderimiz Atatürk´ün 57 yıllık kısa yaşam sürecinde, ömrünün 26 yılını Türk Silahlı Kuvvetlerine  hizmet vererek geçirmiştir. Bu sürenin 11 yılında da savaş meydanlarında düşmanla mücadele etmiştir.

Ulusal Kurtuluş Savaşı´nda  5 Ağustos 1921 Tarihi´nde Büyük Millet Meclisi tarafından Başkomutan olarak görevlendirilmiştir.

Başkomutan olarak 13 Eylül 1921´de Sakarya Meydan Muharebesi´ni kazandıktan sonra, 19 Eylül 1921´de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine Mareşallık rütbesi ve Gazi ünvanı verilmiştir.

Atatürk´ün yetiştiği harp okulu ve harp akademisinin mezunları olarak onunla meslekdaşı olmaktan büyük onur ve mutluluk duymaktayız.

Bizler harbiye mezunu emekli subaylar olarak, derneğimizin amacı doğrultusunda ülkemize ve toplumumuza faydalı olmak azim ve inancını taşıyoruz.

Türk Milleti´nin bekasına kasteden emparyalist devletlerin güdümündeki terör örgütlerine karşı Suriye´de Türk Ordusu´nun başarıyla yürüttüğü AfrinHarekatımilletimiz için övünç ve gurur kaynağı olmuş ve ordu-millet bütünleşmesine vesile olmuştur.

NE MUTLU TÜRKÜM VE HARBİYELİYİM DİYENE !

 

 

KAYNAKÇA

1. NUTUK ? MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

2. TEK ADAM CİLT 1 VE 2 - ŞEVKET SÜMEYYA AYDEMİR

3. DİRİLİŞ ÇANAKKALE 1915 ? TURGUT ÖZAKMAN

4. ATATÜRK FOTOĞRAFLARI ALBUMÜ ? HANRİ BENAZUS

5. ATATÜRK VE BÜYÜK TAARRUZ KAHRAMANLARINA ARMAĞAN ? YR.DOÇ.DR GÜRSOY ŞAHİN

6. İHANET BASINI ? AYDIN KELEŞOĞLU

7. CUMHURİYET CİLT 2 ? TURGUT ÖZAKMAN

8. ÇANKAYA ? FATİH RIFKI ATAY

9. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER ? KAHRAMAN YUSUFOĞLU

10. 30 AĞUSTOS 2015 TARİH VE 2987 SAYILI SÖZCÜ GAZETESİ

11. YÜZYILIN KİTABI ? SİNAN MEYDAN

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00