İlhan ALPER


HÜLYA ŞENKUL VE EDEBİYAT


            Sanat dünyasına girmeler bazen garip tesadüflerin de yardımıyla ilginç bir biçimde olabiliyor. O rüzgâr sizi hızla atıyor sanat dünyasının tam orta yerine, ondan sonra çık çıkabilirsen?

Lafın gelişi öyle de; aslında kimsenin de pek çıkmak istediği yok?.  Özellikle sanat dünasının bir yerindeyseniz artık, ondan sonraki savaşımınız yaşamda ve sanatta durma adına olacaktır.

Aslında o bir yerlere gelmek işte vurguladığımız gibi bazen o garip tesadüflerin yardımıyla kolaylıkla olabiliyor da, orda kalmak zor oluyor ve rutin, süreçli çalışmalarınız sizi orda tutma adına da yapılıyor bir yerde.

Hülya Şenkul diyorum?

Bazı edebiyat yoluna koyulanlar gibi, son yıllarda şarkı sözü dünyasının içine giren bir kalem? Bestelenen ve özellikle de piyasaya giren şarkı sözleriyle adından söz ettiren bir değer.

Bir eğitimci ve öykücü olan Hülya Şenkul´u sanatsal yönden gözlemlerken kimler gelip geçmedi gözümüzün önünden? Aysel Gürel´den tutun da, Şehrazat´a, Zeynep Talu´ya, İlter Yeşilay´a, Cansın Erol´a, hatta en iyi kendinin söz yazarı olan Sezen Aksu´ya kadar birçok isimlerin arzı endam merasimleri.

Tabii Hülya Şenkul´u müzik dünyasına sürükleyen rüzgâr Özkan Turgay´ın enişteleri olmaları. Ki Özkan Turgay, bir zamanlar çok sevdiğimiz bir şarkı olan ?Karar Verdim İçmemeye? adlı ezgileri gönlümüze taşıyan bir değer.

Durum böyle olunca da, delidolu sözcüklerle alıp başını gitmiş Hülya Şenkul notaların sonsuzluğuna yıllar yılı. Gerisini artık ondan biraz dinleyeceğiz verdiği röportajıyla. 

Hülya Şenkul´un öykülerini de okumuştuk daha önce; rahat, yalın, akıcı bir ifade aklımızda kalan. O akıcılığı taşıdığı şarkı sözlerinde yer yer şiirin sıcaklığını hissetmemek olanaksız.

            Yani, şiirle ilgisi olmayanların müzik dünyasını talan etmeleri gibi bir şey değildir Hülya Hanım´ın şiir artığı sözleri.  

            Ya da şöyle diyelim?

            Konuşma, düşünme yöntemiyle karalanan Türkçe´ye aykırılıklar da taşımıyor şiirsellikleri yanında. Şiirden gelmeyen, sanatı kullanmayan diğer bazı kalemler gibi şiire yakın durmakta şarkı sözleri. Bu şiir yolu öyküden de romanın yollarını arayacaktır. 
İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00