Ahmet DUMAN


Geçmiş Gün?


Türkiye´nin İsmet Paşalı yılları belki çok refah içinde geçmemiştir ama mutlu ve huzurlu yıllar olarak tarihte yerini almıştır. O yıllarda CHP´de, sadece orada değil Türkiye´de her şey, İsmet Paşa´ya odaklanmıştı. Doğal olarak Paşanın siyasi ve askeri geçmişi, Cumhuriyete ve Cumhuriyet Devrimlerine Kurucu Kadronun en önde gelen isimlerinden ikincisi olması nedeniyle verdiği emekler göz önüne alınır ve diğer partilerde kulaklarını ve gözlerini Paşaya çevirirlerdi? İsmet Paşa çok büyük Devlet Adamıydı, değeri her geçen gün daha iyi anlaşılıyor?

1960 sıcak bir yıldır Başbakan Menderes çok sert bir yönetim sergilemektedir. Anımsayanlar vardır; O yılın ocak ayında Başbakan Adana ziyaretinde kolluk kuvvetleri çok sert davranmışlar ve büyük tepkiye neden olmuşlardır. İsmet Paşa 11 ocak 1960 günlü gazetelerde yer alan demecinde ?Bu günkü iktidar akıbeti beğenmeyenlerin iyi niyetli feryatlarını yıllar yılı hamiyetsizlik isnatlarıyla karşılamış, vatandaşın öğrenip anlama imkanlarını kapadığı kadar kendi basiretini de bağlamıştır.? O günlerde gericilik ve cumhuriyet karşıtlığı Saidi Nursiyi gezilere çıkarmak suretiyle zirve yapmaya başlamıştır. O yıllarda gençlik Atatürk Devrim ve ilkelerine son derece bağlıdır. Saidi Nursi´nin iktidar tarafından desteklenmesini şiddetle protesto etmektedirler.  9 ocak 1960 tarihli gazetede MTTB üyesi gençlerin Saidi Nursiye bir şapka hediye ettikleri haberi yer almıştır.

Muhalefet çeşitli yollarla susturulmak istenmekte karşıt gazeteciler hapse atılmakta gazeteler kapatılmaktadır.  

İsmet Paşa 1960 yılında bir erken seçim olacağına inanmaktadır iktidarın bu seçimde kampanyasını din istismarı üzerine kuracağını düşünmekte ve 12 Ocak 1960 tarihli Yeni Adana gazetesinin manşetini de oluşturan su soruyu sormaktadır ?1960 seçim kampanyasında dini siyasete alet eden propaganda yolu takip olunacak mı?? O engin deneyimi ile Menderes´e  sesleniyor: DP genel Başkanına , belki faydası olur diye,haber vereyim. Dinin siyasete alet edilmesinin memleketi iki defa batırdığını görmüş olan benim gibi bir adamın din istismarcılarının zararı karşısında duyduğu heyecanlı hassasiyeti vatandaşlarımın anlamasını istemek hakkımdır. 1960 seçimlerinin kampanyasını bu çetin hakikatleri açıkça hulus ile pervasızca millete anlatarak yapacağız?

İsmet Paşa´nın konuşma biçimi sert ancak oldukça terbiyeli ve nezaket çerçevesi içinde. Kendisi aleyhine söylenen onlarca yalana iftiraya yanıt vermekten daha çok cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı tehlikelere dikkat çekmektedir.

Dedim ya 1960 çok gergin bir yıldır. O yılın nisan ayında Kayseri´de yapacağı açık hava toplantısına gitmesi engellenmiş yolu kesilmiş ve Kayseri´ye sokulmamıştır. O zaman bile ılımlılığını ve terbiyesini bozmamış sadece devlet görevlilerine Cumhuriyete bağlı olmalarını öğütlemiştir?

Ülkede vatan cephesi har akşam ve sabah haberlerinde kayıt olan vatandaşların isimleri bitmez tükenmez listeler halinde verilmektedir. Cepheleşmenin ilk tohumları atılmıştır.

Kendinizi zaman tünelinde gibi duyumsadınız mı? Ben de o nu yapmaya çalıştım?

Not:Yazıda yer alan haberler Yeni Adana Gazetesinin arşivinden derlenmiştir.

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22