Cezmi DOĞANER


ANAOKULUNUN YARARLARI


Çocuk 2,5-3 yaşlarından başlayarak devinim, konuşma, algılama, anlama gibi yetiler hızlı gelişmektedir. Bu dönemde sürekli soru sorma, öğrenme, bilme merakı başlar. Bu merak 4-5 yaşlarında doruğuna varır. Bu yaşta çocuk fiziksel ve toplumsal çevernin çapını hızla genişleterek, kendi bedeninden yıldızlara, sonsuzluğa dek her şeyi ve her şeyin nedenini bilmek ister.

Okul öncesinde yaşda bazı çocukların, uyumsuz, söz dinlemez ve yaramazlık yapanların okula başladıkdan kısa bir sürede olumlu, uyumlu davranışlar ve değişmeler olduğu, evde ve çevrede huzurlu bir ortamın olduğu hemen fark edilir.

Çocukların toplumsal ve sosyal uyumlarını sağlayan etkin bu okulların amaç ve yararlarına bakalım:

Amaçları:

a-Çocukları temel eğitime ve yaşama hazırlamak,

b-Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı gelişmelerini sağlamak.

Yararları:

a-Evde yalnızlıktan sıkılan çocuklar okula adımını atar atmaz yaşıtlarının arasında ilk kez toplumsal yaşamın kurallarıyla karşılaşırlar,

b-İlk aşamada onlara bu kurallara basit anlamda uyma yolları gösterilir, uyum bozuklukları düzeltilip giderilmeye çalışılır. Bu başlangıç eğitimde çok önemlidir. Çünkü gelecek bir bakıma başlangıca, başlangıçta alınan önlemlere bağlıdır. Böylece çocuklar yaşamlarında karşılacakları sorunları önceden tanımış ve çözüm yollarını basit de olsa uygun bir biçimde öğrenmiş olurlar.

c- Büyükler için bile çok büyük bir sorun olan dil öğrenme, düzgün konuşma, duyduklarını düşündüklerini anlatabilme bu okullarda daha kolay sağlanabilir. Çocuk yaşıtlarıyla oynarken farkına varmadan dili öğrenmiş olur. Bu ilerdeki eğitimi için son derece yararlıdır. Çocuklar büyüklere göre daha çabuk dil öğrenirler. Bunu deneyimlerimizle görmekteyiz.

d-İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel çirkin, büyük, küçük kavramlarını küçük yaşda kazanırlar.

e-Kendi kendine düşünebilme, karar verme yeteneklerini gelişirtirirler.

f-Sağlık, temizlik, giyinme, hastalıklardan korunma, trafik kurallarını öğrenirler.

g-Araç-gereç kullanma, resim yapma, çizgi alıştırmaları gibi bir takım beceriler kazanırlar.

ğ-Kendine verilen bir görevi yapma ve sonuçlandırma, başkalarına saygılı olma, kendi haklarına sahip çıkıp başkalarının hakkına el uzatmamayı erken yaşta öğrenirler.

h-Yaparak, yaşarak öğrenme ve yeni bir şeyler bulma yoluyla çocuğun zeka ve yetenekleri saptanır. Var olan engelleri önceden görülür ve zamanında önlemler alınır.

Sonuç:

Çocukların evde, yaşadığı çevre ve topluma iyi ve sağlıklı uyum yapabilmelerinin yolu bu okullardan geçer. Çocukların ilk kişilik ve kimlik kazanma basamağı olan bu okullar gelecek açısıdan önemlidir.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51