İlhan ALPER


SEVGİLİLER GÜNÜ-1


            Sevgililer günü ya da diğer ilan edilen ve popüler hale gelen diğer özel günlere ticari kaygıyla bakan yok değil ve haksız da sayılmaz. Dünya da bu yönde gelişen ticari hareketin bugün için hayli önemli rakamlara ulaştığı bir gerçektir.

            Sevgililer Günü naif ve iyimser bakan için güzelliğe açılan bir kapıdır da? Olanağı olup hatta konuya amacını aşıttıran için sorun olmadığını ama dibe vuran taraf için hayli olumsuz konuma ittiği de bir gerçektir. Bu konuda empati de yapılabilir.

            Ve dönelim asıl konuya? Hani hep o sevgililer günü deyip deyip durduğumuz konunun gerçek ve ilginç taraflarını biz de sizle birlikte öğrenelim?

            Artık bir konuda araştırma yapmak için birkaç yere başvurma gereği duyarsanız bunların en başında Vikipendi Özgür Ansiklopedi geliyor. Biz de vakit geçirmeden öyle yapıyor, yine de takıldığımız yerlerde ansiklopedinin sayfalarını açıyoruz?

Ne çıkmışsa o papazın başının altından çıktı diyecek olan da var biliyorum? Oysa Katolik Valentine kötü bir şey yapmamış. Ve kendi adına bir gün ilan edilmiş sonuç olarak. Adının anlamı da hoşlanılan gibi bir şeymiş Valentine´in.  

?Aziz Valentino Günü? demeye başlamışlar. Batı uygarlığında ad öyle algılandığı gibi aşkla olan zamansal bağlantı da yine bu zamanlamada belirlenmiş, örneğin Antik Yunan da Gamelyon ayı olarak adlandırılan Zeus ile Hera´nın evliliğine adanan bu zamanlamanın aşk ile bağlantısı somut olarak ortaya konmuş.

Antik Roma´da 15 Şubat bereket tanrısı Lupercus´un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmış, Lupercus´un din adamları da tanrıya keçi kurban etmeye başlamışlar?

Kesilen keçi parçalarını başlarının üzerinde taşıyarak dolaşmaya başlamışlar. Baş üstünde dolaştırılan bu keçi eti parçasına genç kızlar dokunmak için gayret gösterirlermiş. Nedenine gelince? Genç kızlar bereket alarak doğurganlık kazanmak için ona dokunmak istiyorlarmış.

Lupercinos gününün arefesi olan 14 Şubat´ta ise genç kızların isimlerinin yazılı olduğu cam kavanozdan genç erkekler kura çekerlermiş. Çekilen kuralar sonucunda da genç erkeklerle genç kızlar bayram boyunca çift olurlarmış.

469 yılında Papa tarafından bu alışkanlık yasaklanarak, kuralarda kızlar yerine azizlerin isimleri yazılmaya başlanmış. 1969 yılında ise kilise takviminden Aziz Valentino gününü çıkarılmış.

1381 tarihli ?Parlement of Foules? adlı kitaba göre ise Fransa ve İngiltere´de ise kuşların çiftleşme günü olarak bilinen 14 Şubat sevgililer günü olarak kutlanmaktaymış.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00