Vahit ŞAHİN


BU TARİHİ ASLA UNUTMAYIN


 

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
26. Dönem 2. Yasama Yılı
63. Birleşim 20 Ocak 2017 Cuma

 

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, egemenlik gerçekten kayıtsız şartsız milletindir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi´nin tümünün gizli oylama sonucu:

"Oy sayısı : 488

Kabul : 339

Ret : 142

Boş : 5

Geçersiz : 2

Kâtip Üye Kâtip Üye

Sema Kırcı Zihni Açba

Balıkesir Sakarya"

(AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Bu teklifin maddelerinde ve tümünde oylar usule göre kullanılmıştır ve teklif kabul edilmiştir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Şimdi, konuşmalarını yapmak için Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanını ve Sayın Başbakanı, Binali Yıldırım´ı kürsüye davet ediyorum.

Buyurun Sayın Başbakanım. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, ayakta alkışlar, CHP ve HDP sıralarından gürültüler)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Böyle bir şey olmaz, neyin konuşması bu? Millete gidecek referandumda, ne teşekkürü? Ayıptır ayıp ya, ayıp! Kendi kendini imha eden bir Başbakan neyin teşekkür konuşmasını yapıyor? Kanun değil, bir şey değil! Kendi kendini imha eden bir Başbakan!

BAŞKAN - Sayın Özel?

Buyurun Sayın Başbakan.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkan, bu bir kanun değil ki, bir referanduma gidecek bu. Böyle bir şey olur mu?

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Kendi kendini imha eden bir Başbakan neyin teşekkürünü yapıyor? Başbakanlık makamını ortadan kaldıran bir Başbakan neyin teşekkürünü yapıyor?

BAŞKAN - Kürsüde Sayın Başbakan var, Sayın Özel.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - 329 olsa ben mi yapacaktım konuşmayı?

BAŞKAN - Kürsüde Sayın Başbakan var lütfen?

Buyurun Sayın Başbakan. (CHP sıralarından gürültüler)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Yakışır mı! Yakışır mı Sayın Başbakan! Sorduk, "Yapmayacak." dediler.

FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - Usulleri katlettiniz, katlettiniz usulleri!

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Git, kendi grubunda yap! Sorduk, "Yapmayacak." dediniz! Size sormadım mı? "Kimseye söz vermeyeceğim." dediniz.

CEYHUN İRGİL (Bursa) - Cumhuriyete ihanet ettiniz!

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkan? Sayın Başkan? Bu anayasa oylamalarından böyle bir usul yok!

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Meşruiyeti olmayan bir anayasa oylaması! Buyurun sizin olsun anayasa!

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen?

Buyurun Sayın Başbakan, buyurun.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, günün bu ilk saatlerinde hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başbakan, hiç olmazsa bu konuşmayı yapmayın böyle!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - Hepinize hayırlı sabahlar diliyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum?

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başbakan, bu yaptığınız uygun değil, bu yaptığınız

uygun değil!

FATMA KAPLAN HÜRRİYET (Kocaeli) - Tarih sizi çok kötü yazacak, bu nefretinizi sevgi yenecek!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - Bugün burada bir Anayasa değişikliği yapmadık?

LEVENT GÖK (Ankara) - Bu yaptığınız uygun değil! Sayın Başkan, sizi de protesto ediyoruz, Sayın Başbakanı da protesto ediyoruz!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - ?biz bir Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini yaptık. Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir! (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, ayakta alkışlar)

Biz bugün vekiller olarak bize verilen görevi yaptık?

LEVENT GÖK (Ankara) - Yazıklar olsun, yazıklar olsun!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - ?işi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar) Şimdi söz milletindir, karar milletindir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar) Yetki milletindir, mühür milletin elindedir. Milletimiz bu konuda son sözü söyleyecek, son kararı verecektir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar, CHP sıralarından gürültüler)

CEYHUN İRGİL (Bursa) - Yakışıyor mu Başbakan size? Yakışıyor mu Başbakan? Hepiniz cumhuriyet düşmanısınız! Yazıklar olsun! Atatürk´ün emanetine sahip çıkmadınız! MHP´ye de yazıklar olsun! İhanet ettiniz!

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - Şunu özellikle belirtmek isterim değerli arkadaşlarım: Türk milleti cumhuriyete, cumhuriyetin değer ve kazanımlarına aşık bir millettir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar) Böyle engin feraseti ve basireti olan cesaret abidesi bu milletin bir ferdi olmak hepimiz için gurur vesilesidir, onur vesilesidir. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, ayakta alkışlar)

Bu aziz millet, 23 Nisan 1920´de bu yüce Meclisi kurdu. Bu aziz millet, kahramanca bir kurtuluş mücadelesi verdi, istiklalini bizatihi kendisi kazandı. Bu yüce millet, 29 Ekim 1923´te cumhuriyeti ilan etti; cumhuriyete sahip çıktı, korudu kolladı, büyüterek bugünlere getirdi. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

15 Temmuz gecesi bu necip millet, Gazi Meclis´iyle birlikte Hükûmetini, devletini, ülkesini canı pahasına korudu, dünyanın hayranlığını kazandı.

Cumhuriyet tarihimiz boyunca da Türk milleti sandık her önüne geldiğinde işte o engin ferasetiyle, aklıyla, vicdanıyla her zaman, istisnasız olarak en doğru kararı verdi. Şundan hiçbirimizin şüphesi olmasın: Millet bu Anayasa değişikliği konusunda da en doğru kararı mutlaka verecektir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar) Milletimiz sandığa gidecek, aklıyla, vicdanıyla oy kullanacak, Türkiye için en doğru tercihi yapacaktır. Milletin vereceği karar en isabetli karar olacaktır. Şüpheniz olmasın, millet her şeyin en iyisini bilendir. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu Anayasa değişikliği görüşmelerinin süresinde çok öz verili çalışmalar oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışanlarına, buradaki stenograf arkadaşlara, sabırla bize servis yapan bütün hizmetlilere, garsonlara, güvenlik ekiplerine, danışmanlara ve bilumum, bu Meclis çatısı altında hizmet veren herkese teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Anayasa Komisyonumuzun Değerli Başkanı ve bütün üyelerine teşekkür ediyorum.

Meclis başkan vekillerimize, Divan üyelerine, grup başkan vekillerimize özellikle teşekkür ediyorum.

Siyasi partilerimizin genel başkanlarına bir kez daha buradan teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Değerli kardeşlerim, sayın milletvekilleri; elbette, en büyük teşekkür yüce Türk milletinindir.

Bu teklifi sabırla görüşüp millete sunmaya hazır hâle getiren bütün milletvekillerimize, sizlere teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

Artık karar milletimizindir, milletin verdiği karar başımız gözümüz üzerinedir.

Şimdiden bu Anayasa değişikliğinin ülkemiz için, geleceğimiz için, Türkiye´nin aydınlık yarınları için uğurlu, kademli olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Allah´a emanet olun. (AK PARTİ sıralarından ayakta alkışlar)

BAŞKAN - Alınan karar gereğince, kanun tasarı ve teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için 21 Ocak 2017 Cumartesi günü saat 14.00´te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 04.08 (21.01.2017)

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00