Zekai BULUÇ


FÜZE SELAMİ


Selami Tekkazancı namı diğer Füze Selami, Devlet Demir Yolları´nın takımı olarak kurulan Adana Demirspor´un efsane isimlerinden. 1953-1954 sezonunda Hacettepe´ye attığı unutulmaz golle iki ilke imza attı. Hem Adana Demirspor şampiyon oldu hem deTürkiye Kupası ilk defa Adana´ya geldi.Kazancı ustası olarak Eskişehir ?den Adana´ya gelen Ömer  Tekkazancı´nın 7 çocuğunun en küçüğü 1933 doğumlu Sakıp ve İhsan Sabancı ile ilkokul arkadaşı olan Selami Tekkazancı ?nın aklı hep futboldaydı. Bu yüzden onu çok döven ağabeyinin kendi elleriyle götürdüğü Adana Demirspor´da takıma kabul edildi. 16 yaşındaydı , öğrenci olması lisans almasına engeldi. ?´ Ya okul ya futbol ?´ seçeneği kondu önüne. Çok karşı çıksa da tasdiknamesini alan annesi oldu.

Füze şutlarıyla Selami Demirspor´da? 1950 yılının başlarında Demirspor formasıyla ilk maçına çıkan Selami Tekkazancı , attığı sert şutlarla adını kısa sürede duyuracak ve ?´ Füze Selami ?´ lakabını alacaktı.´´Füze ?´ lakabının nasıl takıldığına tanık isimlerden biri 1951 yılından beri acı tatlı bir çok anıyı paylaşan takım arkadaşı Coral lakaplı Ali Hikmet Aydınlıoğlu idi. ?´ Demirspor ?un Galatasaray´ı 2-0 mağlup ettiği maçta Galatasaray kalesinde Türkiye´nin en iyi kalecisi Turgay Şeren vardı. Bizi Ankara takımı yapmışlardı ama Devlet Demir Yollarını temsilen oynuyorduk. Selami ?nin  30 metreden attığı 2 şut Turgay  Şeren´in ellerinin arasından kayarak  filelerle buluştu. Ertesi gün ?Selami´nin 2 füzesi  Turgay´ı avladı ? manşetini attılar. O günden sonra Selami hep ?Füze selami´ olarak yazıldı´´. Ankara´da oynanan  bir maçta Adanalı  bir elçilik görevlisinin ? Hadi hemşerim bir füze gönder ? tezahüratı da bu lakabın  tribünlerde yankılanmasına vesile olur. Tesadüf odur ki her tezahürat sonrası Selami gol atar. Selami Tekkazancı  ile 1954 yılında o unutulmaz şampiyonluğu yaşayan , futbolseverlerin Kartal Yaşar olarak tanıdığı  Yaşar Kartal füze şutların en yakın tanıklarından. ?´ İnönü Stadında Fenerbahçe ile oynuyoruz. Yağmur yağmış , saha çamur içinde. Hakem lehimize bir direk vuruş verdi. Fenerbahçe´de sol bek oynayan , tek başına başına baraj kurmasından dolayı Mehmetçik denen Basri  Dirimlili 9,15  te elini arkasına attı baraj kurdu. Frikikler ya da penaltı olduğu zaman bizim takımda topun başına kimse gitmezdi. Selami çamurdan 3-4 kilo olmuş topun başına gitti. Ben de ?Basri  abi tek başına baraj kurmuşsun ama topun başında kim var sen  Selami´yi bilmiyor musun , bir tarafına değerse ne yaparsın ? ? diye sordum. Şakayla karışık beni kovdu. Selami gerildi ve topa vurdu. Basri abi de topa kafasıyla karşılık verir vermez yere yıkıldı, sedyeyle kaldırdılar.İstediği yere akıllıca vuran ve her vuruşunu gole çeviren biriydi.´´

Demirspor sevdası? Adana ve Adana Demirspor sevdası hep ağır basar ve futbol kariyerini çıkan fırsatlara karşın mavi lacivert renkli formada tamamlar.1951 yılında Selami´nin adı Galatasaray´ın ilk Türk teknik direktörü Gündüz Kılıç´a kadar gider.Genç takımla idmana çıkar , Galatasaray formasıyla iki maçta oynar. Bir akşam  Adana Demirsporda ağabeyleri, kaptanları , hocaları kısaca takımın her şeyi Muharrem Gülergin´i karşısında bulur. Galatasaray´a söz verdiğini söyleyerek itiraz etse de boşunadır: Adana´ya döner ve Adana İdmanyurdu maçına çıkar 2 gol atar.

?´ Asker Futbolcu ?´

            Selami askerliğini hakem albayın çağrısı ile Karagücü´nde yapar ve burada şampiyonluğu yaşar.Karagücü´nün kamplarını yakından takip eden takımlar çoktur ve askerliğinin bitmesine yakın Beşiktaş , Altınordu , İstanbulspor ve Fenerbahçe´den teklif alır. 40 bin lira ya da 4 daire ile dönemin en yüksek teklifini Beşiktaş yapsa da Adnalılara verdiği sözü unutmaz  ?Ölürüm de başka yere gitmem ? der 1956 da askerlik bitince Adana´ya döner Demirsporlu yöneticilerle ilk mukaveleyi imzalamaya gittiğinde üzerinde eski bir gömlek ve pantolon ayağında ise terlik vardır. Cebinde ise beş kuruş yoktur.Hiç bir şey sormadan notere giderler mukaveleyi imzalar. Hiçbir zaman futbolu kazanç kapısı olarak görmez hatta cebinden verir.Herkes 30 lira alıyorsa o 15 lira alır.Beş lirası sonra diye 10 lirayı verir ardından filancayı takıma alacağız sonra veririz deyip 10 lirayı da isterler. Dışarıdan gelene mahcup olmamak için itirazsız çıkarır verir. Kazandığı para hep bu şekilde parça parça olur.Apandisit ameliyatı olduktan 11 gün sonra sahaya çıkar , kimseye iyileşmediğini söylemez , kırılan burnunun ameliyatı sonrası tamponları çıkarır sahaya sürülür.

  Selami´yi üzen jübile

 /resimler/2016-10/31/0919462083780.jpg     Jübilesinde 25 yıldır giydiği formayı Fatih Terim´e verdi .

 Füze Selami 25 yıl formasını giydiği Demirspor´da  1972 yılında 39 yaşında iken futbolu bırakır ama jübilesi 1974 yılında yapılır.Üç büyüklerin şöhretler karması ile 5 Ocak Stadı´nda yapılan Adana Demirspor ve Adanaspor karşılaşmasına Adanalı sporseverlerin akın etmesi en büyük mutluluğu olur.Birinci devrenin sonunda omuzlara alınarak saha dışına alınmadan önce 25 yıl onurla taşıdığı formasını , elinden tutup takıma getirdiği ve Türk futboluna adını yazdıran Fatih Terim´e verir. Birkaç yıl sonra Demiryolları´ndan emekli olur , antrenörlük belgesi alır ve bir süre Adanaspor ile birkaç takımı çalıştırır. Ardından en büyük hobisi olan avcılıkla geçirir günlerini . Jübilesini yaptığı günden sonra 25 yılını verdiği Demirspor´a  uğramaz , maçlarına gitmez. Çünkü kırgındır. Neşeli , sevecen , ailesine bağlı, çocukları ve torunları en büyük mutluluğu olan Füze Selami ?nin 2 kızı , bir oğlu , 5 torunu var. Demirspor altyapısında yetişen profesyonel olarak 10 yıl futbol oynayan oğlu Ömer Tekkazancı ondan geriye kalan fotoğrafları , yer aldığı gazeteleri vb. tüm belgeleri trilyonluk bir miras gibi saklıyor. ?´ Babam 25 yılını verdiği , uğruna hayatını değiştirecek teklifleri reddettiği takımında jübilesini yapmayan dönemin yöneticilerine kırgındı. O yüzden futbola küsmüştü ama tek kelime etmedi. Jübilesine Adanaspor öncülük ettiği için o da ahde vefasını orada antrenörlük yaparak gösterdi. ?´

NOT: Bu yazı  1 ŞUBAT 2015  günü sayın Sema ERDOĞAN tarafından  Başkent Üniversitesi Kültür yayınlarından Bütün Dünya´da yayımlanmıştır. Gazetemiz Yeni Adana´da yayımlanmasına izin verdiği için sayın Sema ERDOĞAN´a teşekkürü borç bilirim. Ayrıca Sayın Sema ERDOĞAN´a ulaşmama yardımcı olana sevgili Hazal İŞİSAĞ´ın yanaklarından öperim.(Alıntı kısaltılarak yapılmıştır)

Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05