İlhan ALPER


SANAT VAR SANATÇI VAR?


            Öyle adamlar biliriz, şimdi kabul etmediği ezik yanıyla bir zamanlar az da olsa tanınmışlardır ve emek işi olduğundan asla utanılmaması gereken o yanına, şimdi sınıf atladığını düşünüp ters bakmaktadırlar. Olacak iş midir bu?..

            Oysa onların daha yanlarında çırak oldukları Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Yılmaz Güney gibi daha nice tanınmış örneklerinin hayatlarına baktığımızda, şimdi ülke ve dünya çapında sanatçı olmalarına rağmen emekçiliklerini daima saygıyla benimsedikleri görülür. Oysa sözünü ettiğimiz örnekler demek onların yarısı kadar tanınmış olsalar n´olurdu kim bilir. Daha geçmişlerindeki hangi yadsımaları gündeme getirirlerdi acaba. Her neyse, bu onların ömür boyu sıkıntısı olacak bir sorun. Bizim için hava hoş. Biz sanatçı olamadıksa da henüz saygıyla, gururla anarız emekçiliğimizi. Bizi saygıyla anmak istemediğimiz başka şeylerdir. O da biz de yoktur Allah´a şükür.

            Yaşar Kemal´e, Orhan Kemal´e, Yılmaz Güney´e, Muzaffer İzgü´ye, Hasan Turan´a, Arif Keskiner´e, daha onlarcasına bakıyoruz? Irgatlık, amelelik, bekçilik, ırgatbaşılık, seyyar satıcılık, işportacılık, bulaşıkçılık, arzuhalcilik, işçilik yapmışlar. Ne mutlu bu güzel insanlara. Onurlarıyla ekmek paralarını kazanmışlar. Gurur duymuşlar. Hayatı öğrenmişler bir güzel. Öğrendikçe de yazmışlar.

            Onca olanaksızlıklar içerisinde zor iş benim işim diyerek hayat savaşımına katılan bu güzel insanlar, başarmak için mücadele edilmesi gerektiğini görüp, başardıklarında da büyük bir mutluluk duymuşlardır.

            Bu insanların yazarlığı, sanatçılığı da böyle olmuş. O zorlu yolda kendilerini tarihe bırakacak yazının erdemini de savaşımla kazanmışlardır. Yılmadan, yorulmadan, asla da bir yadsıma densizliğine düşmeden sanatsal yolculuklarını sürüdrmüşlerdir bu insanlar.

            Şimdi böyle de olsa, siz bir insanı, kendisinin kabul ettiği sanatsal sıfatla takdim etmişseniz diyelim, şimdi o takdim unsurunuz gündeme geldiğinde o sıfatsız mı yer alacaktır sanıyorsunuz?.. Asla değil. Sonuçta bir alıntıdır. Neyse öyle yer alır.

            Saydık değil mi güzel insanları?

Daha onlarcası da var?

Bu insanlar da iki olgu:Onur ve sorumluluk, yazınsallıklarıyla da atbaşı gitmiştir hep. Alnında ışığı duyan bu onurlu insanlar gerektiğinde ülkesi ve insanı için de her bedeli ödemişlerdir. O yüzden ki şuna inanırız hep. Sanatçı olan da yetenekten sonra gereken en önemli nitelik onurdur. Onur olunca her şey olur. Onur olmayandan bir halt olmaz. 

*(29.08.2016)

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00