Ziraat Mühendislerinden Anız Uyarısı
GÜNDEM 7.06.2017 10:31:08 336 0

Ziraat Mühendislerinden Anız Uyarısı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu, üreticileri ziyaret ederek, buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızı yakmamaları için uyardı.

Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte yasak olmasına rağmen Adana başta olmak üzere Çukurova genelinde bazı çiftçiler anızları yakmaya başladı. Ürünlerini hasat ettikten sonra ikinci ürün ekebilmek için yapılan anız yakma uygulamasına karşı Mürseloğlu Mahallesi´nde üreticilerle bir araya gelen ZMO Şube Başkanı Semih Karademir´e, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Dolançay, Abdullah Doğan ve Hacer Sönmezateş eşlik etti. Üreticilerin anızla birlikte verimli toprağı ve içindeki canlıları da yaktığını söyleyen Karademir, bunun çoraklaşmaya neden olduğunu belirtti. Karademir, "Anız yakımı topraktaki mikroorganizmaları öldürerek, toprak içindeki organik madde miktarını düşürüyor. Bunun sonucunda topraklarımızda çoraklaşma ve verim düşüklüğü baş gösteriyor. Topraklarımızda geçmiş yıllarda organik madde miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugün yapılan analiz sonuçlarında, organik madde miktarı yüzde 0,8´lere kadar gerilediğini görüyoruz. Bu sürdürülebilir tarım adına gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır" dedi. 

ÜRETİCİ ANIZLA BİRLİKTE PARASINI DA YAKIYOR

Anız yangınlarının önüne geçilebilmesi için Valiliklerimiz nezdinde Bütün Şehir Yasası gereği yerel yönetimler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın koordinasyonuyla anız yakımının önüne geçilebileceğini belirten Karademir, şöyle konuştu: 

"Özellikle hububat hasadında büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Önceden teknoloji bu işe uygun değildi ve anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anız yakıcının toprak ve çevreye zararı var. Sap parçalama aletleri son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama aletlerini kullanmaya çağırıyoruz. Yakılan ateşle ölen mikroganizmalar ve toprak mineralleri yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor. Bunun arkasına çiftçinin toprağı verimsizleştiği ve organik madde kaybı yaşandığı için çiftçilerimiz her yıl daha fazla kimyasal gübre kullanmak zorunda kalıyor. Orada kendi bitkilerini büyütecekleri canlıları, toprak minerallerini yakıyorlar. Anız yandığı zaman bitki materyallerinin külleri de savruluyor. Bu da büyük kentlerimizdeki yaşayan insanlarımızın alanlarını kirletiyor. Çocukların, yaşlıların sağlıkları zarar görüyor."(CO)

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli