?ZEYTİN ALANLARININ SORUNU ÇÖZÜLMEDİ?
EKONOMİ 1.06.2017 15:11:28 319 0

?ZEYTİN ALANLARININ SORUNU ÇÖZÜLMEDİ?

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal iktidar partisi milletvekilleri ile anlaşmadıklarını belirterek, ?Zeytinliklerin güvenliği, güvencesi ve geleceği Koruma Kuruluna bırakılmıştır. Koruma Kurulu 11 kurumdan oluşmaktadır. 11 kurumun 7´si kamu kurumud

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı´na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sarıbal, muhalefet ile iktidarın anlaşarak zeytin kanununda değişiklik yaptığına ve sorunun çözüldüğüne ilişkin algı yaratıldığını belirterek, CHP´li komisyon üyelerinin AKP´lilerle herhangi bir anlaşma yapmadığını söyledi. 


Tasarıdan, "zeytinlik sahası" tanımı ile hayvan otlatılmasıyla ilgili maddelerin çıkarıldığını söyleyen Sarıbal, zeytinlikleri koruyan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanundaki 20´inci maddenin tasarıyla değiştirildiğine dikkati çekti. 

Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebileceğini ve bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebileceğini aktardı. 

Tasarıyla oluşturulan Koruma Kurulunun zeytinliklerin talanını sağlayacağını savunan Sarıbal, "Zeytin alanları bu koruyamaz kurula teslim edilmiştir. Dolayısıyla da zeytin alanları artık yasal koruma zırhı altında değildir. Bu olay bitmiştir. Mera alanları da aynı şekilde." dedi. 

Sarıbal, tasarıya karşı direnme haklarını sonuna kadar kullanacaklarını bildirdi. 

CHP Antalya Milletvekili Akaydın ise konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´in açıklamalar yaptığını hatırlatarak, "Zannediyorum, Sayın Tarım Bakanının maden sektörüyle birtakım ilişkileri var, bunları açıklamaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ?Zeytinliklerin güvenliği, güvencesi ve geleceği Koruma Kuruluna bırakılmıştır. Koruma Kurulu 11 kurumdan oluşmaktadır. 11 kurumun 7´si kamu kurumudur,? diyen Sarıbal  zeytin alanlarının yok edilmesi için altı kez kanun tasarısının geldiğini ve mücadeleler sonucu geri gönderdiklerini belirterek, ?Israrla muhalefet etmemize, mücadele etmemize rağmen sivil toplum örgütleri, akademik odalar, sektörün bileşenleri, Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, TARİŞ, Marmara Birlik, üretici birlikleri, üreticiler, binlerce imza. 750 bin aile, on milyonun etkilendiği bir alan. Bunu yok ediyorlar? ifadelerini kullandı.

Sarıbal, zeytin sahası tanımının kaldırıldığını hatırlatarak, ?Zeytin sahasına kriter getiriyor. Kültür bitkisi veya yabani ağaç. Bu kaldırıldı. Bunu eski haline döndürdük. Herhangi bir sınıflama yok. Zeytin sahasının tanımı, yeni yapılan tanımı tasarıdan çıkarıldı? şeklinde konuştu.

20. maddenin önemine dikkat çeken Sarıbal şöyle konuştu:

?20. maddeye ilave edilen; ?Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilir.´ Kamu yararı nedir, bilemedik. On insan ölüyor kamu yararı olmuyor, binlerce ağaç kesiliyor kamu yararı oluyor. Dün o salonda zeytin ve zeytinyağı üreticileri, TARİŞ, diğer kurum birlikleri, üretici örgütlerinin temsilcileri konuşmak için geldiler, protesto ettiler iktidar partisini, milletvekilleri ?gidin´ dediler?

Zeytin alanlarının sorununun çözülmediğini söyleyen Sarıbal, iktidar partisi milletvekilleri ile anlaşmadıklarını belirtti. Sarıbal, ?20. madde değiştirilmiştir. Zeytinlerin güvenliği, güvencesi ve geleceği Koruma Kuruluna bırakılmıştır. Koruma Kurulu 11 kurumdan oluşmaktadır. 11 kurumun 7´si kamu kurumudur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ziraat Odası, Ziraat Fakültesi, Zeytinyağı İhracatçıları, Ulusal Zeytin Konseyi ve Zeytinyağı Konseyi? dedi.

Bunun sadece zeytin, mera alanlarının katliamı olmadığını söyleyen Sarıbal, ?Halkı tamamen ithalata, güvencesiz gıdaya, tamamen güvensiz ortama sürüklemektir. Elbette itiraz ediyoruz, direniyoruz. Zeytinlikler de bizimdir, meralar da bizimdir, halkındır, AKP´ye miras düşmemiştir? diye konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false