YÜZ İKİNCİ YILA GİRERKEN AHMET REMZİ YÜREGİR´İ SAYGIYLA ANIYORUZ
YAŞAM 7.10.2019 12:28:00 696 0

YÜZ İKİNCİ YILA GİRERKEN AHMET REMZİ YÜREGİR´İ SAYGIYLA ANIYORUZ

101.yayın yılını tamamlamak üzere olan Yeni Adana Gazetesi, Kurucusunun da hedefleri arasında yer alan çağdaş, laik ve devrimci Atatürk ilkelerine her zamankinden fazla sahip çıkmak zorundadır.

Bu vesileyle, inançlarından ödün vermeyen dava adamı Ahmet Remzi Yüregir´i ölümünün 68 yılında üzerimize düşen görevin bilinci ile anıyoruz.

 

4 Ekim 1951 günü İstanbul´da geçirdiği bir trafik kazası sonucu kurtarılamayarak 68 yıl önce hayata veda eden Yeni Adana Gazetesi Kurucusu Ahmet Remzi Yüregir, mücadele dolu bir yaşamı kısa sayılabilecek ömrüne sığdırdı. Kurtuluş ve kurtuluşu yaşayan, görevini bugüne kadar sürdürmeyi başarmış bir gazeteyi Türk halkına sunan Ahmet Remzi Yüregir, Osmanlı İmparatorluğu´nun son döneminde ortaya çıkan belirli bir yapıdaki neslin önemli bir örneğidir.

 Adana´da Fransız işgaline karşı Avni Doğan ile birlikte ilk direniş odaklarından birisini kurdukları Yeni Adana Gazetesi ile oluşturan Ahmet Remzi´nin yaşamı ve eylemleri bugün daha da anlam kazanmaktadır. Kuva-i Milliye sürecinde Adana Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kurarak savaşımına başlayan ve Pozantı´da İstihbarat Müdürü kimliğiyle Çukurova cephesinin düşmana karşı haber alma örgütünü harekete geçiren, Yeni Adana gazetesini bu çabaların odağında tutan, vatanın tek karış toprağının dahi yabancı eline verilemeyeceği inancıyla hareket ederek bu inancında başarıya ulaşan Ahmet Remzi Yüregir´in günümüz kuşaklarına bıraktığı örnekler tüm detaylarıyla incelenmelidir. İşgal edilmiş bir vatanın içerisinde bulunduğu durumun yarattığı umutsuzluğa kapılmadan, milli mücadeleci ve gazeteci olarak nelerin başarılabileceğinin en güzel kanıtıdır Ahmet Remzi Yüregir...

Ahmet Remzi Yüregir´in işgale, kaba kuvvete, işgalcinin topu tüfeğine karşı düşünce ile basın yolu ile karşı koyma çabasına girmesi bugünkü nesiller için gerçekten örnek alınması gereken bir hareket tarzı olarak ortaya çıkmaktadır. Nitekim topa tüfeğe, Yedi Düvel´in Türk Varlığına karşı giriştiği kıyıma karşı ulusumuz kanını ve canını dökerken, bunu inançları, özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinden aldığı güçle yapıyordu. Bugün düşünce, inanç ve basın gibi kavramların etkisini kaybettiği yolunda düşünceler zaman zaman hepimize egemen olabiliyor. Ama Milli Mücadele´de Yeni Adana, onunla birlikte Anadolu´nun her köşesinde mücadele bayrağını açmış sayısız gazete ve gazeteci düşünüldüğünde, karamsarlığın pek de öyle etkili olmaması gerekiyor. Zira ulusal bilinç yapımızın öteden beri gelen kaynaklarının kurumadığını ve kurumayacağını anımsamamız savaşım kararlılığımızı ayakta tutuyor.

Ahmet Remzi Yüregir bugün dürüst ve tutarlı yaşamı, halkına ve dava arkadaşlarına vefalı davranışları ile halen anılardadır. Elbette savaşımı Kurtuluş´un başarılması ile sona ermemiştir. Adana´ya dönüş, ardından Cumhuriyet´in kuruluşu, devrimler ve Genç Türkiye´nin kendisini içinde bulduğu atılım ve yeniden doğuş sancıları... 1946 yılında Seyhan Milletvekili olarak parlamentoya kadar uzanan ve içinde Yeni Adana´nın da etkin rol oynadığı siyasal çalışmalar. Ardında bıraktığı ilkeli ve inançlı duruş imgesi... Bunun da ötesinde işgal günlerinin karanlıklarında yayınlamaya başladığı gazetesi halen ayakta oluşu. İşte böyle bir geçmişten güç alan Yeni Adana yeni atılımlarla ömrüne bir bu kadar süre katmanın inancını tazeleme peşindedir bugün de.. Cavit Orhan Tütengil´in sözleri ile değerlendirirsek, “Atatürk Türkiye´sinin İleri Karakolu” olma karalılığı içinde Yeni Adana Gazetesi, Ahmet Remzi Yüregir´in ilkelerini, umutlarını ve davasını sürdürme yolundadır.

 Hem kendisi açısından, hem Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın onurlu sayfalarında yer tutması, hem de Türk Basını’nın tarihsel konumunu kavramada 101 yıl süren çabaların vardığı noktada YENİ ADANA başlı başına özgün bir olaydır.

YENİ ADANA Gazetesi, Kurucusu Ahmet Remzi Yüreğir’in de hedefleri arasında olan çağdaş, laik ve devrimci Atatürk ilkelerine her zamankinden fazla sahip çıkmak zorundadır. Kısıtlı ve sınırlı olanaklarına ve koşullarına rağmen bulunduğu yerde, konumunu ve ulusal sorumluluklarını savunmak durumundadır. Büyük Atatürk’ün öngörüsünü dikkate alıp, uygulayarak ülke çapında yürütülmesi gerekecek “Sath-ı Müdafaa” stratejisinin parçası olmalıdır. Ancak o zaman Yeni Adana Kurucusu Ahmet Remzi Yüreğir’i sadece aramızdan ayrılışının 68. Yıldönümünde değil, açık alınla daha nice yıllar anma hakkını elde edebilecektir.

YENİ ADANA


Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı