YUNAN İSYANLARDA, BİZ OLUP BİTENİN FARKINDA MIYIZ?

YUNAN İSYANLARDA, BİZ OLUP BİTENİN FARKINDA MIYIZ?

Komşu zor durumda. AB´nin kanatları arasına alınıp Balkanlar - Doğu Akdeniz hattında bir genişleme koridoru olarak kullanılmak istenilen ?Batı´nin Şımarık Çocuğu?, kendi içinden seslendirilen yorumlara bakılırsa tarihinin en güç günlerini yaşıyor. Yunan

Bu saptamalar abartma değil. Bu yazının kaleme alındığı sıralarda Yunan Parlamentosu ülkeyi mali krizden kurtaracağı umulan kesinti ve reform paketini görüşerek oylayacak. Böylece başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin ve IMF´nin açacağı 110 milyar euroluk ?dudak uçuklatıcı´ boyutlardaki kredinin işlerlik kazanması sağlanabilecek. Olasıdır ki siyasiler bu onayı verecekler ama toplumsal boyutları ile kriz dinmeyecek, belki daha da ağırlaşacak. İsyana dönüşen genel grev sırasında on binlerin parlamento binasının kapısını zorlarken haykırdıkları ?hırsızlar? suçlaması, daha uzun süre toplum katmanlarında yankılanacak. Bütçe rakamları ve mali raporlarla oynayıp, bir saadet zinciri kurarak AB´yi ve dünya finans merkezlerini ?tufaya getiren´  Yunan hükümetleri - bununla siyasal yelpazedeki tüm aktörler anlatılmak isteniliyor - çok ağır faiz ve borç yükümlülükleri, halkı galeyana getiren kemer sıkma, yoksulluk önlemleri karşısında ezilmişliklerinden kurtulamayacaklar.

Komşuyu sarsan kriz ?mevzi-yerel? bir olay değil doğal olarak. Sarsıntıların tüm euro bölgesini sarsması ve dünya piyasalarını etkilemesi kaçınılmaz. Zaten AB´nin mihverindeki Almanya´nın kurtarma kredisindeki en yüksek payı üstlenmesi de bundan. Euro sisteminin çökmesinden, dolayısı ile bir küresel güç olma şişinmesi içindeki Avrupa Birliği Projesinin balon gibi sönmesinden korkuluyor. Bırakınız siyasal birlik içinde güçlenip, dünyaya kafa tutacak ?Avrupa Birleşik Devletleri? olabilmeyi, en temel hedefleri çerçevesinde yer alan ekonomik bütünleşmeyi bile sağlamanın olanaksızlığı ortaya çıkıyor böylece.

Bu noktada bizim de Türkiye ve Türk Ulusu olarak yaşanan gelişmelerle yakın ilişkimiz gözden kaçırılmamalı. Ses soluk çıkmıyor son 15 yıldır AB düşleri ile yatıp kalkan AB Muhiplerinden? O ?treni kaçırmayalım? diyerek ulusal egemenlik haklarımızdan vazgeçmeyi, bir sorun olarak görülen Kıbrıs´ı bir pula satmayı, kendi iç işlerimize Brüksel parmaklarının sokulmasını, Güneydoğu´yu gözden çıkarıp etnik ayrıştırmaya hız vermeyi üyeliğin ön koşulu olarak kabullenen gafil siyaset, ekonomi ve medya erbabından tık yok!  AB İdealleri denilen sistemin kendi içinde ne kadar çelişkilerle dolu olduğunu; böyle bir yapının parçası olabilme adına vazgeçtiğimiz nice değer ve kazanımların nasıl boşa harcandığını kimsenin gündeme getirdiği de  yok. Küstah Brüksel komiserlerinin AB müktesebatı diye abarttıkları işleyişlerin bir noktadan sonra nasıl boşa düşebileceğini görüp de, ?Şimdiye kadar büyük yanılgılar içinde olmuşuz, AB ülkeleri ekonomik güvenceleri, refahı ve kalkınmayı birlikte taşıyacak bir oluşum yaratamamışlar. Böyle bir ülkeler topluluğunda yer almamızın gereğini yeniden gözden geçirelim? diyebilene rastlanmıyor. Rastlanacağı da yok. AB´ye Türk kadınının tanıtımı projeleri medyamızda bir zafer edası ile kamuoyuna pazarlanıyor. Yetkililerimiz hiçbir şey olmamış gibi Ankara-Brüksel hattında mekik dokuyor. Ülkenin ekonomik ilişkileri Avrupa ülkelerinin minderinde tasarlanıyor!

AB´ye duyulan muhabbetin ülkemize çarpık yansımaları özelde de Yunanistan ve Kıbrıs ilişkilerimizde hala en yüksek düzeyde. Bir yanda da sonuçsuz Kıbrıs Müzakereleri sürdürülmek istenilirken, R. Tayyip Erdoğan Atina gezisine hazırlanıyor. Kimi dışişleri yetkililerinin ağzından çıkana bakarsanız gündemde Yunanistan´a bu kötü günlerinde can yoldaşlığı yapmak da var. Bir demeçte deniliyor ki, ?Yunanistan gibi bir komşumuz ekonomik kriz içinde iken bunun sonucu ortaya çıkabilecek bölgesel istikrarsızlığı kaldıramayız?? Bunun varacağı nokta şu olmalı herhalde: Yunanistan´a bir biçimde yardım eli uzatmalıyız. Nasıl olabilir bu? Bunun yanıtını Financial Times gazetesinin bir haberinde bulabiliriz belki de. İngiliz  gazetesi, "Çoğu Yunanlı artık, Türkiye´nin, 1974 yılındaki Kıbrıs istilasından beri Atina´daki savunma planlamacılarının kabus senaryosu olan Ege´deki bir adaya el koymasından korkmuyor" diye yazdığı haberinde Atina´nın, Başbakan Erdoğan´ın Mayıs ortasında Yunanistan´a yapacağı ziyaret sırasında "savunma harcamalarında karşılıklı indirimleri de görüşmeyi planladığı"nı da belirtiyor. Bu yaklaşım yeni bir olay değil. Yakın geçmişte Ankara´dan bu yolda sinyaller verenler çıkmıştı. ?Komşularla sıfır sorun? diye bir felsefe var ya, şimdi fırsat bu fırsat , ?Yunanistan ile sorunlar çözüldü, ne de olsa Kıbrıs´tan kurtuluyoruz´ dersiniz, Atina´dan gelen teklife yeşil ışık yakarsınız? Tam da bir palikarya oyununa düşerek? AB´nin güvenceleri tahtında, Ege ve Kıbrıs anlaşmazlıklarını görüşmeler yolu ile çözme taahhüdünde bulunursunuz. Ama yeni bir Ege hava sahası ve kıt´a sahanlığı açmazına balıklama atlayarak. Savunma bütçesini kısıp silahlı kuvvetlerinizi daha da güçsüzleştirip ? kimilerine bu seçenek pek çekici geliyordur belki de-  bölgesel inandırıcılığınıza bir darbe daha vurarak. Zaman geçince görürsünüz ki yine bir adım geriye düşmüş, kozlarınızı yine elinizden kaçırmışısınız?

Erdoğan´ın Atina gezisi nasıl sonuçlanacak? Anayasa hengamesinde gerekli dikkati verebilecek mi kamuoyu? Ya da parlamentoda izlenecek mi gelişmeler? Avrupa Birliğinin sönmekte olan balonunu yeniden değerlendirmeye alanlar çıkacak mı? Bu soruların yanıtları kendileri kadar yaşamsal aslında, ama sorup yanıt arama sorumluluğunu taşıyanlar için?  


2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli