YÜKSEK TANSİYON SİNSİCE VURUYOR!
SAĞLIK 14.02.2017 11:10:39 355 0

YÜKSEK TANSİYON SİNSİCE VURUYOR!

Yüksek tansiyon, bugün genç yaşlı herkeste ortaya çıkabilen ve hayati önem taşıyan bir sağlık sorunu. Rahatsızlığın insanda en çok kalp, beyin, böbrek ve göz organlarında hasarlara yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Gülcan Abalı, yüksek tansiyonun olası zara

Kan basıncının yükselmesi sonucu meydana gelen yüksek tansiyon, insan vücudundaki pek çok organın işlevini yitirmeye sebep oluyor. Büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg´nin üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon, kalpten gözlere kadar pek çok organa zarar veriyor. Yüksek tansiyonun kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Gülcan Abalı, beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabileceğini söylüyor. Yüksek tansiyon ayrıca gözlerde küçük kılcal kanamalara neden olarak kalıcı görme kaybı oluşturabiliyor.


Baş ağrısı görülmeyebilir

Yüksek tansiyon nedeniyle kişilerde baş ağrısı görülebildiğini ancak aniden değil de zaman içinde yavaş yavaş yükselen tansiyonda bu belirtinin görülmeyebileceğini de söyleyen Doç. Dr. Gülcan Abalı, ?Halk arasında yüksek tansiyonun baş ağrısına yol açtığı şeklinde yaygın bir kanı var. Ancak tansiyonu 200 mmHg´ye kadar çıkan bir kişide baş ağrısı şikayeti olmayabilir. Bu esnada yüksek tansiyon damarlara ciddi ölçüde zarar verebilir? diyor. Diğer bir deyişle yüksek tansiyon, kişiye hissettirmeden gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında kalıcı hasarlar bırakabiliyor.


Böbrek yetersizliğinin en önemli sebeplerinden?

Yüksek tansiyon, böbrek yetersizliğinin en önemli sebeplerinden biri. Damarlardaki kan basıncı yükselince, böbreklerde adeta bir yumak halinde bulunan kan damarları hasara uğruyor ve böbreklerin kanı süzme görevi olumsuz etkileniyor. Yüksek tansiyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 30´unun böbreklerinin az ya da çok hasar gördüğünün altını çizen Doç. Dr. Gülcan Abalı, ?Ancak hastalığın farkına erken varılırsa böbrekler için ayrı bir tedavi yöntemi izlenebiliyor? açıklamasında bulunuyor.


Hayatınıza hareket katın

Yüksek tansiyonu olan kişilerin sağlıklı yaşamına devam etmesi, pek çok hastalıkta olduğu gibi ideal kiloda kalmasına ve hayatına hareket katmasına bağlı. Günümüzde yanlış ve aşırı beslenme ile birlikte modern yaşamın getirdiği hareketsizlik sonucunda fazla kilolu insanların sayısında büyük bir artış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gülcan Abalı, ?Yapılan araştırmalarda şişmanlık ve yüksek tansiyon arasında bağlantı ispatlanmış durumda. Bu nedenle şişman tansiyon hastaları mutlaka kilo vermeli. Beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde diyet ve spor yaparlarsa, sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo vermeleri mümkün? diyor. Günde 15-20 dakikalık hafif tempolu bir koşu veya hızlı tempoda yarım saatlik yürüyüş, metabolizmayı hızlandırmada olumlu etki yaratıyor.


Tuzla vedalaşın!

Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının hayatından bazı şeyleri çıkarması gerekiyor. Bunların en başında tuz ve tuzlu gıdalar geliyor. Alınan besinlerde zaten tuz olduğundan fazladan bir tüketime gerek olmadığını belirten Doç. Dr. Gülcan Abalı, ?Bu hastaların sigara ve aşırı alkol tüketiminden de uzak durmaları önem taşıyor. Mümkün olduğunca stresten kaçınarak sakin bir hayat sürmeleri gerekiyor? diyor.(CO)

 

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı