YİRMİ KAĞIDA İZMİR KAZAN, BEN KEPÇE
21.07.2016 16:01:39 295 0

YİRMİ KAĞIDA İZMİR KAZAN, BEN KEPÇE

1964 senesi? Lise bittikten hemen sonra İncirlik Üssüne iş için başvurdum. İngilizce´de okulun en iyilerindenim. Sınava çağırdıkları gün Piyeks´de satış memuru yaptılar.

1964 senesi? Lise bittikten hemen sonra İncirlik Üssüne iş için başvurdum. İngilizce´de okulun en iyilerindenim. Sınava çağırdıkları gün  Piyeks´de satış memuru yaptılar.

O zaman bizde hiç süpermarket yok. İçeri girer girmez afalladım?  Kocaman, yüksek tavanlı, ışıl ışıl,tertemiz  mağaza. Her şey raflarda. İhtiyacını sen seçip alıyorsun. Tartı yok, sayma yok. Kasa dedikleri kocaman hesap makinesi. Etiketteki fiyatı art arda basıyor görevli, toplam düğmesine vurunca da, tutarı okuyor ekrandan? Kalem yok, kağıt yok, ?elde var üç? falan demek de yok. Sigaradan yiyeceğe, reçetesiz ilaçtan vidaya çiviye, çamaşır tozundan şampuan, kısaca ihtiyaç duyulabilecek çeşit çeşit ürün vardı. İngilizcem için en iyi fırsat elime geçmişti. Birkaç ay içinde, kelime haznem kat be kat artmış, telaffuzum iyice ilerlemiş, göze girmiştim.

Oto mağazasına bakan abi gelmediği zaman beni gönderirlerdi.  Dili yetersizmiş, İzmir´deki seminere de benim katılmam uygun görülmüş. Şans işte, tam da fuar zamanı? Elime uçak biletini tutuştururken yüklüce yolluk da verdiler.

Uçağa giderken arkamda dost akraba esaslı kalabalık vardı. Ailemizden ve çevremizden ilk kez biri uçağa binecekti. O zaman anarşi-manarşi yok. Yolcu yakınları uçağın kapısına kadar gelebiliyordu. Tam binerken yengem yolluk yiyecek  paketini verdi. İzmir Köftesi ve kızarmış patates. Gizlice çöp variline kaydırıverdim.

İki pervaneli, ya 35, ya da 39 kişilik Dakota ile Ankara´ya geldik. İkram mükemmeldi. İki saat kadar bekledikten sonra İzmir için çağırdılar. İndiğimizde güneş batmıştı. NATO tabelalı araçla karşılayan görevli otele bırakırken sabah on´da NATO Karargahına gelmemi söyledi.

Odaya çıkar çıkmaz  Adana´yı ?Yıldırım? yazdırdım. Annemin telaşlandığını biliyordum. Çabuk bağladılar. Babam açtı. Daha ?Alo? derken, ?Dur oğlum, deli ananı vereyim, gittiğinden beri ağlıyor?  dedi. Salise geçmeden  annem seslendi, ?Sen misin oğlum?? Ağlıyordu, ?Benim anne, İzmir´deyim? dedim. Korkuya kapılmıştı, ?Uçak düşmedi mi inşallah?? diye sordu. ?Hayır anne, düşmedi!..? dedikçe tekrar tekrar ve yemin ettirerek sordu uçağın düşüp düşmediğini. Kendini kaybetmiş gibiydi. Bir kez daha ?Doğru söyle!..? diye üsteleyince ?Vallaha billaha düşmedi, düşseydi seninle konuşabilir miydim?? dedim de, rahatladı rahmetli.

NATO Karargahı ne kadar mesafededir bilmediğimden, sabah erken hazırlandım. Otelin karşısında duran1956 Chevrolet, yeşil-beyaz taksiye binerken ?NATO Karargahı lütfen? dedim. İyi ki erken kakmışım. Git git bitmiyor yol. İzmirin her yanını gezdikten sonra taksi durdu. Ücret 20 Liraydı. Fazla ama, helal ettim, 20 liraya bütün İzmir´i köşe-bucak görebilmiştim. Bazı yerlerden birkaç kez mi geçtim, yoksa birbirine benzer yerler miydi diye düşündüğüm anlar da olmuştu gerçi.

Seminerden sonra biraz yürümek istedim. Bina deniz kenarındaydı ve oraya Kordon dediklerini biliyordum. Bir sağa baktım, bir de sola? Sol tarafı görmüş gibiydim. Kitaplarındaki fotoğrafını hatırladığımı düşündüm önce? A-Aaaa!.. Tabelaya bakın!.. Yahu bizim otel bu!.. NATO Karargahının hemen yanı başında. Ufak bir şok geçirdim. Taksici aldatmıştı. Düşündüm; haklıydı. En fazla otuz adımlık yer için taksiye binersen elbette yabancı olduğunu şakkadanak anlamıştır adam, bu biiiir!... İkincisi, daha ne isterdim ki; 20 kağıda bütün İzmir´i gezip görmüştüm işte!..

Sordum; fuar çok uzak değilmiş. Yürüye yürüye gittim.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false