Yeşil sahalarda, çok koşan değil çok harcayan kazanıyor
SPOR 9.11.2017 12:28:37 419 0

Yeşil sahalarda, çok koşan değil çok harcayan kazanıyor

Güçlü yatırımlar futbol takımlarına kupa olarak dönüyor

Futbol kulüplerinin başarıları artık yeşil sahada kaldırdıkları kupalar kadar ekonomik anlamdaki hamleleriyle de ölçülüyor. Avrupa´nın önde gelen beş futbol ligini inceleyen KPMG Football Benchmark ekibi, 2011-2016 sezonları arasında kulüplerin gelir artışı ile personel gider artışını karşılaştırdı.

Beş yıl içerisinde futbolcu giderleri, gelirlerinden hızlı artan kulüplerin Şampiyonlar Ligi´nde zirveyi ele geçirdiği ortaya çıktı. Bu tarihler arasında Şampiyonlar Ligi´nde şampiyonluğa ulaşan Real Madrid, Barcelona, Chelsea ve Bayern Münih, KPMG araştırmasının ´zayıf halkaları´ oldu.

Barcelona´da futbolcu giderleri yüzde 59 arttı

Real Madrid beş yılda gelirlerini yüzde 21 artırırken, futbol takımının giderleri yüzde 31 arttı. Barcelona gelirlerini yüzde 28 artırırken giderler ise yüzde 59 arttı. Chelsea yüzde 45´lik gelir artışını, yüzde 46´lık futbol takımı giderlerine yansıttı. Gelirlerini yüzde 61 artıran Bayern Münih´in kadro giderleri yüzde 62 oranında yükseldi.

Hakan Uçak: Türkiye´de de şampiyonluk için yatırım şart

KPMG Türkiye Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, "Türkiye´de ise tüm kulüpler futbol takımlarına yaptıkları ödemeleri net bir şekilde açıklamıyor. Bu nedenle sağlıklı bir araştırma yapılması mümkün değil. Ancak Süper Lig´de de benzer bir durum olduğu söylenebilir. Şampiyonluk kovalayan kulüpler bu hedefine ulaşmak için ciddi bir maaş yükünü sırtlamak zorunda. Buna örnek olarak Beşiktaş verilebilir. Toplam şampiyonluk sayısında ezeli rakiplerinin gerisine düşen siyah-beyazlılar; Mario Gomez, Talisca, Quaresma, Babel, Gökhan Gönül gibi yıldız futbolculara yatırım yaptı ve üst üste iki yıl şampiyon olarak armasının üstüne üçüncü yıldızı taktı. Bu sezon başında da futbol takımına önemli harcama yapan Galatasaray´ın şampiyonluk yarışında ön plana çıktığını görüyoruz" dedi.

KPMG´nin beş büyük ligin fotoğrafını çektiği araştırmadan öne çıkan notlar şöyle:

  • İngiltere Premier Ligi son beş yılda müthiş bir çıkış yakaladı. Premier Lig´de yayın gelirlerinin çıkışıyla birlikte işletme gelirleri yüzde 76 yükseldi. İngiliz kulüplerinin personel giderleri de yüzde 56 arttı.
  • Bundesliga gelir artışında ikinci sırayı aldı ve İspanya, İtalya ve Fransa´yı geride bıraktı. Alman Ligi´nin işletme gelirleri yüzde 45 artış gösterdi. Bundesliga´da futbol takımlarına yapılan harcamalar da yüzde 41 arttı.
  • Faal futbolcular arasında dünyanın en iyileri olarak gösterilen Messi ile Ronaldo´nun top koşturduğu İspanya La Liga´nın gelirleri yüzde 36 arttı. Giderler konusunda ise ´Futbolcular son beş yılda yüzde 31 daha çok kazanıyor´ ifadesi kullanılabilir.
  • Ligue 1´de gelirler yüzde 29 arttı. Bu artışta PSG´nin Katar sermayesi çerçevesinde imzaladığı sponsorluk anlaşması büyük rol oynadı.
  • Bir dönem Avrupa´nın en önemli ligi olarak gösterilen İtalya Serie A ise pastadan pay almakta zorluk çekiyor. Çizme´de gelirler yüzde 17 arttı, futbol takımlarına yönelik harcamalar da yüzde 16 olarak genişledi. Bu sınırlı gelişim yıldız futbolcuların da İtalya´dan uzaklaşmasına sebep oldu.
  • Araştırmanın yıldızı Paris Saint Germain! Fransız ekibi Katar sermayesinin gücüyle yüzde 134 gelir artışı, yüzde 129 da futbol takımı harcamalarını artırdı. Ancak bu rakamlara 222 milyon Euro´luk Neymar transferinin eklenmediğini hatırlatmak gerekiyor.
  • Araştırma süresi boyunca Manchester City´nin de performansı dikkat çekiyor. İngiliz temsilcisi yüzde 92´lik gelir artışı sağladı. Ancak maviler futbol takımı yatırımları yüzde 11´lik artış gösterdi. Bu tabloda Manchester City´nin daha önceki sezonlarda futbol takımına yaptığı yüklü yatırım rol oynuyor.(CO)

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli