?Yerli tohum desteklenmiyor?
SİYASET 29.12.2017 10:44:22 314 0

?Yerli tohum desteklenmiyor?

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, tohum, fide ve tarım ürünleri çeşitlerinde yabancı hayranlığının sona ermesi gerektiğini vurguladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, dünya ticari tohumluk pazarının 45 milyar doları aştığını, ancak Türkiye´nin söz konusu pastadan aldığı payın yok denecek kadar az olduğunu vurguladı. Sadece geçtiğimiz yıl 957 bin 925 ton sertifikalı tohum üretilirken, 153 milyon 463 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Tümer, ?Bu rakamlar ne yazık ki yeterli değil. Türkiye´de yerli tohum ve fide üreticisi desteklenmeli? ifadesini kullandı.
TOHUM ÖNEMLİ BİR GİRDİ
Çukurova Teknokent´te patates tohumu ve iç mekan süs bitkisi üretimiyle öne çıkan bir firmayı ziyaret eden Tümer, buradaki üretim çalışmaları hakkında işletme yetkililerinden bilgi aldı. Tümer, bitkisel üretimin en önemli girdilerinden biri olması nedeniyle tohumun, gelişmiş ülkeleri; tarımın bu önemli girdisi üzerinde geniş araştırma ve geliştirme çalışmalarına yönlendirdiğini anlattı.

45 MİLYAR DOLARLIK PASTA
Tümer, söz konusu çalışmaların sonucunda sanayileşmiş ülkelerin, tohum sanayilerini de geliştirerek, dünya tohum ticaretinde önemli bir yer aldığına işaret etti. Uluslararası Tohum Federasyonu verilerine dikkat çeken Tümer, bugün dünya ticari tohumluk pazarının 45 milyar doları aştığını vurguladı. Tümer, dünya toplam tohumluk ticaretinin yüzde 27´sini ABD, yüzde 24´ünü AB ülkeleri, yüzde 20´sini Çin, yüzde 6´sını Brezilya, yüzde 4´ünü Hindistan, yüzde 3´ünü Japonya ve geriye kalan yüzde 16´sını da diğer ülkelerin yaptığını belirtti.

153.5 MİLYON DOLAR İHRACAT!
Dünya tohumluk ticaretinde ağırlıklı olarak; tahıllar, yağlı tohum bitkileri, sebzeler, çiçekler ve çim bitkilerinin yer aldığını dile getiren Tümer, Türkiye´nin sektördeki durumunu da gözler önüne serdi. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) verilerine işaret eden Tümer, sertifikalı tohum üretiminin 2002 yılında 145 bin tonken, bu rakamın 2015´te 896 bin tona, geçtiğimiz yıl da 957 bin 925 tona çıktığını söyledi. Tümer, Türkiye´nin sadece geçen yıl 58 bin 226 ton tohum ihracatı yaparken, 153.5 milyon dolarlık gelir elde ettiğini hatırlattı.

HAKETTİĞİMİZ PAYI ALAMIYORUZ!
Dünya ticari tohumluk pazarının 45 milyar doları aşarken, Türkiye´nin 153.5 milyon dolarlık ihracatla kendini sınırlı tutmasının doğru olmadığını kaydeden Zülfikar İnönü Tümer, ?Büyük bir tarımsal potansiyele sahip olan ülkemizde tohum yetiştiriciliği için uygun iklim, toprak ve diğer üretim faktörleri olmasına rağmen, Türkiye ne yazık ki ihracatıyla sektörden hak ettiği payı alamıyor. Tohumculukla ilgili politikalar belirlenirken, ülkemizin bitkisel üretimi için gerekli tohumluklarla birlikte ihracata yönelik tohumlar da üretilmeli. Bu noktada yerli tohum ve fide üreticileri desteklenmeli? dedi. Tümer, tohumculuk, bitkisel ve yağlık ürünlerde yabancı hayranlığının sona erdirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli