SİYASET 23.10.2018 10:50:55 262 0

"Yerel basın büyük bir dar boğazın içindedir"

CHP´li ömer Fethi Gürer, ?Geliri 3 yılda yüzde 10´dan daha az, maliyeti ise son 3 ayda yüzde 50´dan daha fazla artış olan medya sektörünün, bu şekilde ayakta kalabilmesi mümkün değildir? dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle bugüne kadar 121 televizyon, radyo ve gazetenin kapatıldığını açıkladı. Oktay, haber niteliği taşıyan İnternet sitesi sayısının bilinmediğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, ?Ülkemizde 2003 yılları ile 2018 yılları arasında ulusal medyada kaç gazete, dergi, televizyon ve radyo kanalı el değiştirmiştir?

2003-2018 yılları arasında hangi gazete, dergi, televizyon ve radyo kanalları kimler tarafından satılıp kimler tarafından alınmıştır?

2003 yılından bu yana ulusal medyada kaç yeni gazete ve televizyon kanalı açılmıştır?

FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapatılan televizyon, radyo ve gazete sayısı kaçtır? Bu gazeteler hangileridir?

2018 yılının Temmuz ayı başına kadar ülkemizde haber sitesi niteliği taşıyan kaç İnternet sitesi bulunmaktadır?? şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ömer Fethi Gürer´in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta el değiştiren medya kuruluşlarıyla ilgili bilgi vermedi. Oktay, ?FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle toplam 121 televizyon, radyo ve gazete kapatılmış olup, gazetelerin isimleri Resmi Gazetede yayınlanmıştır? açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Diğer taraftan İnternet, her an değişebilen içeriği, aktörlerin farklılığı, içeriğin oluşması sürecindeki interaktivitesi, uluslararası etkileşimi ve hukuki düzenleme farklılıkları nedeni ile dağınık ve dinamik bir yapıya sahip olduğundan haber sitesi niteliğini taşıyan İnternet sitesi sayısının teknik olarak karşılanması mümkün bulunmamaktadır? dedi.

Gürer:  ?Yerel basın can çekişiyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gelirleri son 3 yılda yüzde 10´dan daha az, maliyeti ise son 3 ayda yüzde 50´den daha fazla artış gösteren yerel basın kuruluşlarının bu şekilde ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyledi.  Gürer, ekonomik krizden büyük ölçüde etkilenen medya kuruşlarına ve özellikle yerel basına destek paketleri uygulanması gerektiğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, son aylarda ekonomik krizin, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi medya kuruluşlarına da derinden etkilediğine dikkat çekti. ?Çok sayıda yerel gazete yayın durdurdu? dedi.

GELİR: 3 YILDA YÜZDE 10

GİDER: 3 AYDA YÜZDE 50 

Ekonomik sorunların, yerel basına ciddi darbe vurduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ?Yayın yaptıkları çevrelerin sorunlarını yansıtan, bölgelerinde halkın gözü, kulağı, sesi olan yerel basın kuruluşlarının en önemli gelir kaynakları resmi ilanlardır. Resmi ilan tarife fiyatları son üç yılda 10´dan daha az bir oranda artış gösterirken, döviz kurları ve enflasyon artışı nedeniyle baskı maliyetleri son 3 ayda yüzde 50´inin üzerinde bir oranda yükselmiştir? diye konuştu. 

YATIRIMLAR DURDU, RESMİ İLANLAR AZALDI

Kamu kurumlarının yatırım ihalelerinin yayınlandığı resmi ilanların, ülkemizdeki yatırımların durma noktasına gelmesi nedeniyle,  her geçen ay biraz daha azalmakta olduğuna işaret eden Gürer, tüm bu sorunların, zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdüren yerel basın kuruluşlarını derinden etkilediğini vurguladı. 

YEREL BASININ DİĞER SORUNLARI 

Yerel basın kuruluşlarının yaşadığı diğer sorunlara da dikkat çeken Gürer, ?Başta kağıt ve diğer girdilerdeki fiyat artışları yanı sıra sorunu olmak üzere, İletişim teknolojisindeki gelişmeler, yaygınlaşan sosyal medyanın geleneksel medya üzerindeki olumsuz etkileri, ekonomik sorunlar, tekelleşme sorunları, istihdam sorunları, ücret dengesizliği, tiraj sorunları, hukuksal sorunlar, son dönemde artan siyasi ve mali baskılar, bugün resmi ilanla ayakta durmaya çalışan 1200 civarındaki gazeteyi, büyük bir dar boğazın içine sürüklemiştir? şeklinde konuştu. 

YEREL GAZETECİLİK KAN KAYBEDİYOR

Resmi ilan ve reklam almadan yayın hayatını sürdürmeye çalışan 5 bin civarındaki yayın organının da artan maliyetler nedeniyle her geçen gün kan kaybettiğini belirten Ömer Fethi Gürer: ?Resmi ilan alan ve almayan yaklaşık 7 bin gazete ve dergi, sadece baskı maliyetlerine son 3 ayda gelen yüzde 50´den fazla zam nedeniyle sorunlar yaşamakta, bazı gazeteler küçülmekte ya da kapanmaktadır. Ülkemizde  SEKA´nın yok edilmesi ile kağıtta dışa bağımlı hale gelen dolar kuru değişiminden doğrudan etkilenen  basın diğer girdi fiyatlarında değişiklik ile maliyeti katlarken aynı oranda geliri artmamıştır. Sayfa sayısı azaltma, eleman çıkarma gibi uygulamalar yanında yayınına ara veren çok sayıda yayın organı vardır. Basın kuruluşları zamlı olsa bile ithal baskı kağıdı bulamayacak noktaya gelmiştir? ifadelerini kullandı. 

DESTEK ŞART

Basın kuruluşlarının yaşadığı sorunların acilen çözüm beklediğini kaydeden Gürer, ?Hazine, KOSGEB, İş-kur, Kalkınma Ajansları eli ile Anadolu´nun gazete, radyo ve televizyonları ile İnternet sitelerine destek paketi sağlanmasına yönelik hükumet çalışma yapmalı ve bu soruna da çözüm bulunmalıdır. Medya kuruluşları ve özellikle yerel basın için destek paketleri uygulamaya konulmalı, resmi ilan ücret tarifeleri, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak makul bir seviyeye  bir an önce çıkarılmalıdır? açıklamasında bulundu. (CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli